ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επιμένει για τραμ η Τατιάνα Καλογιάννη

Το θέμα του τραμ επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, ένα θέμα που χειρίστηκε η ίδια με την ιδιότητα της αντιπεριφερειάρχη.

Η διασύνδεση της πόλης με το πανεπιστήμιο με μέσο σταθερής τροχιάς ήταν ένα από τα θέματα, που συζήτησε στη συνάντησή της με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και τους αντιπρυτάνεις Μ. Πασχόπουλο, Σπ. Γεωργάτο και Στ. Νικολόπουλο, με την υποψήφια δήμαρχο να τονίζει την προσωπική της συμβολή στην προώθηση της γραμμής τραμ στο προς συμβασιοποίηση έργο της οδού Στ. Νιάρχου και να επιφυλάσσεται να παρουσιάσει στο πρόγραμμα της τον συνολικό σχεδιασμό της για ανάπτυξη τραμ, που θα καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρου του Λεκανοπεδίου. Σημείωσε, επίσης, ότι η συγκοινωνιακή σύνδεση του πανεπιστημίου θα αναβαθμιστεί δραστικά με την υλοποίηση της ανακατασκευής της οδού Στ. Νιάρχου, ο σχεδιασμός της οποίας προβλέπει και ποδηλατόδρομο.
Ένα δεύτερο θέμα αφορούσε την αξιοποίηση του κτιρίου στην οδό Δομπόλη, ως πολιτιστικό κέντρο συνδιαχείρισης πανεπιστημίου και δήμου Ιωαννιτών. Η Τ. Καλογιάννη παρέδωσε στον πρύτανη τη μελέτη σκοπιμότητας για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος, που είχε εκπονήσει προ πενταετίας η αιρετή περιφέρεια, μετά από προσωπική πρωτοβουλία της ίδιας. Έγινε αναφορά στα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία, με βάση αμιγώς τεχνικοοικονομικά κριτήρια, προέκρινε το σενάριο κατασκευής συγκροτήματος επιπλωμένων διαμερισμάτων για φοιτητές, στα πρότυπα σύγχρονων φοιτητικών εστιών, με τη λειτουργία εμπορικών χρήσεων στον ισόγειο χώρο, στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων.
Του παρέδωσε, επίσης, την από 13.09.2013 αλληλογραφία της με την Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα του υπουργείου Οικονομίας, στην οποία δηλωνόταν η πολιτική βούληση της περιφερειακής αρχής για την επανεξέταση της προοπτικής αξιοποίησης του ακινήτου στο πλαίσιο ΣΔΙΤ, ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες. Όλα τα παραπάνω, την περίοδο εκείνη, τέθηκαν υπ’ όψιν του διαχειριστή του ακινήτου (της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας), ώστε να προχωρήσει στις διαδικασίες παραχώρησης του ακινήτου στην αιρετή περιφέρεια και να αξιοποιηθεί ταχύρυθμα το ακίνητο, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.
Η συζήτηση επεκτάθηκε γενικότερα στην κατάσταση που διαμορφώνεται στο πανεπιστήμιο μετά την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου και τις ανάγκες που προκύπτουν σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και σε νέες κτιριακές υποδομές, στην οργανική και λειτουργική διασύνδεση του πανεπιστημίου με την πόλη και στη διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων.
Η Τατιάνα Καλογιάννη τόνισε ότι το πανεπιστήμιο των 25.000 φοιτητών, των 800 διακεκριμμένων μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά και των κορυφαίων διακρίσεων σε διεθνές επίπεδο, ενώ αποτελεί το πλέον αναγνωρισμένο και πολύτιμο στοιχείο ενεργητικού της πόλης, παραμένει ο «μεγάλος φιλοξενούμενος της πόλης» και όχι ο δραστήριος και ουσιαστικός συνεργάτης στη βελτίωση της λειτουργίας, ανάδειξης και εξέλιξης της πόλης. Πρόθεσή της, είπε, είναι να αντικαταστήσει τη χαμηλών επιδόσεων συνεργασία των δημοτικών αρχών της πόλης με το πανεπιστήμιο, με μία πολυεπίπεδη δυναμική σχέση, που θα βασίζεται στην αμοιβαία ειλικρίνεια, σεβασμό των ρόλων και συνεχή επικοινωνία.
Όπως ανέφερε, τα έργα υποδομής, που είναι άμεσα αναγκαία, πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα μέσω προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ πανεπιστημίου, δήμου και περιφέρειας, ώστε να συνεισφέρει κάθε φορέας τη διαθέσιμη εμπειρία και τους απαραίτητους πόρους. Ως προς το θέμα των αδέσποτων, τόνισε πως δε λύνεται με ανταλλαγές εγγράφων, αλλά με οργανωμένη και μεθοδική ενασχόληση στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας και των υγειονομικών κανονισμών, ενώ, τέλος, υπογράμμισε πως ο σχεδιασμός της παράταξης για την παραγωγή πολιτιστικού έργου με καθολική αντιμετώπιση των τεχνών και της πολιτιστικής πολιτικής, με περιοδικότητα και επαναληψιμότητα των δράσεων, όπως θα κατατεθεί στο προγραμματικό της σχέδιο, στηρίζεται στη συνεχή συνεργασία του δήμου με το πανεπιστήμιο και ιδιαίτερα με τη Σχολή Καλών Τεχνών.
Η Τατιάνα Καλογιάννη συνοδευόταν από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Μαρία Μαρινίδου-Βενέτη, Ξενοφώντα Μπήτσικα και Νίκο Ντάσιο, οι οποίοι ευχαρίστησαν τις πρυτανικές αρχές για την ειλικρινή συνεργασία τους και σημείωσαν ότι παράταξη «Ιωάννινα_2023» προσβλέπει σε ριζική αναβάθμιση της σχέσης πανεπιστημίου –πόλης.

Σχετικά άρθρα

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών

«Πρώτη» για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας