Απόψεις

Το ταξίδι των Ιωαννίνων στον κόσμο μόλις ξεκινάει

Σκέψεις - προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης καταθέτει με άρθρο του στον Η.Α. ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ

Η εξέλιξη των τουριστικών ροών και της ανάπτυξης που αυτές φέρνουν παραμένει ένας άγνωστος Χ ακόμα και μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις ανακοινώσεις των διαφόρων πρωτοκόλλων υγείας, όσον αφορά τη μεταφορά και διαμονή σε καταλύματα.

Θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή, προσήλωση σε στόχους και άμεσες ενέργειες αλλά και στρατηγική σκέψη για να έρθει η τουριστική ανάπτυξη έτσι όπως την επιθυμούμε στην πόλη μας.

Καμιά φορά στην Ελλάδα η πολιτική ευγένεια αξιοποιείται με χυδαίο τρόπο και αντί να γίνει σεβαστή εκλαμβάνεται ως πολιτική αδυναμία. Προτού περιγράψω, λοιπόν, το δικό μας σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη μετά την Covid-19 εποχή, επιτρέψτε μου να αναφέρω μερικά γεγονότα και στοιχεία για τον προ Covid-19 εποχή.

Έχω κατά επανάληψη δηλώσει, ότι ούτε σκοπεύουμε να ακυρώσουμε ενέργειες του παρελθόντος ούτε να σβήσουμε κινήσεις προηγούμενων διοικήσεων. Επιθυμούμε να είμαστε δημιουργικοί και παραγωγικοί και σε τέτοιες κατευθύνσεις να επενδύουμε τις δυνάμεις μας. Ο τουρισμός στην πόλη των Ιωαννίνων τα προηγούμενα χρόνια ήταν στη συντριπτική του πλειοψηφία Ελληνικός τουρισμός. Και αυτό δεν το άλλαξε κανείς. Στη χώρα μας όμως που το 22% περίπου του ΑΕΠ οφείλεται στην τουριστική μας βιομηχανία, μόνο το 10 – 12% αυτού του πλούτου προκαλείται από την  εγχώρια τουριστική κίνηση. Το βασικό εισόδημα της χώρας, οι θέσεις εργασίας (κάθε δύο με τρεις στους δέκα εργαζομένους ανήκουν στην τουριστική βιομηχανία), οι επενδύσεις, η ανάπτυξη του τόπου μας προέρχεται από το διεθνή εισερχόμενο τουρισμό. Τα Ιωάννινα δεν έχουν σημαντικό μερίδιο τα τελευταία χρόνια σε αυτήν την εθνική ανάπτυξη.

Το δεύτερο γεγονός, που γνωρίζω πολύ καλά, εμπειρικά λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας, είναι ότι η πόλη μας προσελκύει πολλά συνέδρια. Η ακαδημαϊκή μας κοινότητα, η ιατρική μας κοινότητα καθώς και οι ιδιώτες επαγγελματίες του χώρου με τις προσπάθειες τους ή τις υποδομές που παρέχουν έχουν καταφέρει να φέρουν σημαντικά συνέδρια στην πόλη τα τελευταία χρόνια. Που ήταν ο δήμος σε όλη αυτή τη διαδικασία; Πουθενά. Πόσα συνέδρια τη σεζόν 2018/ 2019 ήταν διεθνή – που για να προσελκύσεις διεθνή συνέδρια απαιτείται η ενεργή στήριξη ενός δήμου ή ενός ισχυρού θεσμικού φορέα;  Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου ένα (1)  μόνο διεθνές συνέδριο διεξήχθη στα Ιωάννινα.

Η προηγούμενη διοίκηση του δήμου σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων ξόδεψε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για τη δημιουργία ενός τουριστικού λογοτύπου για την πόλη των Ιωαννίνων. Πόσοι από τους δημότες έχουν δει και γνωρίζουν αυτό το λογότυπο; Και το σημαντικότερο, πόσοι στο εξωτερικό γνωρίζουν το λογότυπο και πόσοι αν τελικά το δουν θα το ταυτίσουν με την πόλη των Ιωαννίνων; Δυστυχώς, οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές. Στην πρόσφατη επίσκεψη μου στο Ισραήλ ήταν εντυπωσιακά χαμηλή η αναγνωρισιμότητα της πόλης μας όχι μόνο σε σχέση με τους κλασσικούς ελληνικούς προορισμούς αλλά και με γειτονικά μας σημεία ενδιαφέροντος.

Τέλος, πόσες διεθνείς, ετήσιες – όχι εποχιακές που εξυπηρετούν τα γειτονικά μας παράλια από την Πάργα ως τους Αγίους Σαράντα- συνδέσεις είχε το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου Ιωαννιτών; Καμία, μηδέν (0).

Με όλα τα παραπάνω στοιχεία γίνεται κατανοητό ότι τα Γιάννενα δεν ήταν διεθνής προορισμός. Ότι παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό.

Τώρα η πανδημία και οι συνέπειες της στο τουριστικό προϊόν θα μπορούσαν, αν εμείς λειτουργήσουμε άμεσα, διαφορετικά και έξυπνα, να αποτελέσουν μια ευκαιρία, μια νέα αρχή. Η πόλη μας έχει όλα τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να την καταστήσουν προορισμό διεθνή για όλο το χρόνο. Αυτό επεσήμανα ήδη με επιστολές μου και άμεση επικοινωνία με τον Υπουργό Τουρισμού, τον Γ.Γ. του ΕΟΤ και την ΔΣ της Marketing Greece κ. Δρέττα. Τα Ιωάννινα να είναι στην πρώτη γραμμή της προβολής της χώρας στο εξωτερικό. Ετοιμάζουμε, πέρα από αυτό που ήδη διαθέτουν, επιπλέον πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό για να τους στείλουμε. Σε μια κοινή επιστολή με τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη στείλαμε επιστολή στην  ηγεσία της Aegean ζητώντας την άμεση σύνδεση του αεροδρομίου Ιωαννίνων με τους πρώτους προορισμούς εξωτερικού, στην Κύπρο και το Ισραήλ, που θα ανοίξουνε.

Προχωρήσαμε στη δημιουργία μια ad hoc Επιτροπής Ανασυγκρότησης Τουρισμού ως χρήσιμης δεξαμενής σκέψης για τη διαχείριση της κρίσης που αντιμετωπίζουμε  και τα πρώτα άμεσα μέτρα και τις δράσεις που θα αναλάβουμε. Ναι, συνειδητά εντάξαμε ενεργούς επαγγελματίες σε αυτήν και αποφύγαμε τη δημιουργία μιας (ακόμα) επιτροπής πολιτικών προσώπων, θεσμικών αντιπαραθέσεων και διαβούλευσης. Υπάρχουν για αυτό το σκοπό άλλες θεσμοθετημένες επιτροπές, όπως η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου.

Δημιουργούμε ένα επιπλέον δίχτυ / δίκτυο υγειονομικής ασφάλειας για τους επισκέπτες της πόλης μας και με αυτό ξεκινάμε την ψηφιακή καμπάνια προβολής των Ιωαννίνων. Με συγκεκριμένα συνθήματα και επίκαιρα σλόγκαν, με σύγχρονα hashtags. Ξεκινάμε με την εσωτερική αγορά, αλλά γρήγορα θα απευθύνουμε στη γειτονική μας περιοχή (οδικός τουρισμός) και σε αγορές στόχους, από τις οποίες στοχεύει η πατρίδα μας να αντλήσει επισκεψιμότητα. Θα είναι μια καμπάνια που δεν έχει τοπικές φιέστες και κορδέλες να κοπούν, αλλά θα είναι ορατή ψηφιακά και διαδικτυακά στον κόσμο του εξωτερικού στον οποίο απευθυνόμαστε.  Τέλος, πέρα από την πρώτη εποχή της αντίδρασης στον κορωνοϊό, χτίζουμε την επόμενη μέρα για την στέρεη τουριστική ανάπτυξη της πόλης των Ιωαννίνων. Θέλουμε να ενώσουμε τους επαγγελματίες με το δήμο, να φτιάξουμε μια ενωμένη, δυνατή τοπική κοινότητα τουριστικής προβολής και ανάπτυξης του προορισμού μας. Να προχωρήσουμε στη θεσμική θωράκιση αυτής της ομάδας και να δημιουργήσουμε αυτόν τον φορέα που δεν θα είναι υποκείμενος σε πολιτικές και άλλες μεταβλητές, αλλά μεθοδικά και επίμονα θα εργάζεται για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας. Είμαστε στην αρχή αυτού του δρόμου και στην αρχή πάντα υπάρχουν αναταράξεις. Έχουμε, όμως, πίστη και ξεκάθαρη ματιά και βλέπουμε το στόχο μας με αισιοδοξία. Το ταξίδι των Ιωαννίνων στον κόσμο μόλις ξεκινάει.

Μωυσής Ελισάφ
Δήμαρχος Ιωαννίνων

 

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Η πόλη φθίνει, επικίνδυνα. Μια πρόταση για το μέλλον της περιοχής 

Κώστας Κυριαζής