Τρανή απόδειξη της ευαισθητοποίησης των αναγνωστών με την παλιά μας βάρκα να απαθανατίζεται από τον φωτογραφικό φακό τους, μια ημέρα αφότου γράψαμε το σχόλιο για τις άλλοτε βενζίνες, που μένουν παρατημένες. Με το φως του ήλιου επανέρχεται το χρώμα του σκάφους, που στέκεται πάνω στα στηρίγματα, ανάμεσα από καλάμια και χόρτα στην Ντραμπάτοβα. Η μοναξιά του προδίδει τα μυστικά του… Σκυλόσοφου.
Απόψεις

Αλλαγή σκυτάλης

Τι έπιασε η σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα; Την αλλαγή σκυτάλης στο Δ.Σ. της ΕΗΜ, το debate των υποψήφιων περιφερειαρχών, τη διάθεση πίστωσης από την περιφέρεια στο... pole dancing, την επίθεση που δέχτηκαν παιδιά στην Κόνιτσα, την υποψηφιότητα Αυτιά. Τη συνοδεύει ο Σκυλόσοφος...

Το όνομά του συνδέθηκε με το όνομα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Κι όχι μόνο γιατί επί
δέκα χρόνια ήταν πρόεδρός της ο φιλόλογος και λόγιος Κώστας Βλάχος, αλλά γιατί την υπηρέτησε πιστά
από τα νεανικά του χρόνια με δάσκαλό του τον άνθρωπο που οραματίστηκε και ίδρυσε το σπουδαιότατο αυτό πνευματικό ίδρυμα της περιοχής, τον αείμνηστο Κώστα Φρόντζο. Ξεχωρίζει για τη σεμνότητά του, τον πλούτο των γνώσεών του και για την αγάπη του για τα Γιάννενα. Ημερίδες, συνέδρια, ομιλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, συναυλίες, διαλέξεις οργανώθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου της Ε.Η.Μ. και πολλές φορές με ομιλητή τον ίδιο. Με τον μοναδικό εκείνο τρόπο που χαρακτηρίζει τον λόγο του, αφήνει μόνο θετικές εντυπώσεις στο κοινό του και το συναρπάζει. Ήρθε ο καιρός να αναλάβει κάποιος άλλος τα ηνία της Εταιρείας κι εμείς μπορεί να τον αποχαιρετούμε
ως πρόεδρο, αλλά θα τον συναντούμε να υπηρετεί το ίδρυμα στις άλλες δομές του. Είμαστε ικανοποιημένοι όμως, γιατί τον διαδέχεται στα καθήκοντα του προέδρου ένας άξιος συνεργάτης του, ο γνωστός μικροβιολόγος των Ιωαννίνων, ένας ωραίος εξ ίσου Γιαννιώτης, ο Άκης Δερδεμέζης.
Λ.Τ.

Φίλτατοι…

Τον περιφερειάρχη Ηπείρου προ(σ)κάλεσε σε debate ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, αλλά από αλλού ήρθε η απάντηση. Ο υποψήφιος της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρης Δημητρίου εκφράζει την έκπληξη και την απογοήτευσή του για τον ισχυρισμό του φίλτατου, όπως τον αποκαλεί, κ. Ριζόπουλου ότι είναι ο πρώτος που ζητά debate, καθώς και για το ότι η πρόσκληση απευθύνθηκε κατά κύριο λόγο στον Αλ. Καχριμάνη και επικουρικά στους υπόλοιπους υποψήφιους για την περιφέρεια, τους οποίους αποκάλεσε «ενδιάμεσους» και τους προσέδωσε τον διόλου κολακευτικό χαρακτηρισμό «ηχορύπανση». Ο κ. Δημητρίου σημειώνει πως δύο φορές, σε διαφορετικές τηλεοπτικές συνεντεύξεις, ζήτησε τη διεξαγωγή τουλάχιστον ενός τηλεοπτικού, διακαναλικού προεκλογικού διαλόγου (debate), μεταξύ όλων των υποψηφίων για τον περιφερειακό θώκο της Ηπείρου, αναμένοντας μέχρι σήμερα να υπάρξει απάντηση.

Άμεσα απάντησε ο κ. Ριζόπουλος στον φίλτατο Δημήτρη, μην επιμένοντας πως αυτός έθεσε πρώτος το θέμα του debate, σημειώνοντας ότι μεγαλύτερη σημασία δεν έχει ποιος το πρότεινε πρώτος επίσημα, αλλά η ουσία του να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το εάν η Ήπειρος θα «φύγει μπροστά» ή θα μείνει στο παρελθόν. Σε ό,τι αφορά στην ηχορύπανση, διευκρινίζει ότι δεν αφορά κανέναν από τους ανθυποψηφίους του, αλλά εννοούσε τις επιθέσεις που δέχεται η υποψηφιότητά του. «Αυτή είναι λοιπόν η ηχορύπανση, που δυστυχώς επικρατεί, χωρίς να ακούγονται οι πολιτικές προτάσεις, τις οποίες η κοινωνία έχει τόσο μεγάλη ανάγκη να ακούσει. Και αυτό οφείλεται στον φόβο της ήττας», σημειώνει.

Φίλτατε Σπύρο και φίλτατε Δημήτρη, ωραία τα συμφωνήσατε, αλλά debate δε θα δείτε. Με την τροπή που έχει πάρει αυτή η προεκλογική περίοδος, ακόμη και ο Αλ. Καχριμάνης να συμφωνήσει, δε θα συμφωνήσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Μία φορά έγινε στο παρελθόν και μάλλον θα περάσουν πολλές εκλογικές αναμετρήσεις για να το ξαναδούμε. Όχι ότι εκείνη η διαδικασία είχε προσθέσει και τίποτα για όσους θυμούνται.

Α.Τ.

Δε λέει όχι

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της περιφέρειας, μετά τα όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα. Από την ημερήσια διάταξη, πάντως, προκύπτει πως ο περιφερειάρχης -και οι υπηρεσίες φυσικά- δε λένε όχι σε κανένα αίτημα. Κι έτσι αναμένεται να εγκριθεί η διάθεση πίστωσης για τη συμμετοχή του Συλλόγου Αθλημάτων επί Στύλου Ιωαννίνων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στύλου στην Αθήνα, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μαρτίου στο κλειστό γυμναστήριο του Ολυμπιακού Χωριού. Τι είναι τα αθλήματα επί στύλου; Κάτι σαν το pole dancing, αλλά σε άθλημα.

Α.Τ.

Ντροπή

Οι εικόνες είναι δύο. Τη μια –την ανθρώπινη- την αντικρίσαμε προχθές. Είναι οι ζωγραφιές των προσφυγόπουλων που εκτίθενται από την Τρίτη στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. Όλες –παρόλο τον σκοτεινό εφιάλτη που έζησαν μέχρι να φτάσουν στην Κόνιτσα, στην Αγία Ελένη, στην Αμφιθέα- έχουν έντονα, καθαρά, φωτεινά χρώματα. Την άλλη μπορεί να μην την είδαμε, αλλά τη φανταστήκαμε, καθώς παρόμοιά της τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα βλέπουμε σε κάποιο δελτίο ειδήσεων στην τηλεόραση ή βίντεο που αναρτάται στα social media. Τα χρώματά τους, αυτά που ούτε ο θάνατος δεν μπόρεσε να τους αρπάξει, το καταφέραμε εμείς να τους στερήσουμε. Τα βρήκαμε κάτω από μια μπασκέτα να παίζουν και τους τα κλέψαμε. Ό,τι άφησε πεισματικά όρθιο ο πόλεμος και ο βίαιος ξεριζωμός από τον τόπο τους, τους το γκρεμίσαμε εμείς. Τους σπάσαμε τα πόδια και τα χέρια, για να λυγίσουν και να πέσουν κάτω. Μικρά παιδιά τα σακατέψαμε. Και έχουμε τα μούτρα και το θράσος και κοιτάμε ακόμη τα δικά μας στα μάτια. Ντροπή μας.

(Το πρώτο πρόσωπο πληθυντικού αριθμού δεν είναι τυχαίο: τη βία δεν την ασκούν οι άλλοι, οι κακοί. Είναι κομμάτι μας, φέρουν το όνομά μας κι ας μην είναι ολότελα ή γονιδιακά δικό μας. Αυτό που συνέβη στα παιδιά στην Κόνιτσα το κάναμε όλοι μας. Και όλοι μας φέρουμε την ευθύνη)

Τ.Τ.

Αυτιά or not Αυτιά;

Κοιτάξτε να δείτε τώρα σε τι μεγάλο δίλημμα μπορεί να σε βάλει μια επιλογή προσώπου να πολιτευτεί. Την περασμένη εβδομάδα ρίξαμε μια ματιά στη λίστα υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Σας είπαμε τι είδαμε και πώς μας φάνηκαν ένας – δυο. Χθες μάθαμε ότι στην αντίστοιχη λίστα των υποψήφιων της ΝΔ προστέθηκε και ένα άλλο σημαίνον πρόσωπο της καθημερινότητάς μας, ένα πρόσωπο που συνδέεται με τα αξημέρωτα των Σαββατοκύριακών μας, με τη φωνή των κατατρεγμένων και τιμίων βιοπαλαιστών, με την επιτακτική προστατική πληθυντικού αριθμού «ελάτε», κάθε φορά που απευθύνεται σε συνομιλητή του και βιάζεται. Ο Γιώργος Αυτιάς –ο Νίκος Ξανθόπουλος των δημοσιογράφων (ερμηνευτικά πάντα)- ζητά την ψήφο μας για να μας εκπροσωπήσει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Και καλείται ο μέσος Έλληνας, που δεν έχει ψηφίσει ποτέ στη ζωή του ΝΔ, να πάρει μια πολύ γενναία απόφαση για το μέλλον του. Να ψηφίσει για πρώτη φορά δεξιά και να απαλλάξει τον συνάνθρωπό του από τον πύρινα αχάραγα κηρύγματα του Αυτιά έστω για μια πενταετία (και μετά έχει ο θεός) ή θα του κοπεί τελικά το χέρι; Αυτά είναι τα πραγματικά διλήμματα, Άμλετ μου.

Τ.Τ.

Σχετικά άρθρα

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος

Κεντρική ομιλία Σπ. Ριζόπουλου στην Ηγουμενίτσα

«Πρώτοι από την πρώτη» το μήνυμα του Σπ. Ριζόπουλου