Το σαλονάκι πλήρες, αλλά σε πολύ κακή κατάσταση, είναι μέρες τώρα παρατημένο έξω από ένα ερείπιο. Η φωτογραφία δεν τραβήχτηκε σε κάποια περιήγησή μας στην ερημιά μακρινής υπαίθρου. Μια μικρή βόλτα στον παραλίμνιο, και συγκεκριμένα στις γέφυρες, εκεί που ξεκινά ο ποδηλατοδρόμος, μετά το Ψυχαγωγικό Πάρκο, μας έφερε μπροστά σ’ αυτήν την εικόνα. Ελληνικό αστικό τοπίο 2019.
Απόψεις

Τι τσίμπησε η Τσιμπίδα του Η.Α. αυτήν την εβδομάδα

Και με τι δεν καταπιάστηκε η Τσιμπίδα όλη αυτή την εβδομάδα: με τις φωτογραφίες παρατάξεων και υποψηφίων, τον νέο πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, τις συστάσεις Ριζόπουλου, τις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, την πρόσκληση της υποψήφιας δημάρχου Τατιάνας Καλογιάννη στην παρουσίαση της παράταξής της, τον... λογοτέχνη Κώστα Τασούλα, αλλά και με την οδό Ασωπίου, το δάσος Περιβλέπτου, την απογοητευτική εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή κοντά στο παλιό Χατζηκώστα, Από τις φωτογραφίες ημέρας, που σε κάθε έκδοση τη συνοδεύουν, επιλέξαμε ένα... ωραιότατο κόκκινο, βελούδινο σαλονάκι (με τον απαραίτητο, ασφαλώς, σχολιασμό).

Η εξαφάνιση των υποψηφίων

Ρυθμό αρχίζουν να βρίσκουν οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις, καθώς ο χρόνος μέχρι το Μάιο δεν είναι και πολύς. Έτσι, τις τελευταίες ημέρες αρχίζουν να φτάνουν στα ΜΜΕ κατά ριπάς τα δελτία τύπου για δραστηριότητες και συναντήσεις, ωστόσο υπάρχει ένα έλλειμμα στην καλή φωτογραφία. Μπορεί ο φωτογράφος να θεωρείται για πολλούς πολυτέλεια από τη στιγμή που βγήκαν οι ψηφιακές μηχανές και τα κινητά τηλέφωνα βγάζουν φωτογραφίες σε καλή ανάλυση, αλλά το αποτέλεσμα δείχνει πως δεν αρκεί το καλό εργαλείο, αν και αυτός που το χειρίζεται, δεν είναι γνώστης. Κάτι τέτοιο συνέβη με τις φωτογραφίες της συνάντησης του Μωυσή Ελισάφ με τους υποψηφίους του κεντρικού του ψηφοδελτίου, καθώς ο «φωτογράφος» δε φρόντισε να τους βάλει σε τάξη και έτσι πολλοί χάθηκαν από το πλάνο, κρυπτόμενοι πίσω από τα κεφάλια άλλων. Και κάπως έτσι δε βγήκε ποτέ στη δημοσιότητα ότι υποψήφιοι θα είναι o Σπύρος Νίκας, ο Χάρης Δολιώτης και ο Βαγγέλης Καραμπίνας. Η αλήθεια είναι, πάντως, πως μετά και από τις φωτογραφίες με τους υποψηφίους της δημοτικής κοινότητας Ιωαννίνων, που επίσης ήταν κακές, οι χθεσινές φωτογραφίες για τη συνάντηση στην Ανατολή ήταν σαφώς καλύτερες.

Α.Τ.

Η εικόνα μετράει

«Φωτογράφο» θα πρέπει να αλλάξει και ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρης Δημητρίου, του οποίου οι φωτογραφίες από την επίσκεψή του στη Θεσπρωτία ήταν η μία χειρότερη από την άλλη. Όπου έβρισκε ο υποψήφιος περιφερειάρχης παράθυρο με φως, πήγαινε και στεκόταν μπροστά του για να φωτογραφηθεί, με αποτέλεσμα οι ίδιος και οι συνομιλητές του να βγαίνουν σκοτεινοί και το φόντο της φωτογραφίας καμένο. Και καλά αυτός δεν είχε εικόνα, αυτός που ανέλαβε τη φωτογράφιση, δεν έβλεπε; Η εικόνα μετράει και προφανώς αυτό το γνωρίζει ο ανθυποψήφιός του Σπύρος Ριζόπουλος, ο οποίος φαίνεται να έχει επαγγελματία να τον ακολουθεί στις περιοδείες του και ακόμα κι αν δε λέει τίποτα ή λέει πράγματα που δε στέκουν, προσελκύει τα βλέμματα και κερδίζει τις εντυπώσεις.

Α.Τ.

Ούτε ο κούκος

Μπορεί οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών στην Αθήνα να ήταν μαζικές και δυναμικές, ωστόσο στα Γιάννενα συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ελάχιστοι ήταν αυτοί, που έδωσαν το παρών στις παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, με αποκορύφωμα τη χθεσινή. Όχι τρεις και ο κούκος –κατά το κοινό λεγόμενο- ήταν, αλλά έλειπε και ο κούκος. Ούτε τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων δεν μπήκαν στον κόπο να κατηφορίσουν μέχρι το Γυαλί Καφενέ. Λίγο το κρύο, λίγο η αργία λόγω του πολιούχου, σκέφτηκαν οι άνθρωποι, που να τρέχουμε τώρα. Τουλάχιστον, την επόμενη φορά ας έχουν την πρόνοια να μην καλούν και τα ΜΜΕ, ώστε το ρεζίλι να μη γίνεται ευρέως γνωστό.

Α.Τ.

Άντε και Πατριάρχης

Ο πρώην δήμαρχος της πόλης κ. Φίλιππος Φίλιος, μετά τη θέση συντονιστή για το προσφυγικό, διορίσθηκε και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. Επειδή παλαιότερα σας είχαμε ενημερώσει σχετικά με την πολυθεσία της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Βασιλικής Θάνου -σας δώσαμε μάλιστα και την αποκλειστική είδηση ότι η εν λόγω κυρία δεν πρόκειται να ζητήσει και τη θέση του προκαθημένου της εκκλησίας της Ελλάδος λόγω φύλου- θέτουμε πάλι το ζήτημα, με την ευκαιρία του παραπάνω νέου διορισμού, με την επισήμανση ότι εδώ δεν έχουμε το κώλυμα του φύλου. Με την ευχή «Άντε και Πατριάρχης στην Πόλη», ας ενώσουμε τις δεήσεις μας στον «ύψιστο», όποιος και αν είναι, για τον εκλεκτό συμπολίτη.

Σ.Κ.

Έχει προϋπηρεσία… παντού

Πρόταση να αποτελεί de facto εκπρόσωπο του δήμου Ιωαννιτών στον Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας έγινε για τον Φίλιππα Φίλιο χθες, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό που εξέπληξε βέβαια περισσότερο, ήταν ότι την πρόταση αυτή έκανε ο επί χρόνια πολιτικός αντίπαλος του κ. Φίλιου, ο Νίκος Γκόντας. Ο κ. Γκόντας επεσήμανε ότι, αφού έγιναν έτσι τα πράγματα, θα μπορούσε ο κ. Φίλιος, με την εμπειρία του από τη θέση του δημάρχου, να εκπροσωπεί τον δήμο αλλά και να κληθεί στην ειδική συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας, όπου θα συζητηθούν οι θέσεις του δήμου επί του σχεδίου Π.Δ. Δεν ακολούθησε αποδοχή της πρότασης επισήμως από τη δημοτική αρχή, με τον δήμαρχο Θ. Μπέγκα να σημειώνει, ωστόσο, ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με τον κ. Φίλιο. Το θέμα, πάντως, της μη εκπροσώπησης του δήμου Ιωαννιτών απασχόλησε τις παρατάξεις, με τα «Γιάννενα Τώρα» να επιρρίπτουν ευθύνες και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γ. Παπαδιώτη, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΠΕΔ, κατά την οποία ορίστηκε εκπρόσωπος ο δήμαρχος Ζίτσας και μάλιστα ομόφωνα. Δεν ξέρουμε αν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, λόγω των πολιτικών συσχετισμών στην ΠΕΔ, αλλά ο δήμος Ιωαννιτών διεκδικεί ούτως ή άλλως εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του Φορέα, ανεξαρτήτως εκπροσώπησης της ΠΕΔ και αυτό ζητά από την πολιτική ηγεσία.

Γ.Χ.

Ατυχής συγκυρία

Συστάσεις στους βουλευτές να «αφήσουν τις πίτες» και να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα και συγκεκριμένα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και με την Παμβώτιδα εν γένει, απευθύνει ο Σπύρος Ριζόπουλος, αλλά μάλλον σε μια ατυχή συγκυρία για τους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου. «… ζητάμε από τους ίδιους τους βουλευτές, αλλά και τους υποψήφιους βουλευτές να αφήσουν για λίγο στην άκρη τις πίτες και τα ταξίματα και να ασχοληθούν σοβαρά με τα ζητήματα του τόπου», αναφέρεται σε δελτίο τύπου. Δεν είναι πάντα έτσι, αλλά τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον έχουν πράγματι σοβαρά θέματα να ασχοληθούν, όπως οι διαδοχικές ψηφοφορίες στην Βουλή, για την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Γ.Χ.

Μια ωραία ατμόσφαιρα

Χαμόγελα, υπονοούμενα και πειράγματα προκάλεσε μια ανακοίνωση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης. Η ανακοίνωση αφορούσε την πρόσκληση της αντιπεριφερειάρχη και υποψήφιας δημάρχου Ιωαννίνων Τατιάνας Καλογιάννη, η οποία μέσω του προεδρείου απεύθυνε κάλεσμα στην παρουσίαση της παράταξής της, την ερχόμενη Τετάρτη. Πάντως, υπήρξαν και δημοτικοί σύμβουλοί, από τη συμπολίτευση και αντιπολίτευση, που ζήτησαν διευκρινήσεις για την ώρα της εκδήλωσης. Δεν ξέρουμε μόνο αν οι ερωτήσεις ήταν επειδή θέλουν να κανονίσουν το πρόγραμμά τους ή για να πικάρουν συνάδελφούς τους…

Γ.Χ.

Στο δάσος της Περιβλέπτου

Το χιόνι επέδρασε κι έριξε κάτω τα δέντρα του δάσους της Περιβλέπτου. Η εικόνα να βλέπει κανείς ολόκληρους κορμούς να έχουν πέσει καταγής και τα κλαδιά τους να φτάνουν ως το δρόμο, είναι συγκλονιστική. Μετά από τηλεφωνήματα περαστικών στους αρμόδιους φορείς, φαίνεται πως κάποιοι ευαισθητοποιήθηκαν κι έδειξαν ενδιαφέρον. Χθες διαπιστώσαμε και εμείς, ότι μπήκε η γνωστή ασπροκόκκινη κορδέλα, που δεν θα εμποδίσει βέβαια τα κλαδιά να ξεφύγουν. Το σωστό είναι να απομακρυνθούν τα κομμένα πεύκα τώρα, γιατί με μια δεύτερη επιδρομή κακοκαιρίας, μπορεί να γίνουν επικίνδυνα φράζοντας το δρόμο. Ήδη πιο πέρα από τα ανθοπωλεία τα κλαδιά φτάνουν ως το δρόμο.

Και από την άλλη πλευρά της εκκλησίας στον καινούριο δρόμο στο δάσος έπεσαν δέντρα, αλλά σε μικρότερη ένταση και έκταση. Το δασαρχείο ας πάρει τα ανάλογα μέτρα.

Λ.Τ.

Οι χειμωνανθοί δεν θα ξαναβγούν;

Περνώντας από το μικρό πάρκο, που βρίσκεται μετά την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο παλιό Χατζηκώστα κοντά, παρατηρούμε ότι το χιόνι έχει λιώσει σε κάποια σημεία, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει στα μέρη τ’ απόσκια. Ανάμεσα από αυτά ξεπροβάλλουν σκουπίδια παλιότερα και νεότερα και το χιόνι φαίνεται σαν να έχει στολίδια πάνω του. Απογοητευτική εικόνα είναι και εκείνη από όπου ξεπετιούνται ισχνοί κορμοί δέντρων στο μέσον, που μοιάζουν με άχρηστα ξύλα, όπου γύρω τους φύτρωσαν κάπου-κάπου πρασινάδες ανθεκτικές στο χιονιά… Είναι, δυστυχώς, οι κορμοί οι οποίοι απόμειναν από τους θάμνους, που οι αρμόδιοι του δήμου έχουν κλαδέψει. Αυτά τα δεντράκια ήταν
κάποτε οι ονομαζόμενοι χειμωνανθοί και στόλιζαν το πάρκο. Κατά τους ειδικούς γεωπόνους, που μας μετέφεραν το γεγονός του κακού κλαδέματός τους, είναι δύσκολο να ξαναδώσουν τα όμορφα λουλούδια τους.
Λ.Τ.

Βαρέλια αντί για πρόστιμα

Έχουμε μια εμμονή με την οδό Ασωπίου, γιατί τυχαίνει να περνάμε από εκεί με αυτοκίνητο-όπως χθες βράδυ- κι είναι δύσκολο να περάσουμε. Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και από τις δυο πλευρές σε έναν τόσο στενό δρόμο, δημιουργούν μέρα και νύχτα πολλά προβλήματα. Κι ενώ το έχουμε επισημάνει πολλές φορές σχολιάζοντας ότι πρέπει να απαγορευτεί το παρκάρισμα τουλάχιστον από τη μια πλευρά,
δεν ευαισθητοποιείται κανείς. Καταβάλλουν κάποια προσπάθεια οι καταστηματάρχες που τοποθέτησαν
βαρέλια μπροστά από καταστήματα, αλλά η προσπέλαση είναι σχεδόν αδύνατη και πάλι. Ακόμη δε, παραμένει επί τόπου κι εκείνο το άχρηστο κόκκινο κατασκεύασμα τρύπιο και γεμάτο πέτρες
που εξέχουν. Ας το απομακρύνει επιτέλους κάποιος από εκεί. Ντιπ δεν νοιαζόμαστε για την αισθητική αυτού του τόπου; Τόσα απορριμματοφόρα περνούν από εκεί, ας το φορτώσουν να το πάρουν. Ας πάει κι η τροχαία να κανονίσει το παρκάρισμα.
Λ.Τ.

Το μήλο και η μηλιά

Τις λογοτεχνικές επιδόσεις του αγαπητού Κώστα Τασούλα θέλουμε να πιστεύουμε ότι τις γνωρίζουμε περισσότερο από τον καθένα,. Έτσι οι αναφορές του στη Βουλή κατά τη διάρκεια ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σε Σεφέρη, Λασκαράτο και Δημοσθένη, καθόλου δεν μας ξένισαν. Τον έχουμε
ακούσει αρκετές φορές να αναφέρεται με ποιητικούς συμβολισμούς στις διάφορες ομιλίες και παρουσίες του και στεκόμαστε με μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτά που κάθε φορά, λέει. Είναι δεινός ομιλητής ο Κώστας. Ένας λόγος παραπάνω είναι ότι με τον πατέρα του τον αλησμόνητο Αναστάσιο Τασιούλα, επίσης έναν από τους ωραίους εκείνους ανθρώπους των γραμμάτων, μας συνέδεαν οικογενειακοί δεσμοί παλαιόθεν, αλλά και… λογοτεχνικές σχέσεις, θα λέγαμε, αν θυμηθούμε τις συνεργασίες με τους δικούς μας ανθρώπους. Ξεχωριστά κείμενά του κοσμούν τις σελίδες των περιοδικών, που εκδίδονταν κάποτε στα Γιάννενα, και μάλιστα στα τυπογραφεία του Ηπειρωτικού Αγώνα, όπως και στις σελίδες της εφημερίδας.
Ενδεικτικό το άρθρο του με τίτλο «Ελληνική αγλωσσία» όπου εν έτει 1965 ανησυχεί για την γλώσσα μας:
«η καθαρότης του λόγου έχει γίνει όνειρο απραγματοποίητο. Ο ανθηρός Έλλην λόγος είναι μια αγλωσσία διαβρωτική και συνεχής». Φαίνεται πως κληροδότησε στο γιο του την αγάπη για την γλώσσα και τη
λογοτεχνία.
«Κατά μάνα, κατά τάτα», όπως θα λέγαμε στην γιαννιώτικη διάλεκτο, ή αλλιώς «το μήλο κάτω από τη μη-
λιά θα πέσει».
Λ.Τ.