Μέσα στους επόμενους μήνες, η Γαλακτοκομική Σχολή θα καταφέρει να εκσυγχρονίσει σε ένα μεγάλο βαθμό τις υποδομές της, στην περιοχή του Κατσικά, μέσα από την συνεργασία του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Ήπειρος».
Πριν λίγες ημέρες εκδόθηκε η πρόσκληση για «Υποδομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης: Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση Σ.Α.Ε.Κ. Ιωαννίνων – Γαλακτοκομική Σχολή» με συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη 500.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα».
Μέσα από τη σημαντική αυτή χρηματοδότηση πρόκειται να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία σε όλους τους χώρους, καθώς υπάρχουν και σήμερα- σε περιορισμένο βαθμό – ράμπες πρόσβασης, αλλά και να εκσυγχρονιστούν όλοι οι χώροι διδασκαλίας και τα εργαστήρια της Σχολής.
Πρόκειται για ένα «άλμα στο μέλλον», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της Σχολής Αλεξάνδρα Μέγα, απευθύνοντας ευχαριστίες προς την Περιφέρεια Ηπείρου. «Είναι μεγάλη η χαρά και ο ενθουσιασμός, γιατί θα κάνουμε ένα άλμα προς το μέλλον. Θα αναβαθμιστούν σχεδόν όλοι οι χώροι μέσα στους οποίους εκπαιδεύονται οι σπουδαστές. Είναι ένα σεβαστό ποσό και θα φροντίσουμε να το αξιοποιήσουμε απόλυτα», σημείωσε, προσθέτοντας πως θα ακολουθήσει η σύνταξη της πρότασης για τις αναγκαίες παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με την χαρτογράφηση των αναγκών, που έχει προηγηθεί και υποβληθεί στην Περιφέρεια από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», απαιτούνται, πέρα από τις εργασίες για την εξασφάλιση προσβασιμότητας ΑμεΑ στις κτιριακές υποδομές και υπαίθριους χώρους, αναβάθμιση εξοπλισμού του τυροκομείου, των χημικών και μικροβιολογικών εργαστηρίων και των χώρων διδασκαλίας.
Στους δρόμους του… τυριού
Μία ακόμη θετική εξέλιξη είναι η πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού για τα επισκέψιμα τυροκομεία, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί σε μεγάλη εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες στα Γιάννενα, με τη συνεργασία της Γαλακτοκομικής Σχολής, όπως ανέφερε η κ. Μέγα.
Η πρωτοβουλία ακολουθεί το επιτυχημένο παράδειγμα των επισκέψιμων οινοποιείων, δίνοντας τη δυνατότητα σε μικρά ή μεγαλύτερα τυροκομεία να δέχονται επισκέπτες, που θα παρακολουθούν τη διαδικασία παραγωγής και τυροκόμησης, καθώς και θα συμμετέχουν σε γευσιγνωσίες, ενώ θα μπορούν να αγοράζουν τα προϊόντα.
Ήδη από τις αρχές τους έτους, με κοινή υπουργική απόφαση, καθορίστηκαν οι προδιαγραφές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων των επισκέψιμων τυροκομείων, η μορφή και ο τύπος του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου (Σ.Ε.ΤΥ.), η διάρκεια ισχύος του και οι ειδικές προδιαγραφές προσβασιμότητας.
Μάλιστα, το Υπουργείο συνιστά στις τυροκομικές μονάδες, οι οποίες παράγουν προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, να κάνουν σχετική αναφορά στην αίτησή τους για την απόκτηση του Σήματος, υποβάλλοντας την απαιτούμενη τεκμηρίωση της κατοχής πιστοποιητικού ΠΟΠ/ΠΓΕ (ή σχετική βεβαίωση) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Επίσης, συνιστάται στα επισκέψιμα τυροκομεία η πραγματοποίηση επιμορφωτικών επιδείξεων, δράσεων και άλλων εκδηλώσεων, καθώς και η παραγωγή έντυπου ή/και ψηφιακού πολύγλωσσου ενημερωτικού υλικού για την προώθηση της κατανάλωσης ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, στο πλαίσιο ενίσχυσης της γαστρονομικής ταυτότητας της Ελλάδας, με έμφαση στα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη.
«Είναι κάτι που το θέλουμε, ενδιαφέρει πολύ τους αποφοίτους μας και θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον νέο θεσμό. Προσπαθούμε οι απόφοιτοί μας να δουλέψουν με επιτυχία», σημείωσε η κ. Μέγα, προσθέτοντας πως ακόμη υπάρχουν αγκυλώσεις ως προς την πώληση προϊόντων που παράγονται στη Σχολή. «Είναι κάτι που το θέλουμε, θα αποτελέσει ένα έσοδο βέβαια, αλλά κυρίως θα ταξιδέψει τη Σχολή και τα προϊόντα της. Προϊόντα ενδεχομένως από μοναδικές, ντόπιες φυλές, παραδοσιακά τυριά κ.ά., στέλνοντας ένα μήνυμα στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας και παραγωγής», κατέληξε.