Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

«Λίφτινγκ» στα Κέντρα Υγείας Κόνιτσας και Μετσόβου

Ένα γερό λίφτινγκ θα υποστούν τα Κέντρα Υγείας Κόνιτσας και Μετσόβου, με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια να αναθέτει στο ΤΑΙΠΕΔ τη δημοπράτηση της ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών και την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων των Κέντρων.

Η αρχική εκτιμώμενη αξία με Φ.Π.Α. είναι 3,47 εκατ. ευρώ και η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία θα γίνουν γνωστές και οι προσφορές. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και η συνολική προθεσμία εκτέλεσης ορίζεται σε 14 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων των δύο Κέντρων Υγείας, που θα συνεισφέρει στην ποιοτική βελτίωση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.
Όπως αναφέρεται, τα κτίρια έχουν κατασκευαστεί κατά κύριο λόγο τη δεκαετία του 1980 και έχουν επιφάνεια που κυμαίνεται μεταξύ 1100 τ.μ. και 1900 τ.μ. περίπου και πρόκειται για διώροφα, ισόγεια κτίρια με τμήματα υπογείου / ορόφου, ελεύθερα από όλες τις πλευρές. Η ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας στοχεύει στην ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων, ήτοι στην αναβάθμιση της θερμομόνωσης, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και δικτύων τους και γενικότερα της κατάστασης των κτιριακών υποδομών τους (τοιχοποιίες, δάπεδα, οροφές, μονώσεις, στέγες κ.λπ.), καθώς και σε εργασίες τοπικής αποκατάστασης των δομικών στοιχείων όπως απαιτηθεί.
Πιο αναλυτικά, η ενεργειακή αναβάθμιση επιτυγχάνεται με τη θερμομόνωση του κελύφους, μέσω της κατασκευής εξωτερικής μόνωσης, της αντικατάστασης των κουφωμάτων και της ανακατασκευής και θερμομόνωσης των στεγών και των δωμάτων. Επιπλέον προβλέπεται η αντικατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και η ανακατασκευή των ηλεκτρομηχανολογικών δικτύων.
Επιπροσθέτως, η κτιριακή λειτουργία τους βελτιώνεται περαιτέρω με την αντικατάσταση εξοπλισμού και την εγκατάσταση εξοπλισμού για την διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων μειωμένης κινητικότητας. Επιπλέον προβλέπονται όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης φθορών, καθώς επίσης και οι κατά περίπτωση απαιτούμενες εργασίες αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου.
Τέλος, προβλέπεται η ανάπτυξη Ιατρείων Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων εντός των δομών τ(σύμφωνα με τα πρότυπα των Μονάδων Συντονισμού Διαβήτη) στα περισσότερα από τα συνολικά 312 Κέντρα Υγείας. Για την ανάπτυξη των Μονάδων Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων, το μέγεθος κάθε Μονάδας εκτιμήθηκε κατά μέσο όρο 30 τ.μ. ανά Μονάδα Διαχείρισης.

Σχετικά άρθρα

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Ξεκινούν διαδικασίες για νέο αξονικό τομογράφο στο ΠΓΝΙ

Μισόλογα και δικαιολογίες για «σπάσιμο» 6ης ΥΠΕ και διακομιδές