Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Υδροηλεκτρικά σε ρέματα χωρίς νερό, αιολικά σε βουνά χωρίς ανέμους

Μια… πινέζα στον χάρτη φαίνεται πως είναι για πολλές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι επενδύσεις σε βουνά, ραχούλες και ρέματα, χωρίς καν να εξασφαλίζεται όχι μόνο η κοινωνική συναίνεση, που αποτελεί «ψιλά γράμματα» για τους επενδυτές, αλλά ακόμη και η βιωσιμότητα των προτεινόμενων έργων.

Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί παρά να προκαλούν ερωτηματικά επενδύσεις, που φτάνουν στο στάδιο των γνωμοδοτήσεων από τις αρμόδιες αρχές, όπως η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου, με μελέτες που παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις, ακόμη και ως προς τα αυτονόητα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αιολικού πάρκου στη Μηλιά Μετσόβου, σε σημείο, όπου, σύμφωνα πάντα με την αρμόδια υπηρεσία, τα πτερύγια θα παγώνουν από το κρύο, ενώ στο πλαίσιο της προς γνωμοδότησης μελέτης δεν υπάρχουν ανεμολογικά δεδομένα, που να επιβεβαιώνουν το υψηλό δυναμικό, το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των ανεμογεννητριών. Ακόμη ένα έργο στην ευρύτερη περιοχή, ένα μικρό υδροηλεκτρικό, προτείνεται να γίνει σε παραπόταμο του Βενέτικου, που δεν έχει παροχή το καλοκαίρι, και σε δημοτική έκταση, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η θετική γνώμη του Δήμου.
Και τα δύο έργα συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά, κατόπιν των σχετικών εισηγήσεων της υπηρεσίας, ενώπιων κατοίκων της Μηλιάς, του προέδρου Πολύμερου Ηλία και μελών του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Μηλιωτών Ιωαννίνων.
Η μελέτη για το μικρό υδροηλεκτρικό έργο στη θέση Μηλέα, ισχύος 0,98 MW, με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας την «ΑΜΕΡΟΥ Μονοπρόσωπη ΙΚΕ», έρχεται για δεύτερη φορά στην Επιτροπή προς γνωμοδότηση, όπως ανέφερε ο πρόεδροός της, αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης. Με την εισήγησή της η υπηρεσία ζητά, μεταξύ άλλων, από τον επενδυτή να εξετάσει το ενδεχόμενο να μη θέτει σε λειτουργία το έργο, την περίοδο που η παροχή θα είναι χαμηλή.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλίας, σημειώνοντας πως το υδάτινο απόθεμα στα ρέματα έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, το όφελος από το συγκεκριμένο έργο είναι ελάχιστο σε σχέση με την περιβαλλοντική καταστροφή, σε μια περιοχή με μαύρη πεύκη και τόπο αναπαραγωγής άγριας πέστροφας.
Αρνητικά τάχθηκαν τα μέλη όλων των παρατάξεων, ακόμη και αν στο παρελθόν τάσσονταν υπέρ των μικρών υδροηλεκτρικών έργων, με δεδομένες τις κλιματολογικές συνθήκες και τη λειψυδρία, όπως ανέφεραν ο Θοδωρής Κορωναίος εκ μέρους του «Κοινού των Ηπειρωτών» και ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπύρος Υφαντής. Από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η Τίνα Ζέκα στάθηκε στο πλευρό των κατοίκων.
Αρνητική, με σειρά παρατηρήσεων, ήταν η υπηρεσιακή εισήγηση και επί του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 25 MW, στη θέση «Κυρά» των Δ.Ε. Μετσόβου και Μηλέας, του Δήμου Μετσόβου, με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας την εταιρεία «Pindo Wind Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία».
Μάλιστα η εισήγηση κάνει λόγο για μη αναστρέψιμη αλλοίωση του περιβάλλοντος από τα απαραίτητα έργα οδοποιίας, προκειμένου να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες, αλλά και για επιπτώσεις στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα και στα δάση οξιάς. Αρνητικές είναι επίσης οι γνωμοδοτήσεις του Δήμου Μετσόβου και του Δασαρχείου.
«Είναι ντροπή να καταστρέψουμε τη φύση, το δάσος και την πανίδα, για να φτιάξουμε τον δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλίας, προσθέτοντας την ήπια τουριστική ανάπτυξη που έχει ξεκινήσει στα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Μηλιάς, ακριβώς λόγω του φυσικού περιβάλλοντος που διαθέτει. Υπενθύμισε δε, ως πρόσθετο επιχείρημα, την υπόσχεση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ήδη από το 2019, για μη αδειοδότηση αιολικών σε μεγάλο υψόμετρο.
Το αρχικό ερώτημα σχετικά με το σκεπτικό των επενδυτών έθεσε ο κ. Υφαντής κατά τη συζήτηση του θέματος, με τον κ. Γοργόλη να σημειώνει πως ο τρόπος που γίνεται η διαδικασία εγκατάστασης ΑΠΕ στη χώρα, επιτρέπει να γίνεται ο φάκελος χωρίς καν να γνωρίζουν οι επενδυτές την περιοχή. Νωρίτερα, η κ. Ζέκα έθετε το θέμα της χωροταξίας των ΑΠΕ σε πολιτική βάση, σημειώνοντας πως την ώρα που η χώρα υπερκαλύπτει τους στόχους και ταυτόχρονα η παραγόμενη ενέργεια «χάνεται» (καθώς δεν υπάρχουν συστήματα αποθήκευσης), οι αδειοδοτήσεις τέτοιων έργων, που στερούνται βασικών προϋποθέσεων, γίνονται μόνο για την εξασφάλιση επιδοτήσεων στην κατασκευή.

Σχετικά άρθρα

Ομόφωνο «όχι» με πληθώρα επιχειρημάτων για πλωτό Φ/Β στη λίμνη Πουρναρίου

Εδραίωση του εχθρικού περιβάλλοντος για τις ΑΠΕ

Πρώτοι… ψίθυροι για επαναχωροθέτηση

Γεωργία Χαλάτση