Κατά τόπους δικηγορικοί σύλλογοι, μεταξύ των οποίων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, βρίσκονται ήδη, με απόφαση της γενικής συνέλευσης και του διοικητικού συμβουλίου, σε προειδοποιητική αποχή από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη, οπότε ξεκινά η καθολική αποχή του κλάδου, όπως αποφασίστηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας.
Ειδικότερα, η απόφαση της Ολομέλεια είναι για αποχή των δικηγόρων από δίκες συμφερόντων του Δημοσίου (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ευρύτερος δημόσιος τομέας) μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, γενική αποχή από όλες τις δίκες στις 16-17 και 21-22 Νοεμβρίου, αποχή από όλες τις δίκες κατά τη διαδικασία ψήφισης των μέτρων στο Κοινοβούλιο, αποχή από έκδοση διαταγών πληρωμής από δάνεια με αιτούσες Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. καθώς επίσης και από εντολές προς εκτέλεση, ενόψει της κατάθεσης νομοσχεδίου για τα funds και μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, αποχή από τις επιτροπές όπου μετέχουν ως μέλη δικηγόροι (ΣΥΠΟΘΑ, Δασικοί Χάρτες, ενστάσεων κτηματολογικών διαφορών, Μητρώο Νομικών Εισηγητών Κτηματολογίου κ.λπ.). Επιπλέον αποφασίστηκε να γίνει πορεία διαμαρτυρίας και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στις 22 Νοεμβρίου, καθώς και η δημιουργία ενιαίου μετώπου με όλους τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, με σκοπό την απόσυρση των εξαγγελθέντων φορολογικών μέτρων.
Ως προς το τελευταίο, στα Γιάννενα θα υπάρξει το Σάββατο συνάντηση των εκπροσώπων των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, μετά από πρόσκληση του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, όπως ανέφερε η πρόεδρος Χριστίνα Τσέτσου.
«Οι δικηγόροι θέλουμε την φορολόγηση, αλλά με ένα έντιμο και δίκαιο φορολογικό σύστημα και με βάση τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός», σημείωσε η κ. Τσέτσου, προσθέτοντας πως τα εξαγγελθέντα μέτρα «συντρίβουν» τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες. Το ίδιο επισημαίνει και η Ολομέλεια στην απόφασή της. «Με την εισαγωγή φορολογητέου τεκμαρτού εισοδήματος, με τη φορολόγηση δηλαδή εισοδήματος που δεν έχει αποκτηθεί, οδηγείται σε αφανισμό μεγάλο τμήμα ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων. Αντί η κυβέρνηση να μας στηρίξει, μας δίνει τη χαριστική βολή. Υιοθετεί οριζόντια και άδικα μέτρα, και επιλέγει την ισοπεδωτική πρακτική “καλύτερα λίγα από πολλούς παρά πολλά από λίγους”. Η κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα, που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά από την υπερδεκαετή οικονομική και κοινωνική κρίση, λόγω μνημονίων, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού. Η Κυβέρνηση αγνοεί τα στοιχεία, που η ίδια διαθέτει και τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελευθέρων επαγγελματιών αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις και έχει σημαντικές οφειλές προς το δημόσιο, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία», αναφέρει η Ολομέλεια.
Προς αυτή την κατεύθυνση είναι ενδεικτικά τα στοιχεία των γραμματίων προείσπραξης, που κατατίθενται από τους δικηγόρους, όπως ανέφερε η κ. Τσέτσου. Σύμφωνα με αυτά, πανελλαδικά, το 2023, το 21,55% είχε μηδενικά γραμμάτια, το 28,5% έως 9.000 ευρώ ετησίως, το 9% από 9 έως 15.000 ευρώ και μόνο το 40% υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.
Εξίσου χαρακτηριστικό είναι πως στον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, που διανέμει ένα μικρό μέρισμα στα μέλη του, το 1/3 αυτών αποκλείεται από το μέρισμα, καθώς δεν έχει ούτε μια παράσταση σε έναν χρόνο. «Πρόκειται για άδικη φορολόγηση, που πλήττει τους δικηγόρους και συνολικά τους ελεύθερους επαγγελματίες οριζόντια», τόνισε η κ. Τσέτσου, σημειώνοντας πως το 29% των δικηγόρων πανελλαδικά έχουν μεταφέρει την έδρα στο σπίτι τους, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα συντήρησης γραφείου.
«Η ταξική και τοξική ταυτόχρονα στόχευση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, που αποτιμούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, γίνεται ακόμη εμφανέστερη εάν αναλογιστούμε τη δυσμενή μεταχείριση των αυτοαπασχολουμένων έναντι των εταιριών: Παρότι η μεγάλη πλειοψηφία των εταιριών στην Ελλάδα είναι ζημιογόνος, υπαγόμενες μάλιστα σε ευνοϊκότερους φορολογικούς συντελεστές έναντι των ατομικών επιχειρήσεων, ουδείς κυβερνητικός παράγων προβληματίστηκε για το πώς οι εταιρίες αυτές επιβιώνουν, αφήνοντας στο απυρόβλητο, όπως και η μεγάλη φοροδιαφυγή στα καύσιμα, τα μερίσματα, τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Αντιθέτως, μόνοι οι αυτοαπασχολούμενοι καλούνται, εκόντες άκοντες, να εμφανίζουν κερδοφορία και δη σε ετήσια βάση. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων, με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος, και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου ανάλογα με τις δυνάμεις του. Για εμάς, τους δικηγόρους, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιοπρέπειας. Και ως εκ τούτου, ζήτημα αδιαπραγμάτευτο», σημειώνεται, μεταξύ άλλων στην απόφαση της Ολομέλειας, η οποία προειδοποιεί για αντίδραση «έντονη, θεσμική, μαζική, διαρκή και στοχευμένη».
Η Ολομέλεια ζητά την άμεση απόσυρσή των φορολογικών μέτρων, που εξαγγέλθηκαν,και διεκδικεί αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια, θέσπιση υποχρεωτικού πιστοποιητικού νομιμότητας από δικηγόρους σε όλες τις εμπράγματες δικαιοπραξίες, κατάργηση της εισφοράς ανεργίας 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ, αύξηση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου και επανεκτίμηση του ποσού αναφοράς των γραμματίων προείσπραξης.
Απορρίπτει τα περί φοροκαταιγίδας ο υφυπουργός Οικονομικών
Απάντηση στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από την πλευρά των δικηγόρων, αναφορικά με την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, μέσα από ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο υπουργός απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί φοροκαταιγίδας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ήπια μεταρρύθμιση, που ως στόχο έχει «την εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης χάριν όλων των πολιτών».
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «στον πάντα καλοδεχούμενο διάλογο σχετικά με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, προβάλλονται ορισμένες φορές ισχυρισμοί που οδηγούν σε εσφαλμένες γενικεύσεις και λανθασμένα συμπεράσματα». Και αναφέρει συγκεκριμένα, για τα παραδείγματα που είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τους νομικούς, ότι:
* Το νέο σύστημα προσδιορισμού της εισφερόμενης εργασίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα αυξημένα έξοδα όταν έχουμε μεγάλους τζίρους, αλλά και τους μικρούς τζίρους γιατί μπορεί να υποδηλώνουν απόκρυψη ύλης.
* Συνεπώς, οι περισσότερες περιπτώσεις στις οποίες η ελάχιστη αμοιβή είναι μεγαλύτερη από τον δηλωθέντα τζίρο θα πρέπει να είναι αυτές στις οποίες ο τζίρος είναι χαμηλός. Πράγματι από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει πως μεγαλύτερο φορολογητέο από τον τζίρο όταν αυτός ξεπερνάει τον μέσο όρο του ΚΑΔ (δηλαδή τα Euro21.131), έχουμε σε εννιά (9) περιπτώσεις! Ας σημειωθεί πως με δεδομένο πως ο μέσος όρος είναι πάνω από τις 21.000, τα παραδείγματα με αυξήσεις λόγω τζίρου στις 15.000 που κυκλοφόρησαν δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.
* Ακόμη και αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις όμως, θα τις εξετάσουμε ώστε να δούμε αν δικαιολογούνται ή αν χρειάζονται βελτιώσεις στην μεθοδολογία υπολογισμού.
* Σε καμία όπως περίπτωση δε δικαιολογούνται χαρακτηρισμοί όπως φοροκαταιγίδα ή άλλες υπερβολικές και μικροπολιτικά υποβαλλόμενες περιγραφές και εκφράσεις.
Σε κάθε περίπτωση, σχετικά με την επιβάρυνση των νομικών σημειώνει ότι η μέση φορολογική επιβάρυνση από 27% του εισοδήματος πέφτει στο 21% από το 2025. Ακόμη και αν συνυπολογιστεί το προσωρινό τέλος επιτηδεύματος η επιβάρυνση βρίσκεται στο 23% για το 2024! Το 30% των δικηγόρων θα δει μείωση φόρου μεσοσταθμικά 577 ευρώ, το 12% δεν θα δει αλλαγή στην φορολογική επιβάρυνση και το 58% θα δει αύξηση επιβάρυνσης κατά μέσο όρο στα 919 ευρώ,