Στα ερυθρόλευκα ντύθηκε σήμερα ο πρώην γκολκίπερ του ΠΑΣ Αλέξανδρος Πασχαλάκης
ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Ο ΠΑΣ, ο Πασχαλάκης και η απογείωση της καριέρας του

Ο υψηλόσωμος γκολκίπερ μετά από δέκα χρόνια στην...άγονη γραμμή, μέσω του ΠΑΣ βγήκε στον αφρό του ελληνικού ποδοσφαίρου, φτάνοντας στη συνέχεια σε ΠΑΟΚ, Εθνική Ελλάδος και Ολυμπιακό

Από τις σημαντικές ειδήσεις της σημερινής ημέρας (Πέμπτη 29/9)ήταν η μεταγραφή του Αλέξανδρου Πασχαλάκη στον Ολυμπιακό. Είχε μείνει προ καιρού ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ και τελικά κατέληξε στην ομάδα του Πειραιά. Πρόκειται για έναν τερματοφύλακα με πάρα πολλά προσόντα, που δικαίως είναι και στην Εθνική ομάδα. Είναι και αυτός ένας από τους πολλούς ποδοσφαιριστές που αναδείχθηκαν από τον ΠΑΣ Γιάννινα και από τα αλώνια του ελληνικού ποδοσφαίρου βρέθηκε στα σαλόνια. Πριν έρθει στον ΠΑΣ, τον Γενάρη του 2016, επί δέκα χρόνια σε Ηλιούπολη, Λεβαδειακό, Κερύνεια Κύπρου, Πανθρακικό δεν έγινε ποτέ βασικός. Και στα Γιάννινα ήρθε ως τρίτος στην ιεραρχία, μετά τους Βελλίδη και Περιστερίδη. Ο Βελλίδης πήγε στον ΠΑΟΚ, βασικός έγινε ο Περιστερίδης και αναπληρωματικός του ο Πασχαλάκης. Αυτή η σειρά τηρήθηκε στο δεύτερο εξάμηνο της σεζόν 2015-16. Ο ΠΑΣ εξασφάλισε έξοδο στην Ευρώπη. Στην τελευταία προπόνηση πριν από το παιχνίδι με την Οντ της Νορβηγίας στα Γιάννινα, ο Περιστερίδης έσπασε το δάχτυλο του χεριού και τέθηκε νοκ άουτ. Ο τότε προπονητής Γιάννης Πετράκης υποχρεωτικά έβαλε στην βασική ενδεκάδα τον Πασχαλάκη. Και έκτοτε δεν ξαναβγήκε από αυτήν, έδειξε τα μεγάλα προσόντα που έχει, έκανε μεγάλες εμφανίσεις με συνέπεια να μετακομίσει το καλοκαίρι του 2017 στον ΠΑΟΚ. Σε ενάμιση χρόνο ο «Δικέφαλος» της Θεσσαλονίκης έκανε δεύτερη μεταγραφή τερματοφύλακα από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Πήρε τον Πασχαλάκη και επέστρεψε τον Βελλίδη που δεν μπόρεσε να καθιερωθεί. Από ένα τυχαίο περιστατικό, τον τραυματισμό του Περιστερίδη, ο Πασχαλάκης μετά από μια δεκαετία περιπλάνησης στην άγονη γραμμή, βρέθηκε στον αφρό του ελληνικού ποδοσφαίρου, με σημαντική καριέρα στον ΠΑΟΚ, στην Εθνική ομάδα, φτάνοντας τώρα και στον Ολυμπιακό. Είναι μερικές φορές κάποια πράγματα ανεξήγητα στο ποδόσφαιρο. Τόσοι προπονητές, στις ομάδες νέων αρχικά της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού και στη συνέχεια σε Ηλιούπολη, Λιβαδειά, Κύπρο, Πανθρακικό, δεν είδαν ότι αυτό το παιδί έχει φοβερά προσόντα;
Έχει ενδιαφέρον η περίπτωση Πασχαλάκη, που αναδεικνύει και την δική του μεγάλη θέληση, κάνοντας υπομονή, δουλεύοντας σκληρά, στα δύσκολα χρόνια, όταν δεν ήταν πρώτη επιλογή των προπονητών. Στον ΠΑΣ Γιάννινα βρήκε την δικαίωση, έστω και από μια άτυχη στιγμή ενός άλλου συναδέλφου του. Ας δούμε λίγο την πορεία του στα γήπεδα.
Η καταγωγή είναι από την Κρήτη, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Γεννήθηκε στις 28-7-1989. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τις ομάδες νέων της ΑΕΚ, πηγαίνοντας στην συνέχεια στις ομάδες νέων του Ολυμπιακού. Από το καλοκαίρι του 2005 έφυγε από τον Ολυμπιακό και συνέχισε την δική του αυτόφωτη και μοναχική πορεία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πρώτος σταθμός η Ηλιούπολη της Γ’ Εθνικής. Εκεί κάθισε 3 χρόνια αλλά είχε μόνο μία συμμετοχή 23 λεπτών στον αγώνα Ηλιούπολη – Απόλλων Σμύρνης 0-1. Βασικός γκολκίπερ ήταν ο Αδαμόπουλος.
Το καλοκαίρι του 2008 μεταγράφηκε στον Λεβαδειακό που ήταν στην Σούπερ Λίγκα. Στην ομάδα της Βοιωτίας κάθισε 4 χρόνια (2008-12), αλλά αγωνίσθηκε μόνο σε ένα παιχνίδι και συγκεκριμένα στο ματς Β’ Εθνικής Λεβαδειακός – Διαγόρας 4-0 όταν στο 30’ ο προπονητής Γιάννης Παπακώστας τον πέρασε στον αγώνα στη θέση του Κώστα Στρατηλάτη που είχε τραυματισθεί. Εδώ είναι κάτι από τα ανεξήγητα. Ένας τόσο καλός τερματοφύλακας με πλούσια προσόντα σε μια ολόκληρη τετραετία αγωνίσθηκε μόνο σε ένα ματς για 60 λεπτά!
Το καλοκαίρι του 2012 ο Πασχαλάκης μεταγράφηκε στην Κυπριακή ομάδα ΠΑΕΕΚ Κερύνειας. Αλλά και εκεί δεν έμεινε ικανοποιημένος με αποτέλεσμα στις 7-1-2013 να λύσει το συμβόλαιό του και να μείνει ελεύθερος. Τον Ιανουάριο 2014 αφού έμεινε ένα χρόνο μακριά από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μεταγράφηκε στον Πανθρακικό. Με την ομάδα της Κομοτηνής στα 2 χρόνια που αγωνίσθηκε είχε 13 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 5 στο κύπελλο.

Μπήκε στην ενδεκάδα και δεν ξαναβγήκε!

Τον Ιανουάριο 2016, με αφορμή την μεταγραφή του Μάρκου Βελλίδη στον ΠΑΟΚ, ο ΠΑΣ έκανε την έξυπνη κίνηση να τον αποκτήσει από τον Πανθρακικό. Παράλληλα με Πασχαλάκη, απέκτησε και τους Μαυροπάνο (σήμερα είναι στην Στουτγκάρδη), Κούτρη (είναι στον Ολυμπιακό) και Νικολιά (είναι στη Λάρισα). Στο δεύτερο εξάμηνο της σεζόν 2015-16 βασικός γκολκίπερ του ΠΑΣ ήταν ο Περιστερίδης και αναπληρωματικός ο Πασχαλάκης. Όμως λόγω τραυματισμού του Περιστερίδη στο χέρι, στα ευρωπαϊκά παιχνίδια με Οντ και Άλμααρ είχε καλή παρουσία κάτω από τα γκολπόστ και ο Πετράκης πλέον τον καθιέρωσε στην ενδεκάδα. Την σεζόν 2016-17 είχε 27 συμμετοχές γεμάτες στον ΠΑΣ με καταπληκτικές εμφανίσεις, με συνέπεια να αποκτηθεί από τον ΠΑΟΚ. Ουσιαστικά η καριέρα του άλλαξε σελίδα από τότε που έγινε βασικός στον «Άγιαξ της Ηπείρου» και απογειώθηκε στη συνέχεια στον ΠΑΟΚ, φτάνοντας και στην Εθνική ομάδα. Σήμερα ανακοινώθηκε η απόκτησή του από τον Ολυμπιακό. Είναι βέβαιο ότι και εκεί θα γίνει πρωταγωνιστής και θα αγαπηθεί από τον κόσμο, με την κατάλληλη βέβαια δουλειά αξιοποιώντας καλύτερα τα προσόντα που έχει. Του ευχόμαστε τα καλύτερα και να μην ξεχνά ποτέ ότι ο ΠΑΣ υπήρξε το εφαλτήριο της καριέρας του.

Η ανακοίνωση του Ολυμπιακού

«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την απόκτηση του Αλέξανδρου Πασχαλάκη. Ο 33χρονος τερματοφύλακας, γεννημένος στις 28 Ιουλίου 1989, υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο και θα συνεχίσει την καριέρα του στους «ερυθρόλευκους». Έχει παίξει σε 148 αγώνες στη Super League και είναι εν ενεργεία διεθνής με την Εθνική Ελλάδας, την οποία έχει εκπροσωπήσει τρεις φορές. Στο παρελθόν βρέθηκε στην ακαδημία του Ολυμπιακού, ενώ αγωνίστηκε σε Ηλιούπολη, Λεβαδειακό, Πανθρακικό, ΠΑΣ Γιάννινα και ΠΑΟΚ».

Σχετικά άρθρα

Ψάχνοντας τα…ίχνη 125 πρώην παικτών του ΠΑΣ!

Β. Παπαχρήστου: «Έστω και τώρα μπορεί να σωθεί ο ΠΑΣ»

Ο Αλέκος Παπαγεωργίου έβαλε τη σφραγίδα του σε Λαμία, Γιάννινα, Ριζούπολη

Βαγγέλης Γυφτόπουλος