Στον χώρο της εκπαίδευσης κυριαρχεί το διάστημα αυτό η αγανάκτηση για τους χαμηλούς μισθούς, αλλά και για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, που ξεκίνησε με πειθαρχικές διώξεις και στην περιοχή των Ιωαννίνων, λόγω της συμμετοχής εκπαιδευτικών στην απεργία-αποχή από τη διαδικασία της αξιολόγησης.
«Αντί το Υπουργείο Παιδείας να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς, που μάχονται καθημερινά για να κρατήσουν όρθια τα σχολεία τους, τους διώκουν και τους στοχοποιούν. Ιδιαίτερα στοχοποιούν νεοδιόριστους, οι οποίοι για χρόνια “γύριζαν” σε όλη τη χώρα σε συνθήκες εξαιρετικής δυσκολίας και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με παραπομπές σε πειθαρχικά αντί να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μονιμοποίησης τους», αναφέρει η ΟΛΜΕ, καθώς οι διώξεις ξεκίνησαν από νεοδιόριστους και εκτιμάται ότι θα επεκταθούν. Ταυτόχρονα, η ΟΛΜΕ αλλά και η ΕΛΜΕ τοπικά καταγγέλλουν προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκλείσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων από τα πειθαρχικά συμβούλια.
Στη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, το απόγευμα της Τετάρτης, υπερψηφίστηκε το διεκδικητικό πλαίσιο της ΟΛΜΕ και η πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις, ενόψει της διάσκεψης των προέδρων, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην Αθήνα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος Βαγγέλης Παπαϊωάννου. «Επικαιροποιήσαμε όλα τα σημαντικά προβλήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είτε λέγονται πειθαρχικά, είτε λέγονται μονιμοποίηση των νεοδιόριστων, είτε κενά σε προσωπικό και αριθμός των μαθητών στα τμήματα ή οι υπερωρίες. Τέθηκε όλη η ατζέντα των θεμάτων και αποφασίστηκε να δραστηριοποιηθούμε περαιτέρω σε απεργιακές κινητοποιήσεις, σε παραστάσεις διαμαρτυρίας και να επικεντρώσουμε σε όλα αυτά τα σημαντικά θέματα», σημείωσε.
Στην πρόταση της ΟΛΜΕ που υπερψηφίστηκε, γίνεται αναφορά και στα «Ωνάσεια Σχολεία», σημειώνοντας πως πρόκειται για μια πολιτική, που θα φέρει βαρύ πλήγμα στον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. «Με τη σύμβαση αυτή εκχωρείται ένα τμήμα της δημόσιας δωρεάν δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ιδιώτες αναδόχους. Πρόκειται για μια πρωτοφανούς χαρακτήρα επιλογή, η οποία και στην ουσία της αποτυπώνει μια ισχυρή διάθεση σχεδιασμού και εφαρμογής δημόσιων πολιτικών στην εκπαίδευση με όρους ταξικής κατηγοριοποίησης», σημειώνεται και τονίζεται πως σήμερα, το δημόσιο σχολείο βιώνει μια «γκρίζα και αβίωτη» πραγματικότητα.
«Απίστευτος όγκος γραφειοκρατικού έργου, αυξημένες απαιτήσεις σε θέματα ασφάλειας και προστασίας των μαθητριών και μαθητών, ένα ευρύ πλέγμα υποχρεώσεων που ξεφεύγουν με τρόπο πρωτόγνωρο από την κύρια αποστολή του, τη διδασκαλία. Ο μετασχηματισμός αυτός επιβεβαιώνει και το ουσιαστικό πρόβλημα στο σχολείο του σήμερα. Υπονομεύουν συνειδητά το δημόσιο σχολείο, του αφαιρούν κάθε συνθήκη ουσιαστικής λειτουργίας και μετασχηματίζουν τη δημόσια εκπαίδευση σε μια κατασκευή, που δε θα θυμίζει πια παιδαγωγική διαδικασία», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Με αγωνιστική διάθεση η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων
Προς απεργιακές κινητοποιήσεις κατευθύνεται η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, πιθανότατα στις 28 Φεβρουαρίου, μαζί με την ΑΔΕΔΥ, που έχει ήδη προκηρύξει απεργία για τη συμπλήρωση δύο ετών από το χαρακτηρισμένο ως έγκλημα των Τεμπών.