Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Νέες καταγγελίες για τη συνέχιση των εργασιών στον Γράμμο

Καταγγελιών συνέχεια για την παρέμβαση στην αλπική ζώνη του Γράμμου, με τη Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κόνιτσας και τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου Γιώργο Πρέντζα να κάνουν λόγο για συνέχιση των εργασιών στο διάσελο κάτω από την κορυφή Περήφανο προς την κορυφή Σκίρτση, περνώντας μάλιστα τα όρια του νομού Ιωαννίνων και συνεχίζοντας στον νόμο Καστοριάς.

«Αυτή τη φορά κανένας Δασάρχης δεν μπορεί να γνωματεύσει πως πρόκειται για δήθεν “αποκατάσταση βατότητας προϋπάρχοντας δρόμου”. Πλήθος φωτογραφιών αποδεικνύουν πως ένα πανέμορφο και πλήρως σηματοδοτημένο μονοπάτι 200 μέτρων, κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε. Αυτή τη φορά, το παραμύθι της δήθεν “αποκατάσταση βατότητας” αποκαλύφθηκε πανηγυρικά. Μόνο 700 μέτρα απομένουν για να ολοκληρωθεί το έγκλημα, σε ένα κομμάτι απόκρημνο και βραχώδες, μέχρι να ολοκληρωθεί η αυθαιρεσία και να συνδεθεί ο δρόμος, με αυτόν που διάνοιξε η μπουλντόζα του Στρατού από το χωριό Γράμμος», καταγγέλλει η ΛΑ.ΣΥ. Δήμου Κόνιτσας.
Να θέσει το θέμα και στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής επιχείρησε ο Γ. Πρέντζας, απόπειρα, η οποία συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη. Τελικά και μετά από ένα πεντάλεπτο έντασης, ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. Ηπείρου κατάφερε να θέσει το ερώτημα γιατί προχωρούν οι εργασίες και ποιο είναι το κατεπείγον, χωρίς να δοθεί απάντηση. Αρκετά λεπτά μετά και σε συζήτηση άλλου θέματος, εμβόλιμα ο περιφερειάρχης ανέφερε: «Ο Γράμμος είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο, ούτε δικό μου, ούτε δικό σου, ούτε του Natura».
«Παρά το ότι έχει ξεκινήσει δικαστική διαδικασία διερεύνησης, παρά το ότι υπάρχει διαδικασία στη Βουλή, φαίνεται ότι ο κ. περιφερειάρχης είναι ασταμάτητος», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γ. Πρέντζας μετά το τέλος της συνεδρίασης, προσθέτοντας ότι μένουν 700 μ. για να ολοκληρωθεί το έγκλημα.

Παρέμβαση Στ. Καλογιάννη για θεσμοθέτηση Εθνικού Πάρκου

Την ανάγκη θεσμοθέτησης του Εθνικού Πάρκου Γράμμου, ώστε όλοι να γνωρίζουν τι και που επιτρέπεται, εντός αυτού, και να παύσουν κάθε είδους αυθαιρεσίες, επισημαίνει σε παρέμβασή του ο πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, σημειώνοντας τις δικές του ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως αναφέρει, την περίοδο 2004-2009, το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΧΩΔΕ) θεσμοθέτησε στην Ήπειρο τους ορεινούς όγκους της Βόρειας Πίνδου, τον Αμβρακικό κόλπο και τους ορεινούς όγκους Τζουμέρκων και Περιστερίου ως Εθνικό Πάρκο, καθώς και τις περιοχές των Στενών και εκβολών των ποταμών Αχέροντα και Καλαμά και του έλους Καλοδικίου ως Περιοχών Προστασίας της Φύσης, ενώ ολοκληρώθηκε η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για τον χαρακτηρισμό του Γράμμου και του κάμπου της Κόνιτσας μέχρι το Πωγώνι ως προστατευόμενης περιοχής, ώστε η ραχοκοκαλιά της Πίνδου, από τα ελληνοαλβανικά σύνορα μέχρι νότια των Τζουμέρκων να αποτελεί ενιαίο σύνολο προστασίας της φύσης, της βιοποικιλότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Γράμμου καθορίζει δύο ευρύτερες περιοχές προστασίας, οι οποίες αποτελούνται από τέσσερις διακριτές ζώνες η κάθε μία, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τα οικολογικά χαρακτηριστικά τους. Το βόρειο τμήμα της περιοχής μελέτης, τα όριά του οποίου περιλαμβάνουν την περιοχή του δικτύου “Natura 2000” με την ονομασία «Κορυφές όρους Γράμμου» και εκτείνεται στις τότε κοινότητες Αετομηλίτσας και Γράμμου και την ευρύτερη περιοχή, που ανήκει στους σημερινούς δήμους Κόνιτσας, Νεστορίου και Άργους Ορεστικού, προτείνεται να θεσμοθετηθεί ως Εθνικό Πάρκο με την ονομασία «Εθνικό Πάρκο Γράμμου», ενώ το νότιο τμήμα, τα όρια του οποίου περιλαμβάνουν την περιοχή “Natura 2000” με την ονομασία «Όρος Δούσκον, Ωραιόκαστρο, δάσος Μερόπης, κοιλάδα Γορμού, λίμνη Δελβινακίου» και εκτείνεται στους Δήμους Κόνιτσας και Πωγωνίου, προτείνεται να θεσμοθετηθεί ως Περιοχή Οικοανάπτυξης με την ονομασία «Περιοχή Οικοανάπτυξης Πωγωνίου – Κόνιτσας». Παράλληλα, με την ΕΠΜ καθορίζονταν ειδικές ρυθμίσεις για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης των περιοχών μέσω οικοτουριστικών, αγροτοτουριστικών και άλλων δραστηριοτήτων ήπιας μορφής, την ενίσχυση παραδοσιακών οικισμών, την αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων.
Δυστυχώς, όμως, όπως σημειώνει ο Στ. Καλογιάννης, επί μια ολόκληρη 15ετία καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να θεσμοθετήσει το Εθνικό Πάρκο Γράμμου, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του ιδίου στη Βουλή και τις συναντήσεις του με τις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
«Επιβάλλεται, συνεπώς, η θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου Γράμμου, ώστε όλοι να γνωρίζουν τι και που επιτρέπεται, εντός αυτού, και να παύσουν κάθε είδους αυθαιρεσίες. Την παρέμβαση αυτή τη χρωστούμε πρωτίστως σε όσους ζουν και εργάζονται σε αυτές τις απομονωμένες, αλλά πανέμορφες ορεινές περιοχές. Δεδομένου ότι η πολιτική ηγεσία του Υπ. Περιβάλλοντος και του ΟΦΥΠΕΚΑ στελεχώνεται από άτομα ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο περιβάλλον, ευελπιστώ ότι σύντομα ο ιστορικός Γράμμος θα αποτελέσει Εθνικό Πάρκο», καταλήγει ο πρώην υπουργός.

Σχετικά άρθρα

Καταγγελία στο Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος για τον δρόμο στον Γράμμο

Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων: «Τραγική» η εικόνα στον Γράμμο

Αίτημα ετών η διάνοιξη του δρόμου στον Γράμμο