ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αντίστροφη μέτρηση για τα διετή προγράμματα σπουδών

Τέσσερις προτάσεις υπάρχουν από την πλευρά του πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τα διετή προγράμματα σπουδών, τα οποία θα προωθηθούν προς έγκριση στη Σύγκλητο και στη συνέχεια στο υπουργείο Παιδείας.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά τη γαλακτοκομία, όπως ήταν αναμενόμενο, και το ενδιαφέρον είναι ότι ουσιαστικά το πανεπιστήμιο, μέσω των διετών προγραμμάτων σπουδών, στοχεύει να θέσει υπό την ομπρέλα του τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Η Γαλακτοκομική Σχολή, όπως και όλες οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Α΄ κύκλου σπουδών, που λειτουργεί ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά παρέκκλιση, Έχουν δημόσιο χαρακτήρα, διετή κύκλο σπουδών, απευθύνονται σε αποφοίτους της Α’ Λυκείου και η φοίτηση είναι δωρεάν. Εκεί ήδη παρέχεται ένα σημαντικό και αναγνωρισμένο σε όλη την Ελλάδα έργο, που θα πλαισιωθεί από την ακαδημαϊκότητα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την αντίστοιχη αναγνώριση του πτυχίου και τις περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης της εκπαίδευσης και της έρευνας. Για το πρόγραμμα αυτό θα χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της Γαλακτοκομικής Σχολής, που είναι καθόλα επαρκείς.

Η δεύτερη πρόταση αφορά το αντικείμενο της ιχθυοκαλλιέργειας, επίσης αναμενόμενο. Είχε συζητηθεί έντονα και κατά την περίοδο ενσωμάτωσης του ΤΕΙ Ηπείρου στο πανεπιστήμιο, με δεδομένο ότι η περιοχή της Θεσπρωτίας, με έντονη ιχθυοκαλλιεργητική δραστηριότητα, μπορεί να υποστηρίξει ένα τέτοιο πρόγραμμα, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν και οι εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα.

Το τρίτο αντικείμενο αφορά την αργυροτεχνία. Την τέχνη, με την οποία η πόλη των Ιωαννίνων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη. Η πρόταση αυτή θα μπορέσει να συνδέσει μια παραδοσιακή τέχνη με την ακαδημαϊκή γνώση, ενδεχομένως σε συνδυασμό με σχολές και τμήματα όπως η Καλών Τεχνών ή το Επιστήμης υλικών.

Τέλος, πρόταση υπάρχει και για πρόγραμμα διετών σπουδών με αντικείμενο τη λογιστική επιχειρήσεων, που θα μπορούσε να υλοποιηθεί στην Πρέβεζα, παράλληλα με τη λειτουργία του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής που εντάχθηκε στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα γνωστικά αντικείμενα για τα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, πρέπει να είναι συναφή με ένα από τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύουν τα τμήματα του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με τον νόμο που αφορά τα διετή προγράμματα, η σκοπιμότητα ίδρυσης μπορεί να τεκμηριώνεται με προτάσεις των Περιφερειακών Επιτροπών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, των Επιμελητηρίων και των Επιστημονικών Ενώσεων της περιφέρειας στην οποία εδρεύει το Α.Ε.Ι., του Ο.Α.Ε.Δ., καθώς και του, κατά περίπτωση αρμόδιου, υπουργείου.

Πτυχία και χρηματοδότηση

Στην περίπτωση του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το έδαφος για τη λειτουργία διετών προγραμμάτων σπουδών είναι «έτοιμο», καθώς από το 1994 ήδη λειτουργεί δομή Δια Βίου Μάθησης, που με πρόσφατο νόμο, το 2018, μετεξελίχθηκε σε Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων στεγάζεται στο Διεθνές Κέντρο Ελληνικής Παιδείας-Παράδοσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης «Σταύρος Νιάρχος», που ιδρύθηκε με τη χορηγία του ομώνυμου Κοινωφελούς Ιδρύματος, με σκοπό την ενίσχυση της διεθνοποίησης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων στους τομείς της ελληνικής παιδείας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Η ύπαρξη του Κέντρου είναι προϋπόθεση για τη λειτουργία των διετών προγραμμάτων σπουδών, όπως αναφέρονταν και σε πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, με την οποία προέτρεπε όσα ιδρύματα δεν έχουν ιδρύσει Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, να το πράξουν άμεσα.

Από την ίδια ανακοίνωση, καθίσταται σαφές ότι το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει το κόστος της λειτουργίας των προγραμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό θα ανέρχεται στις 50.000 ευρώ ετησίως για κάθε αντικείμενο.

Το προσωπικό και η υλικοτεχνική υποδομή προέρχονται από το πανεπιστήμιο ή σε περιπτώσεις συνεργειών, από άλλους φορείς και παραχωρούνται για την χρήση αυτή.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, στους αποφοίτους απονέμονται διπλώματα επιπέδου πέντε του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Σχετικά άρθρα

«Πνεύμονας» οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου

Κανένας κίνδυνος για το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

Αποστόλης Τζελέτας

Επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής μια κορυφαία ιταλίδα επιστήμονας