Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Εν αναμονή οδηγιών για το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας

Γενικές κατευθύνσεις και οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναμένει η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Ηπείρου για το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Φύλων (Π.ΕΠ.ΙΣ) και για τη λειτουργία του Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας.

Την απουσία υποβολής της ετήσιας έκθεσης του Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας για το 2023, που αφορά την αποτίμηση των πολιτικών και των δράσεων της Περιφέρειας για την εξάλειψη των διακρίσεων και την προώθηση της ισότητας, εντόπισε η περιφερειακή παράταξη «Kοινό των Ηπειρωτών», που κατέθεσε επερώτηση σχετικά με το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης Περιφερειακή Επιτροπής Ισότητας Φύλων (Π.ΕΠ.ΙΣ) και Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας.
Η περιφερειακή σύμβουλος Παναγιώτα Αγγέλη ήταν εκείνη που εισηγήθηκε το θέμα, ρωτώντας την περιφερειακή αρχή αν έχει καταρτιστεί, σύμφωνα με τον νόμο, σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες, και αν η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας έχει εισηγηθεί προς τα αρμόδια όργανα προτάσεις για λήψη αναγκαίων μέτρων. Επίσης, ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την ετήσια έκθεση από το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας για τις πολιτικές και τις δράσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και αν έχουν συλλεχθεί και επεξεργασθεί στοιχεία που αφορούν την ενσωμάτωση της ισότητας των φύλων στις πολιτικές, στις δράσεις και στα προγράμματα της Περιφέρειας.
«Θεωρούμε ότι η ενημέρωση και η εκπαίδευση εντός εργασιακού περιβάλλοντος καθίσταται πιο προσιτή για όλους, καθώς αποτρέπει την κοινωνική στοχοποίηση των φύλων, η Τέχνη ως βιωματική δράση δύναται αβίαστα να αφυπνίσει, να αλλάξει ανθρώπινες συμπεριφορές, ενώ παράλληλα προσελκύει πιο αποτελεσματικά τους νέους (ομάδα – στόχος) και είναι απαραίτητη η ουσιαστική διασύνδεση των αρμόδιων υπηρεσιών όλων των φορέων σε τοπικό επίπεδο (Περιφέρεια, Δήμοι) για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και τον καθορισμό των στόχων για τη βελτίωσή της», σημείωσε η κ. Αγγέλη, αναφερόμενη σε προτάσεις άλλων Περιφερειών, όπως Αττικής και Κρήτης.
Του έργου της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας υπεραμύνθηκε η πρόεδρος της ΠΕΠΙΣ Παναγιώτα Μητροκώστα, σημειώνοντας αφενός πως αναμένονται οδηγίες και κατευθύνσεις σχετικά με την λειτουργία του Αυτοτελούς Γραφείου και αφετέρου πως γίνεται προσπάθεια, ώστε να μην επιβαρύνεται οικονομικά η Περιφέρεια.
«Η Π.ΕΠΙ.Σ από την αρχή παράγει έργο. Και φυσικά θα συνεχίσουμε το ίδιο δυνατά», σημείωσε, αναφερόμενη στις επαφές με τους δήμους και με άλλους φορείς, καθώς και στην ίδρυση του Αυτοτελούς Γραφείου από το 2022.» Επομένως και οι οδηγίες και κατευθύνσεις από την αρμόδια Γενική Γραμματεία είναι περιορισμένες, δεδομένου ότι αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών από όλες τις Περιφέρειες ώστε να καθορισθούν αναλυτικότερα το πλαίσιο και ο τρόπος λειτουργίας τους. Εμείς δουλεύουμε», σημείωσε και αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.
«Ευελπιστούμε στην άριστη συνεργασία στην ευαισθητοποίηση και στην παρουσία όλων σας στις επόμενες δράσεις της Επιτροπής Ισότητας, αλλά και θα σας καλέσουμε όλους και όλες σε διευρυμένη συνεδρίαση της Επιτροπής, όπου με χαρά θα θέλαμε να ακούσουμε τις προτάσεις μας πάνω στα θέματα αρμοδιότητάς της, με στόχο την ανάδειξη των θεμάτων και τη συμβολή όλων μας στον περιορισμό ή στην εξάλειψη των κοινωνικών προβλημάτων, που προκαλούν οι έμφυλες ανισότητες», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Συνέργειες για ανάπτυξη του στρατιωτικού τουρισμού

Διαδικτυακή ημερίδα για τις πολιτικές ισότητας

Απινιδωτές σε 2ο ΕΠΑΛ, ΕΜΑΚ και 8η Ταξιαρχία

Αποστόλης Τζελέτας