Απόψεις

Όλη η Ελλάδα μία Αθήνα

Εβδομήντα παραγωγές, συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ, θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία όλης της επικράτειας, πλην της Αττικής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021». Από αυτά τα χρήματα όμως, μόλις το 30% πηγαίνει στην περιφέρεια, ποσοστό μικρό και άδικο, παρόλο που επιλέγονται περιοχές της για να ταξιδέψει σ' αυτές ο μάλλον αθηναϊκός πολιτισμός...

Λίγο πριν το τέλος της προηγούμενης χρονιάς το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κάλεσε πολιτιστικούς φορείς όλης της χώρας, που έχουν τη μορφή αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών (ΑΜΚΕ), να υποβάλουν προτάσεις για να συμμετάσχουν στον θερινό θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2021». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που πέρσι το καλοκαίρι υλοποίησε η Εθνική Λυρική Σκηνή με σκοπό να ταξιδέψουν το θέατρο, ο χορός, η μουσική, οι εικαστικές τέχνες σε περιοχές εκτός της Αττικής και συγκεκριμένα σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία όλης της επικράτειας. Τη φετινή χρονιά συνεργάζεται με το ΥΠΠΟΑ, ενώ οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν δύο προτάσεις, με δυνατότητα επιλογής μόνο της μίας και με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες οι οποίες περιγράφονται λεπτομερώς. Δεν τίθεται θέμα εντοπιότητας του φορέα ή της πρότασης, ούτε ασφαλώς αυτή αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης.

Χθες ανακοινώθηκαν οι 70 παραγωγές που επιχορηγούνται. Είκοσι επτά από αυτές αφορούν το θέατρο, 15 τη μουσική, από οκτώ τον χορό και το μουσικό θέατρο, από έξι τις εικαστικές τέχνες και το παιδικό θέατρο και θα παρουσιαστούν στο διάστημα από 15 Ιουλίου 2021 έως 15 Σεπτεμβρίου 2021. Όλες αναμφίβολα σπουδαίες με προτάσεις που δεν αφορούν μόνο ή ξερά την τέχνη, αλλά και τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη, τη συνύπαρξη κ.ά.

Στην Ήπειρο θα ταξιδέψουν και θα παρουσιαστούν έξι από αυτές. Στο Γεφύρι της Άρτας η παράσταση του θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν «Της Άρτας το Γιοφύρι». Στο θέατρο Γιτάνων στη Θεσπρωτία ο «Αχιλλεύς» της αθηναϊκής ΑΜΚΕ Bijoux de Kant. Στην Κασσώπη στην Πρέβεζα «Η εκπαίδευση εις τα του οίκου δια νεαρές κορασίδες» των 4 Frontal. Στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης ο «Σπανός» της ομάδας «Οθόνιον». Στο Κάστρο της Άρτας η παράσταση μουσικού θεάτρου «Ο Απόκοπος του Μπεργαδή»  από την Elephas tiliensis, εκ της μακρινής Δήλου ορμώμενης. Και στη Νικόπολη το εικαστικό δρώμενο «Τέσσερα ποιήματα για τη Νικόπολη» της ηπειρώτικης ομάδας Artifactory.

Με μια πιο προσεκτική και ελαφρώς διερευνητική ματιά, θα διαπιστώσει κανείς ότι το 70% των πολιτιστικών φορέων, που επιχορηγούνται, είναι αθηναϊκοί -γνωστοί περισσότερο ή λιγότερο για τη δουλειά τους, κάποιοι ήδη ευνοημένοι, καθώς έχουν λάβει και ετήσια επιχορήγηση από το υπουργείο. Κι αυτός ο επιμερισμός 70% Αθήνα- 30 % περιφέρεια δεν γίνεται στα προς διάθεση χρήματα, αλλά και στην κατανομή των παραγωγών στα διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Στην Ήπειρο, που μας  αφορά κιόλας, έχουν επιλεγεί έξι σε έξι διαφορετικούς χώρους -οι τέσσερις προέρχονται από ΑΚΜΕ με έδρα την Αθήνα, οι δύο από ομάδες της περιφέρειας.

Αναμφισβήτητα οι θεατρικές, μουσικές, εικαστικές, χοροκινητικές κ.ο.κ. ομάδες της χώρας στη συντριπτική τους πλειοψηφία δραστηριοποιούνται εκεί που χτυπά η καρδιά της τέχνης, στην Αθήνα. Ωστόσο, ανάγκη για βοήθεια –σε τέτοιους καιρούς και με τόσο διαρκή και επιζήμια για όλους πολιτιστική απραξία- δεν έχει μόνο η πρωτεύουσα. Έχουν και οι τοπικές κοινωνίες και οι άνθρωποί τους, τη συνδρομή των οποίων ζητά και προεξοφλεί άλλωστε το υπουργείο στην εν λόγω πρόσκλησή του. Ωραία και πρωτότυπη η πετυχημένη πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Να φύγει για λίγο η τέχνη από την Αττική, να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, να φτάσει ως το αρχαίο θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα ή τον αρχαιολογικό χώρο του Κάτω Ζάκρου στο Λασίθι, αλλά γιατί να μην την ταξιδέψει η ίδια η περιφέρεια, ανταλλάσσοντας προτάσεις; Η Θεσσαλία στην Κρήτη, η Μακεδονία στη Στερεά Ελλάδα, η Ήπειρος στην Πελοπόννησο; Ή τουλάχιστον τα ποσοστά να ήταν πιο δίκαια και να μην μαρτυρούσαν μια μικρή –αλλά δηλωτική- απαξίωση της κατά τ’ άλλα πολύτιμης και απαραίτητης περιφέρειας…

Σχετικά άρθρα

Τα πρώτα με πιστοποίηση τα αρχαιολογικά μουσεία της Ηπείρου

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

Οι προβολείς στη Βορειοανατολική Ακρόπολη

Γεωργία Χαλάτση