Ο Γιάννης Πετράκης στο Καρπενήσι το καλοκαίρι του 2014 με τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο. Ήταν η πρώτη προετοιμασία που έκανε στον ΠΑΣ ο κρητικός τεχνικός
Αθλητικά

Μόνο καλά λόγια για τον Γιάννη Πετράκη

Άνθρωποι του ποδοσφαίρου σχολιάζουν για τον κρητικό τεχνικό και το τέλος συνεργασίας με τον ΠΑΣ

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, που εκδόθηκε χθες το απόγευμα από την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, περί λήξης της συνεργασίας με τον προπονητή Γιάννη Πετράκη, έδωσε το ερέθισμα σε πολλούς φίλους της ομάδας να εκφραστούν με κολακευτικά λόγια για τον κρητικό τεχνικό.

Όχι μόνο για το έργο που παρουσίασε στην ομάδα, αλλά και την εν γένει παρουσία του στα 5,5 χρόνια που ήταν προπονητής στον ΠΑΣ Γιάννινα. Όλοι τόνισαν με τις τοποθετήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι ο Πετράκης είναι πάνω απ’ όλα ένας έντιμος και σοβαρός άνθρωπος, και μια κακή χρονιά της ομάδας δε σβήνει το έργο στο προηγούμενο διάστημα που ήταν προπονητής.

Ο παλιός άσος Χάρης Χαρίσης, που παίζει τώρα ως δανεικός από τον ΠΑΟΚ στη βελγική ομάδα Κρόνκαρντ σημείωσε: «Είναι τιμή μου που συνεργάστηκα και έμαθα πάρα πολλά πράγματα μαζί σας, όπως είμαι και ευγνώμων, που, πέντε χρόνια πριν, μου δώσατε την ευκαιρία να κάνω την πρώτη μου γεμάτη χρόνια σε επαγγελματικό επίπεδο! Το έργο σας στον ΠΑΣ τεράστιο αδιαμφισβήτητα! Καλή συνέχεια στην καριέρα σας κύριε Γιάννη».

Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης, που είναι από τους επώνυμους φίλους της ομάδας, σχολίασε: «Με τον κ. Πετράκη ως προπονητή ζήσαμε πολλές όμορφες στιγμές και συγκινήσεις, ενώ ο ίδιος με τη σεμνότητά του δίδαξε σε όλους ήθος και ευπρέπεια. Είμαι σίγουρος ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα θα είναι πάντα στην καρδιά του!».

Από τους ανθρώπους των ΜΜΕ, που ξεχωρίζουν από τη… φωνή τους, είναι ο δημοσιογράφος της ΕΡΑ ΣΠΟΡ Σήφης Βοτζάκης, ο οποίος συντονίζει εδώ και πολλά χρόνια τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις των αγώνων, και είπε για τον πρώην πλέον προπονητή του ΠΑΣ: «Για τον Πετρακογιάννη τα λόγια είναι περιττά. Ήθος – ποιότητα- αξία. Ως άνθρωπος και ως προπονητής. Αυτό δεν αμφισβητείται. Μια κακή σεζόν είναι αδύνατον να ακυρώσει τα πάντα. Είναι άδικο. Στην πορεία θα το καταλάβουν και εκείνοι που τώρα καταθέτουν αρνητικές απόψεις. Καλή επιτυχία στον ΠΑΣ. Καλή επιτυχία και στον ξεχωριστό φίλο μου. Η ζωή συνεχίζεται…». Για το ίδιο θέμα σχολίασε για τον κόουτς λακωνικά και ο παλαίμαχος ρεπόρτερ της ΑΕΚ στην κρατική τηλεόραση και στο παλιό «ΕΘΝΟΣ» Στράτος Σεφτελής: «Κύριος με όλη τη σημασία της λέξης».

Αλλά και άλλοι γνωστοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου εκφράστηκαν θετικά για τον Πετράκη. «Ο Πετράκης έγραψε ιστορία», σχολίασε ο πρόεδρος του συνδέσμου φιλάθλων ΠΑΣ Γιάννινα Blue Vayeros Χριστόδουλος Θεοδωρίκας. Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο πρώην τεχνικός διευθυντής του ΠΑΣ Βαγγέλης Αγγελής: «Εξαιρετικός σαν άνθρωπος και προπονητής ο Πετράκης». Ο παλιός άσος της Καστοριάς και άλλων ομάδων Τάκης Τσιρώνης, από τους κορυφαίους παίκτες στον συγκλονιστικό τελικό του Κυπέλλου το 1980 με τον Ηρακλή στη Νέα Φιλαδέλφεια, σχολίασε για τον κρητικό τεχνικό: «Πολύ καλός προπονητής και έντιμος άνθρωπος». Από τον τοπικό χώρο, ο προπονητής διαφόρων ερασιτεχνικών ομάδων Σωτήρης Δογορίτης είπε για τον Πετράκη: «Είναι σπάνιος άνθρωπος και νιώθω ευλογημένος που τον γνώρισα, γιατί, μέσα από τις συμβουλές του έμαθα πολλά, σαν να είχα τον πατέρα μου».

Κοουτσάρισε σε 196 παιχνίδια

Ο Γιάννης Πετράκης ήταν στον πάγκο του ΠΑΣ από τέλη Ιανουαρίου 2014 μέχρι και το τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ στη φετινή σεζόν. Κοουτσάρισε τον ΠΑΣ σε 165 παιχνίδια Α’ Εθνικής, 27 παιχνίδια Κυπέλλου Ελλάδος και τέσσερα διεθνή παιχνίδια για το Γιουρόπα Λιγκ. Συνολικά κάθισε στον πάγκο της ομάδας σε 196 επίσημα παιχνίδια. Στα παιχνίδια πρωταθλήματος (165) με κόουτς τον Πετράκη καταγράφηκαν 50 νίκες του ΠΑΣ, 54 ισοπαλίες και 61 ήττες. Στα παιχνίδια Κυπέλλου Ελλάδος (27) καταγράφηκαν δώδεκα νίκες του ΠΑΣ, έξι ισοπαλίες και εννέα ήττες. Στα τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια, καταγράφηκαν μία νίκη και τρεις ήττες. Όμως ο ΠΑΣ απέκλεισε τη νορβηγική Οντ και αποκλείστηκε από την ολλανδική Άλκμααρ.

Το ρεκόρ του κυρ Αντώνη

Ο έμπειρος τεχνικός πέρασε στην ιστορία ως ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία του ΠΑΣ. Μάλιστα, σε παρουσίες στον πάγκο της ομάδας, ξεπέρασε και τον Αντώνη Γεωργιάδη, που ήταν προπονητής στις διετίες 1974-76 και 1978-80. Όμως ο κυρ Αντώνης έχει το ρεκόρ των περισσότερων νικών με την ομάδα του ΠΑΣ στην Α’ Εθνική, ήτοι 51 νίκες έναντι 50 νικών του Πετράκη.

Σπάνια περίπτωση στην Ελλάδα

Είναι σπάνια περίπτωση στην Ελλάδα να είναι τόσο πολύ χρόνο σε μια επαρχιακή ομάδα ο ίδιος προπονητής, όπως έγινε στον ΠΑΣ με τον Πετράκη. Ήταν κόουτς της ομάδας πέντε χρόνια και τρεις μήνες! Στις υπόλοιπες ομάδες ξεχωρίζει η περίπτωση του Γκέραντ, που ήταν στον ΟΦΗ περίπου οκτώ χρόνια,και η περίπτωση Καραγεωργίου που ήταν προπονητής του Εργοτέλη επί 6,5 χρόνια. Για τα δεδομένα των Ιωαννίνων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναληφθεί μια τέτοια ιστορία. Επί 52 χρόνια κρατούσε το ρεκόρ του μακροβιότερου προπονητή ο Αντώνης Γεωργιάδης, ώσπου πέρσι τον Μάρτιο τον ξεπέρασε ο «Πετρακογιάννης», όπως λένε τον κόουτς στην Κρήτη.

Φαβορί για την Τρίπολη

Χθεσινές πληροφορίες από την Τρίπολη ανέφεραν ότι είναι πολύ μεγάλες οι πιθανότητες ο Γιάννης Πετράκης να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Αστέρα Τρίπολης, εκεί που είχε δουλέψει και στη Γ’ Εθνική το 2004. Η ανακοίνωση θα γίνει, μόλις σταματήσουν οι προπονήσεις με τον νυν προπονητή Γιώργο Παράσχο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, αν ο Αστέρας πάει για έλληνα προπονητή, αυτός θα είναι ο Πετράκης. Όμως εξετάζονται και κάποιες περιπτώσεις ξένων τεχνικών.

Σχετικά άρθρα

Γ. Πετράκης: Με VAR δεν θα πέφταμε πέρυσι

Ηπειρωτικός Αγών

Τα δάκρυα του 2019 και τα χαμόγελα του 2020

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Τα αγωνιστικά και τα… οικονομικά του ΠΑΣ Γιάννινα