Απόψεις

Τα ζώα μας

Ο Πάνος Ζώης, με τη διπλή ιδιότητα του κτηνιάτρου και του ιδιοκτήτη τεσσάρων τετράποδων, γράφει για τα ζώα μας, που πρέπει να φροντίζουμε και τα τιμάμε, ως ελάχιστη ανταπόδοση για όλα όσα μας προσφέρουν.

Τα πιο συνηθισμένα κατοικίδια ζώα που έχουμε στα σπίτια μας, είτε μέσα, είτε έξω από αυτά, είναι ο σκύλος και η γάτα. Ακολουθούν, σε μεγάλη απόσταση, το κουνέλι και τα διάφορα είδη πουλιών. Άπειρες είναι οι ιστορίες με σκύλους που, κάτω από δυσμενείς συνθήκες, έσωσαν ανθρώπινες ζωές και σε κάποιες περιπτώσεις έχασαν τη δική τους. Σκύλοι που έπαιξαν τον ρόλο διασώστη σε χιόνια, ή ναυαγοσώστη στη θάλασσα. Σκύλοι που εντόπισαν κόσμο κάτω από ερείπια μετά από σεισμό. Πέρα από αυτά, οι σκύλοι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάρρωση ανθρώπων από ασθένειες. Το pet as therapy είναι αποδεδειγμένα ευεργετικό και για τον λόγο αυτό έχουν καθιερωθεί οι επισκέψεις σκύλων σε νοσοκομεία, κυρίως του εξωτερικού. Η βόλτα, επίσης, με τον σκύλο σου είναι μια καλή ευκαιρία για περπάτημα. Αφήνεις τον καναπέ για να τον βγάλεις βόλτα, γιατί εκείνου του είναι απαραίτητη και σε σένα ευεργετική.

Ο Φρόιντ έλεγε για τις γάτες πως ο χρόνος που περνά κανείς μαζί τους δεν είναι ποτέ χαμένος. Όσοι ζουν με γάτες, είναι σε θέση να κατανοήσουν αυτό που ευρέως λέγεται: οι γάτες σε ηρεμούν. Πέρα από το επιστημονικά αποδεδειγμένο εύρημα πως οι καρδιακοί παλμοί και, κατ’ επέκταση η αρτηριακή πίεση πέφτουν ακόμα κι αν χαϊδεύει κανείς μια γάτα, το κατοικίδιο αυτό είναι ένα στολίδι για το σπίτι που ζει. Ακόμα και η παρατήρηση μιας γάτας -οι κινήσεις της, ο τρόπος που αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα, ο τρόπος που σε πλησιάζει, ο τρόπος που κοιμάται ή στέκεται απλά ακίνητη- είναι αρκετή τόσο για να τη θαυμάσεις όσο και για να έρθει κανείς σε επαφή με τον μακρινό κόσμο τον αιλουροειδών.

Άνθρωποι που έχουν κουνέλι σαν κατοικίδιο, εντυπωσιάζονται από την ικανότητα επικοινωνίας που αναπτύσσουν μαζί του, ενώ άλλοι, που λατρεύουν τα πουλιά, κάθονται με τις ώρες και απολαμβάνουν το κελάηδισμα ενός καναρινιού ή τη φλυαρία ενός παπαγάλου και πάει λέγοντας, όπως οι μικρόσωμες φυλές γουρουνιών που γίνονται εξαιρετικά κατοικίδια.

Αλλά είναι λάθος να λησμονούμε τα υπόλοιπα ζώα. Τα λεγόμενα «παραγωγικά», αυτά που ο άνθρωπος τα εκμεταλλεύεται για το γάλα, το δέρμα, τα αυγά και το κρέας τους. Όποιος έχει επισκεφτεί χοιροστάσιο, θα έχει εντυπωσιαστεί σίγουρα από το βλέμμα των γουρουνιών. Θα σας το περιγράψω απλά ως «ανθρώπινο», αλλά θα ήταν καλό να το δείτε και με τα μάτια τα δικά σας. Τα ζώα μας προσφέρουν και εδώ ας αντικαταστήσουμε τη λέξη «εκμετάλλευση» με την «προσφορά». Μας προσφέρουν όταν ζουν μαζί μας, όταν τα παρατηρούμε. Ζηλεύω αφάνταστα τους παρατηρητές πουλιών, αλλά δεν έχω την υπομονή ως άνθρωπος, να ασκήσω αυτό το χόμπι. Η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη στην πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού. Τι να πρωτοπεί κανείς για το άλογο.

Τα ηθικά διλήμματα που έχουν εγερθεί σχετικά με την κατανάλωση κρέατος ζώων είναι πια πάρα πολλά, αλλά είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για την κατάργησή της. Κατανοώ τους χορτοφάγους, που δείχνουν έναν δρόμο, αλλά και η απόλυτη χορτοφαγία δεν είναι λύση. Η λύση φαίνεται πως θα δοθεί με το «εργαστηριακό κρέας» για την παρασκευή του οποίου θα απαιτούνται ελάχιστα κύτταρα από ζωικό οργανισμό και μετά τη δουλειά θα την κάνουν οι καλλιέργειες αυτών των κυττάρων.

Μέχρι να παγιωθεί όμως αυτή η λύση, να γίνει παγκόσμια, μιας και η ζωική πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό, ας τιμάμε τα ζώα για όλα αυτά που μας προσφέρουν. Τα ζώα συντροφιάς και τα παραγωγικά ζώα. Και τιμή στα ζώα σημαίνει πως τα φροντίζουμε και δεν τα κακοποιούμε και πως συντονίζουμε τις ενέργειές μας για να έρθει μια ώρα νωρίτερα το «κρέας εργαστηρίου», γιατί όσο και αν το διώχνουμε από το μυαλό μας, όσο και αν βελτιώνουμε τις συνθήκες σφαγής, τα σφαγεία ζώων δεν παύουν να είναι κρεματόρια ζώων.

Σχετικά άρθρα

Έκκληση προς τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων