ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προεκλογικός καβγάς για την απλήρωτη προτομή

Φωτιές άναψε ένα σχόλιο του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη στην ανάρτηση του δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα στο facebook για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γεωργίου Μυλωνά, καθώς έδωσε αφορμή για δημοσιεύματα σε τοπικά ΜΜΕ, αλλά και λαβή για προεκλογική αντιπαράθεση.

Το επίμαχο σχόλιο αφορούσε το γεγονός πως το χυτήριο, από το οποίο αγοράστηκε το υλικό για τη φιλοτέχνηση της προτομής, παραμένει απλήρωτο. «Πολύ ωραία δήμαρχε, αλλά πες και ότι ο γλύπτης προσέφερε δωρεάν τη δουλειά του και ζήτησε μόνο τα έξοδα χυτηρίου, τα οποία δεν έχουν πάρει ακόμα οι άνθρωποι, αν και παρέδωσαν τη δουλειά έξι μήνες πριν. Αυτά για την ιστορία», ήταν το αρχικό σχόλιο του Θ. Παπαγιάννη, με τον δήμαρχο να απαντά ενοχλημένος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Επί δημαρχίας Θωμά Μπέγκα δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργάτης του δήμου, που θα μείνει απλήρωτος για τη δουλειά του. Πιθανά με μια καθυστέρηση, αλλά απλήρωτος όχι».
Ο γλύπτης έδωσε, όμως, και συνέχεια, λέγοντας στον δήμαρχο πως έχει εκτεθεί ο ίδιος απέναντι στο χυτήριο, από τη στιγμή που οι προτομές παραδόθηκαν πριν έξι μήνες και η διαδικασία της πληρωμής δεν έχει ολοκληρωθεί. «Με εκθέσατε στα μάτια τους χωρίς να φταίω. Εγώ τους έχω συνεργάτες χρόνια. Θέλησα, μάλιστα, να σας διευκολύνω να τιμηθεί ένας αξιόλογος πολιτικός με μεγάλη, ανεκτίμητη προσφορά στον δήμο. Έχω κάνει αμέτρητα τηλεφωνήματα και απελπισμένος έφτασα και σε σένα, που μου φάνηκες ενοχλημένος. Αυτό ήταν το ευχαριστώ για την προσφορά μου. Ούτε θα ξεχάσω πριν τέσσερα χρόνια, στα 50 χρόνια του πανεπιστημίου, έξω από την αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου, που σας είπα ότι πρέπει επιτέλους να τιμήσουμε αυτόν τον άνθρωπο με μια προτομή έστω, και εγώ προσφέρομαι να την κάνω δωρεάν, μου είπατε με ειρωνικό τρόπο: «Όλα εσύ θέλεις να τα κάνεις». Ξέροντας αυτά που έχω κάνει, ούτε για αστείο δεν έπρεπε να το πεις, για να μην πω ότι αν δεν προσφερόμουν να γίνουν οι προτομές, μπορεί να πέρναγαν αλλά 50 χρόνια και αν γινόταν. Σε αγαπώ και σε εκτιμώ, αλλά η αλήθεια να λέγεται», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την τελευταία κουβέντα σε αυτή τη διαδικτυακή διαμάχη είχε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, λέγοντας πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε έναν διάλογο, που υποβαθμίζει το νόημα της δημοσίευσης και το τιμώμενο πρόσωπο, διευκρινίζοντας πως η επιλογή του καλλιτέχνη έγινε από την οικογένεια Μυλωνά και ποτέ δεν παρενέβη ο ίδιος. «Αν και όπως γνωρίζεις, εξαιτίας της σχέσης με την οικογένεια, θα μπορούσα. Οποία και αν ήταν η επιλογή, θα τη σεβόμουν, ανεξαρτήτως κόστους», καταλήγει.
Ο διάλογος αυτός, αν και δημόσιος στη προφίλ του δημάρχου, βγήκε στη δημοσιότητα και από τοπικά ειδησεογραφικά sites, προκαλώντας εκ νέου την αντίδραση του Θ. Μπέγκα, ο οποίος σε ανάρτησή του σημειώνει: «Η εμπάθεια είναι ένα συναίσθημα, το οποίο μπορεί να σε εκθέσει ανεπανόρθωτα έως εξευτελισμού. Με εμπάθεια, λοιπόν, αναπαράγονται σε τοπικό site, επιλεκτικά και αποσπασματικά, διάλογοι απ το προφίλ μου, νομίζοντας ότι θα με εκθέσουν. Λες και αυτοί οι διάλογοι δε γίνονται δημόσια. Κίτρινος τύπος; Μπορεί… Άλλωστε, στις δημοκρατίες πάντα αυτό το είδος θα επιβιώνει. Δεν έχουν αντιληφθεί κάποιοι ότι, ό,τι δε με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό».

Κόντρα με την παράταξη Ελισάφ

Και ενώ φαινόταν πως το σίριαλ δε θα έχει συνέχεια, ένα σχόλιο της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» του Μωυσή Ελισάφ έριξε νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης, μετατρέποντάς την και σε κόντρα εντασσόμενη στο προεκλογικό παιχνίδι.
«Αποτελεί προσβολή προς την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση της πόλης, ο τρόπος με τον οποίο ο δήμαρχος της πόλης μας απαξιώνει δημόσια έναν σπουδαίο, καταξιωμένο και διεθνούς φήμης γλύπτη, τον Θεόδωρο Παπαγιάννη. Γίνεται διπλή η προσβολή όταν έχει ως αφετηρία την προτομή του Γεωργίου Μυλωνά, ενός πολιτικού που σφράγισε την πορεία των Ιωαννίνων με την ίδρυση του πανεπιστημίου. Ο δήμαρχος, όταν τοποθετείται δημόσια, εκπροσωπεί το θεσμό, τον δήμο, τα Γιάννενα. Έχει υποχρέωση να μην προσβάλει την πόλη και κυρίως να μην απαξιώνει ανθρώπους, που έχουν προσφέρει και θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν», ήταν το σχόλιο της παράταξης, που εστάλη υπό τη μορφή δελτίου τύπου στα ΜΜΕ.
Άμεση ήταν η απάντηση της δημοτικής αρχής, που αποδίδει την τοποθέτηση της παράταξης Ελισάφ σε αγωνία του επικεφαλής της να υπάρξει στον δημόσιο χώρο και να βρει ακροατήριο, λέγοντας πως προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα εκ του μη όντος.
«Ο εξαίρετος γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ανέλαβε και με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρωσε αφιλοκερδώς το έργο της δημιουργίας μιας προτομής του Γεωργίου Μυλωνά. Τον ευχαρίστησα γι’ αυτό δημόσια.
Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα (ο επικεφαλής της «Γιάννενα. Νέα Εποχή» πιθανά δεν γνωρίζει το χρόνο και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την πληρωμή από έναν δημόσιο φορέα), οι συνεργάτες του κ. Παπαγιάννη θα εξοφληθούν για την εργασία τους.
Όπως δημοσίως τοποθετήθηκα, ουδείς προμηθευτής –συνεργάτης του δήμου θα μείνει απλήρωτος για τη δουλειά του επί της δικής μου θητείας, γεγονός πρωτόγνωρο για ένα δήμο που στο παρελθόν χρωστούσε πολλά σε πολλούς και για πολύ καιρό. Τα Γιάννενα άλλωστε δεν αναδείχτηκαν, τυχαία, πρώτος Δήμος στη χώρα από την Ανεξάρτητη Επιστημονική Επιτροπή του ΚΕΦιΜ σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, διαφάνειας, λογοδοσίας και παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες. Ο κ. Παπαγιάννης δικαιούται να έχει την άποψή του και να θεωρεί μεγάλο το χρονικό διάστημα των έξι μηνών. Ουδέποτε τον προσέβαλα προσωπικά, αρνήθηκα απλά να αντιπαρατεθώ μαζί του δημόσια για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο, κατά τη γνώμη μου, αδικούσε την σπουδαιότητα της εκδήλωσης και της ανάρτησής μου σε σχέση με αυτή», αναφέρει επί της ουσίας του θέματος ο Θ. Μπέγκας, ανταποδίδοντας στη συνέχεια τις κατηγορίες.
«Ο κ. Ελισάφ, μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας των Ιωαννίνων και υποψήφιος δήμαρχος, αξιολόγησε ως μείζον τον διάλογο που διημείφθη στην σελίδα μου στο facebook, και εξέδωσε ανακοίνωση. Προφανώς, όμως, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ανθρώπου, που ίδρυσε το πανεπιστήμιο στα Γιάννενα κι άλλαξε την πορεία του τόπου, δεν ήταν μείζονα για τον ίδιο, καθώς όχι μόνο δεν έδωσε το παρών, αλλά ούτε φρόντισε να αρθρώσει δυο κουβέντες. Αν αυτό δεν είναι προσβολή στην ιστορία τον πολιτισμό και την παράδοση της πόλης, τότε τι είναι;», καταλήγει.
Το ιδιότυπο «πινγκ-πονγκ» ανακοινώσεων συνεχίστηκε με ανταπάντηση της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή», η οποία κατηγορεί τη δημοτική αρχή «ότι είναι ταχύτατη στα λόγια αλλά βραδυκίνητη στα έργα», καθώς χρειάστηκε περίπου μία ώρα για να απαντήσει στην ανακοίνωσή της, αλλά δεν έφτασαν έξι μήνες για να εξοφλήσει ένα δικό της χρέος. «Είναι κι αυτό δείγμα αποτελεσματικότητας», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ως προς τη μομφή για τη μη παρουσία του Μ. Ελισάφ στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Γεωργίου Μυλωνά, επισημαίνεται πως δεν εκλήθη με καμία εκ των θεσμικών του ιδιοτήτων, ούτε δηλαδή ως μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας, ούτε ως πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων. «Πρόκειται για μία ασύγγνωστη παράλειψη του δημάρχου, που είχε την ευθύνη οργάνωσης της τελετής», αναφέρεται, ενώ απάντηση δίνεται και στο σχόλιο περί άγνοιας για τις διαδικασίες πληρωμής, με τα «Γιάννενα Νέα Εποχή» να τονίζουν πως ο κ. Ελισάφ, γνωρίζει και μάλιστα πολύ καλά τις διαδικασίες, όπως γνωρίζει τι σημαίνει συνέπεια προς τους συνεργάτες του δήμου, αποδεικνύοντάς το κατά τα τριάμισι χρόνια θητείας του στο Πνευματικό Κέντρο.
«Το χρονικό διάστημα των έξι μηνών μπορεί να το θεωρεί μικρό ο δήμαρχος, αλλά είναι πολύ μεγάλο για ανθρώπους που ζουν με το μεροκάματο. Αν ο δήμαρχος εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν προσέβαλε τον γλύπτη, ας ξαναδιαβάσει όσα έγραψε. Ας μην μπει στον κόπο, λοιπόν, να παραδώσει μαθήματα στον κ. Ελισάφ ούτε όσον αφορά την λειτουργία του δήμου ούτε όσον αφορά την κοινωνική συμπεριφορά. Ο Μωυσής Ελισάφ δεν επιδιώκει τη δημοσιότητα αλλά ούτε την έχεε ανάγκη μέσα από την αντιπαράθεση με την απερχόμενη δημοτική αρχή. Τον γνωρίζει η πόλη και η χώρα μέσα από το επιστημονικό του έργο και την προσφορά του ως ενεργού πολίτη», συνεχίζει η ανταπάντηση και καταλήγει με την επισήμανση πως πολιτικός πολιτισμός του κ. Μπέγκα μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε πολιτική εμπάθεια προς τον επικεφαλής και την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή».
Την τελευταία κουβέντα επεφύλασσε η δημοτική αρχή, που δηλώνει περήφανη για το ότι απέτισε μια οφειλόμενη τιμή στον Γεώργιο Μυλωνά, προσθέτοντας «Αυτή είναι η μείζονα πολιτική πράξη. Τα υπόλοιπα είναι παραπολιτική».

Σχετικά άρθρα

Προαναγγελία αλλαγών από τη δημοτική αρχή

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας