ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Το αποτέλεσμα θα κρίνει τις συνεργασίες

Τους 16 πρώτους υποψηφίους με την παράταξη το «Κοινό των Ηπειρωτών» παρουσίασε χθες ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Ζάψας, δίνοντας το περίγραμμα των προγραμματικών θέσεων αλλά και μεταφέροντας μετά τις εκλογές τη συζήτηση για ενδεχόμενες συνεργασίες.

Αφορμή για την τοποθέτησή του επί των συνεργασιών στάθηκε η πρόσφατη πρόταση του υποψηφίου περιφερειάρχη Σπύρου Ριζόπουλου, τόσο προς τον κ. Ζάψα όσο και προς τον επίσης υποψήφιο Δ. Δημητρίου, για συνεργασία με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας, «αποκλείοντας» τον νυν περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιο Αλ. Καχριμάνη.

Ερωτηθείς για το αν θεωρεί ότι η πρόσκληση αυτή «μεταφράζεται» στη συγκρότηση ενός «αντικαχριμανικού μετώπου», ο κ. Ζάψας σημείωσε πως οι παρατάξεις οφείλουν να καταθέσουν τις προγραμματικές τους θέσεις στους πολίτες και το αποτέλεσμα της κάλπης θα «διευκολύνει» τις όποιες συνεργασίες.

«Δε θέλω να μπω στη λογική του αντικαχριμανισμού. Οι εκλογές του 2010 θυμάστε κρίθηκαν στο καχριμανιστάν ή το αργυριστάν. Κάνοντας μια υπερβατική σκέψη, θα έλεγα ότι με αυτή τη λογική, δε χρειάζεται να πάμε χώρια στις εκλογές, θα μπορούσαμε να πάμε σε μια παράταξη όλοι, απέναντι στον Καχριμάνη, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό. Κάθε παράταξη έχει το πρόγραμμά της, οι πολίτες θα επιλέξουν και τότε θα είναι πιο εύκολη η συνεργασία», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τους άξονες της παράταξης, ο κ. Ζάψας σημείωσε τα περιθώρια ανάπτυξης της περιφέρειας Ηπείρου. «Η Ήπειρος πρέπει μακροπρόθεσμα να κατακτήσει τη θέση της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι σαν μια σύγχρονη και πρότυπη, γιατί έχει τις δυνατότητες, περιφέρεια, δυνατότητες που δεν τις αξιοποίησαν όσοι τη διοίκησαν τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη δημοκρατικής λειτουργίας της περιφέρειας, θέτοντας στο επίκεντρο τη χάραξη πολιτικής μέσα από συνεργασίες με όλους τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς. «Η παράταξή μας ιεραρχεί ως σημαντική προτεραιότητα τη συνεργασία της με τα δημοτικά συμβούλια και τους δημάρχους των δήμων της περιφέρειας», σημείωσε και αναφέρθηκε στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποτελέσουν «την αφορμή για να κάνουμε τις πόλεις μας στην Ήπειρο αειφορικές, ανθρώπινες και φιλικότερες προς όλες τις κοινωνικές ομάδες».

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη εκπόνησης και η υιοθέτησης ενός Στρατηγικού Σχεδίου Επενδύσεων στις μεταφορές, στο επίπεδο της περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο θα εναρμονίζεται με το εθνικό σχέδιο και θα έχει ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση των οδικών υποδομών, τη σιδηροδρομική σύνδεση, την τροφοδότησή με φυσικό αέριο, ενώ αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρει η παρουσία του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στην ανάγκη σχεδιασμού για τον τουρισμό. «Η πρότασή μας είναι πιστεύουμε ρεαλιστική και εφικτή, γιατί βασίζεται πάνω από όλα σε όραμα, συνεργασίες, αναζήτηση και προσαρμογή καλών πρακτικών», κατέληξε.

 

Οι υποψήφιοι

Οι πρώτοι υποψήφιοι της παράταξης στην Π.Ε. Ιωαννίνων είναι η ιδιωτική υπάλληλος Αγλαΐα Ζούκη, ο εκπαιδευτικός Νίκος Βράνος, ο πολιτικός μηχανικός, πρώην Γενικός Διευθυντής ΔΕΥΑ Ιωαννίνων Κώστας Γιωτάκης, ο φοιτητής Ιστορικού-Αρχαιολογικού πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννης Δάφλος, ο φιλόλογος-συγγραφέας Νίκος Καρατζένης, η χημικός και πρόεδρος περιφερειακού τμήματος Ηπείρου –Κέρκυρας -Λευκάδας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Γεωργία Κυριακάκου, ο συνταξιούχος εργαζόμενος της «Δωδώνη» Νίκος Λάκκας, ο πολιτικός μηχανικός Παύλος Λιλής, ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκος Μάνθος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας και Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Αντώνης Μαυράκος, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών ΤΕ Δημοσίων Υπαλλήλων Βασίλης Οικονόμου, ο Συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Άρης Σπέγγος, ο επιμελητής Α’ Γενικής Ιατρικής στο Κ.Υ. Κόνιτσας Γιώργος Σταμάτης, ο αρχιτέκτων μηχανικός Θεόδωρος Χολέβας, ο ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μανώλης Παπαμιχαήλ και ο καθηγητής φυσικής αγωγής, αντιπρόεδρος στο ΠΕΑΚΙ Σπύρος Ντάνης.