ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ξανά στο τραπέζι για αναζήτηση λύσεων

Να προχωρήσουν οι πράξεις για την ενίσχυση της κοινωνικής μέριμνας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση και στέγαση των φοιτητών, μετά τις διαπιστώσεις του προηγούμενου διαστήματος, επιδιώκει η ακαδημαϊκή κοινότητα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Τα κύρια ζητήματα έχουν να κάνουν με την έλλειψη χώρων στέγασης και το κόστος μετακίνησης, με τις πρυτανικές αρχές να ζητούν τη συμβολή των τοπικών αρχών. Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρύτανη Τριαντάφυλλου Αλμπάνη και του αντιπρύτανη Μηνά Πασχόπουλου με τη διαπαραταξιακή επιτροπή που συστήθηκε στον δήμο Ιωαννιτών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας, ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Βλέτσας από την παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», οι επικεφαλής των παρατάξεων «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας, «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης και ΔΡΑΣΥ Βασίλης Καφαράκης, ενώ τη «Λαϊκή Συσπείρωση» εκπροσώπησε η νέα επικεφαλής της Όλυ Τσουμάνη.

Ήδη, από την περιφέρεια Ηπείρου έχει δοθεί ένα κονδύλιο για την ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία της πόλης, ωστόσο ούτε τα δωμάτια που έχουν ενοικιαστεί επαρκούν, ούτε λύνουν το πρόβλημα. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Αλμπάνης, θα πρέπει και οι ξενοδόχοι να τηρούν τους όρους της σύμβασης που έχουν υπογράψει, ενώ κάποιοι δικαιούχοι φοιτητές, επειδή οι όροι αυτοί δεν τηρούνται πάντα, δεν επιθυμούν να μείνουν σε ξενοδοχεία. Σε αυτό το σημείο, επίσης ζητείται η συμβολή του δήμου Ιωαννιτών, ώστε να εξευρεθούν χώροι εντός πόλεως για την κάλυψη όλων των φοιτητών.

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα, αυτό της μετακίνησης, έχει να κάνει με την εκτίμηση της ακαδημαϊκής κοινότητας συνολικά, όχι μόνο των φοιτητών, πως το κόστος χρήσης του Αστικού ΚΤΕΛ είναι μεγάλο, όπως επίσης και η πυκνότητα των δρομολογίων, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής, δεν είναι ικανοποιητική. Τα ζητήματα έχουν τεθεί και στη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ, που στο θέμα του κόστους ρίχνει το μπαλάκι στην πολιτεία, ενώ για το θέμα των δρομολογίων ζήτησε ενημέρωση, προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις.

Από την πλευρά των πρυτανικών αρχών ζητείται δωρεάν μετακίνηση, σε συγκεκριμένες χρονικές ζώνες, των φοιτητών που διαμένουν στις εστίες και σε μισθωμένα δωμάτια σε ξενοδοχεία, καθώς και να αναζητηθεί τρόπος μείωσης της τιμής της μηνιαίας κάρτας, «σε ένα λογικό κόστος», όπως σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.

Σε αυτό το κομμάτι, ο δήμος Ιωαννιτών μπορεί να εξετάσει τη δυνατότητα επιχορήγησης μέρους των δαπανών μετακίνησης, ωστόσο, όπως είχε ειπωθεί και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που συζητήθηκε το θέμα μετά από παρέμβαση φοιτητών, θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα δεδομένα. Τουλάχιστον αυτή τη θέση επρόκειτο να μεταφέρουν στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, ζητώντας από το πανεπιστήμιο συγκεκριμένους αριθμούς και ποσά, προκειμένου να εξεταστεί μια τέτοια δυνατότητα.

Και στη Σύνοδο Πρυτάνεων

Τα θέματα ακαδημαϊκής μέριμνας τέθηκαν και στην Σύνοδο των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, με την παραδοχή ότι πρέπει να διαμορφωθεί εθνική στρατηγική για την αύξηση του ποσοστού των φοιτητών στους οποίους παρέχεται στέγαση, το οποίο είναι από τα χαμηλότερα διεθνώς.

Η Σύνοδος επισημαίνει ότι η στέγαση διενεργείται με ευθύνη του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., είτε σε παραχωρούμενα κτίρια των Α.Ε.Ι., είτε σε ενοικιαζόμενα κτίρια από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., και όλες οι λειτουργικές δαπάνες, καθώς και η συντήρηση των κτιρίων είναι ευθύνη του Ιδρύματος.

Τα κριτήρια εισδοχής των φοιτητών στις φοιτητικές εστίες πρέπει να είναι πανελλαδικά και να διαχωρίζονται σε οικονομικά και κοινωνικά, ενώ ειδικά για τα ΑΕΙ που έχουν στη δική τους αποκλειστική ευθύνη τη διαχείριση των φοιτητικών τους εστιών, να δίδεται πρόσθετη επιχορήγηση.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα και στο θέμα της σίτισης, ειδικά στη λέσχη των φοιτητικών εστιών της Δομπόλης. Το κόστος του ημερησίου σιτηρεσίου, που είναι σήμερα στο 1,80 ευρώ, πρέπει να αυξηθεί σε πραγματικές επικρατούσες τιμές, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της παρεχόμενης τροφής, όπως υποστηρίζει η Σύνοδος, που ζητά τουλάχιστον διπλασιασμό, καθώς και η ποιότητα του παρεχομένου σιτηρεσίου και οι δικαιούμενοι φοιτητές να καθορίζονται από επιτροπές των Α.Ε.Ι. και να κοινοποιούνται στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Σχετικά άρθρα

Επιτροπή Πολιτισμού σε αντικατάσταση του Πνευματικού Κέντρου

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα