Κυριακή στα Λιθαρίτσια. Νωρίς το πρωί, πριν γεμίσουν κόσμο και μασκαράδες.
Απόψεις

Και του χρόνου

Καλή Σαρακοστή. Πότε ήταν Χριστούγεννα, πότε ήρθαν οι αποκριές και πότε η Καθαρή Δευτέρα. «Θάχουμε» λέει, ο Διονύσης Σαββόπουλος «Χριστούγεννα και καρναβάλια καθ’ εκάστην… ή γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα κι εμείς τους δίνουμε το σχήμα». Καθαρή Δευτέρα παλιά οι νοικοκυρές εδώ στα Γιάννενα αυτή την ημέρα την είχαν αφιερωμένη στην καθαριότητα του σπιτιού κι έλαμπε αυτό από πάστρα. Τόπος γιορτής τότε, καθώς λένε οι παλαιότεροι, ήταν οι Αμπελόκηποι. Προχθές στα Λιθαρίτσια πήγε πολύς κόσμος. Ήταν μια προσφορά του δήμου για τους δημότες με σαρακοστιανά εδέσματα και ζωντανή μουσική. Ο χώρος προσφέρεται για μια τέτοια γιορτή μια μέρα με καλό καιρό. Μόλις που προλάβαμε τη φασολάδα κατά το μεσημεράκι, γιατί τα υπόλοιπα έγιναν ανάρπαστα και μόνο το κρασί έρεε άφθονο. Βλέπαμε όλους να κρατούν μπλε πλαστικά με φασολάδες, δοχεία με ταραμάδες και κάτι μικρές ατομικές λαγάνες και χαλβάδες, που πολλοί τους έπαιρναν δυο-δυο. Τα γύρω πεζούλια είχαν πιαστεί από κόσμο, ενώ άλλοι επιχειρούσαν να πετάξουν χαρταετό. Όλα καλά κι όλα ωραία και του χρόνου να είμαστε καλά, να ξαναγιορτάσουμε.

Οίνος ευφραίνει καρδίαν

Καθώς λοιπόν όλα είχαν τελειώσει, αλλά το κρασί προσφερόταν με τις κάνουλες, υπήρξαν και παρατράγουδα την Καθαρή Δευτέρα, ευτυχώς ανώδυνα, όχι σαν αυτά της Κυριακής στο Κάστρο. Μπροστά στα μάτια μας, ούτε που καταλάβαμε για ποιο λόγο, δυο παλικάρια έπαιξαν ξύλο δίπλα από τη Μεραρχία. Τα πράγματα ηρέμησαν εντός ολίγου με τη μεσολάβηση τρίτων και οι δυο νεαροί, συνοδευόμενοι από άλλους ομοεθνείς τους, κάθισαν απέναντι στο πεζούλι του κήπου του δημαρχείου και έλυσαν τις διαφορές τους.

Στον περίβολο του δημαρχείου

Την ίδια ώρα δεν έπεσε τυχαίως η ματιά στην πρασινάδα μέσα από τα κάγκελα της αυλής του δημαρχείου, αλλά, κατόπιν υπόδειξης δυο αναγνωστών μας που περνούσαν κι εκείνοι από το σημείο. Και τι δεν υπήρχαν σκορπισμένα μέσα. Άδεια κουτιά, πλαστικά ποτήρια, μπουκάλια πεταμένα, σακούλες και ό,τι άλλο σκουπίδι μπορείτε να φανταστείτε. Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι, για να τα πετάξει όλα αυτά κανείς μέσα από τη μάντρα, πρέπει να κάνει μια προσπάθεια. Πιο εύκολο είναι να σηκωθεί και να τα ρίξει στους κάδους απορριμμάτων. Αλλά δεν το κάνει, έτσι από βαριεστιμάρα. Ελπίζουμε να καθαρίστηκε ο χώρος σήμερα και να μην έγινε εκεί λούτσα με τη βροχή.

Χωρίς τζαμάλα τα Πλατανάκια

Οι τζαμάλες καλά κράτησαν την Κυριακή μέχρι τις πρωινές ώρες σε πολλές συνοικίες. Μπορεί να συνέβησαν και παρατράγουδα, αλλά είπαμε φταίει και το κρασί. Οι Γιαννιώτες, αλλά και οι επισκέπτες τις τίμησαν δεόντως και οι δεύτεροι απόλαυσαν το πρωτόγνωρο θέαμα. Μια τζαμάλα, όμως, πατροπαράδοτη που ο κόσμος τη συνέδεε πάντοτε με το ωραίο γλέντι στην Καλούτσιανη, δεν άναψε φέτος. Τα Πλατανάκια σίγησαν αυτή τη χρονιά και η φωτιά τους άναψε σε άλλο σημείο και μάλιστα μακριά από όπου κάθε χρόνο ήταν συνηθισμένοι οι Καλουτσινοί να το γιορτάζουν. Πέρσι είχαν και ζωντανή μουσική και οι γείτονες το ευχαριστήθηκαν. Όπως λένε οι ίδιοι, η τζαμάλα τους «μεταπήδησε» στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, λόγω διαφωνίας των εμπλεκομένων διοργανωτών. Έριξαν λίγη άμμο κι έφτιαξαν κατάσταση μπροστά από το σούπερ-μάρκετ. Όμως η Καλούτσιανη είναι τα Πλατανάκια και κανένας άλλος τόπος δεν τα αντικαθιστά.

Τα Λιθαρίτσια και τα αυτοκίνητα

Το πάρκο στα Λιθαρίτσια ανακαινίσθηκε για να εξυπηρετεί τους ανθρώπους να κάνουν τη βόλτα τους και να απολαμβάνουν έναν πνεύμονα πρασίνου, ιδιαίτερα τώρα που μπαίνουμε στην άνοιξη. Δεν επιτρέπεται να εξακολουθεί να είναι χώρος παρκαρίσματος. Την Κυριακή το μεσημέρι οι πεζοί έκαναν τη βόλτα τους, άλλοι κατευθύνονταν προς την καφετέρια κι άλλοι καθόντουσαν στα πεζούλια κι απολάμβαναν τη θέα της λίμνης. Ήταν τόσα τα αυτοκίνητα που έψαχναν για πάρκινγκ, που σε μερικά από αυτά οι οδηγοί έβγαζαν τα χέρια τους από το παράθυρο, κάνοντας νόημα στους περιπατητές να αναμερίσουν! Κάπως πρέπει να μπει ένα φρένο σ’ αυτή την ασυδοσία.

Είναι επικίνδυνο;

Οι κάτοικοι της οδού 3ης Σεπτεμβρίου στην Ανατολή ανησυχούν για τον υπόσταθμο της ΔΕΗ, που ετοιμάζεται να γίνει σε πολύ κοντινό σημείο από τα τέσσερα σχολεία, που υπάρχουν εκεί. Για τον λόγο αυτό, από τότε που τεράστιοι τσιμεντένιοι σωλήνες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή τους, αποτάθηκαν στην υπηρεσία της εν λόγω εταιρείας, όπως και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, αλλά υπεύθυνη, καθησυχαστική απάντηση δεν πήραν από πουθενά. Έτσι, απευθύνονται στις υπηρεσίες μέσω της στήλης, ώστε να ευαισθητοποιηθούν και να τους απαντήσουν στα εύλογα ερωτήματά τους για τον κίνδυνο εκπομπής υψηλής τάσης κοντά σε σχολεία.

Άρωμα οσκαρικό

Γέμισαν κόσμο πολλά Ζαγοροχώρια το τριήμερο. Πολλοί επώνυμοι στις ιστοσελίδες τους γράφουν πως πέρασαν στα «Ζαγόρια». Κάποιος πρέπει να τους πει πώς είναι η σωστή ονομασία για τα χωριά του Ζαγορίου. Πάντως στο Τσεπέλοβο, όπου θα συνεχιστούν τα γυρίσματα της αμερικανοϊταλικής ταινίας σε λίγες μέρες, πρέπει να ετοιμάζονται οι κάτοικοι για να έχουν εφόδια με παραδοσιακές πίτες και γλυκά του κουταλιού, ώστε να φιλέψουν τους χολιγουντιανούς επισκέπτες τους.

Σχετικά άρθρα

Με άρωμα παράδοσης οι Απόκριες στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων

Απόκριες τη δεκαετία του ’80

Λουκία Τζάλλα

Σε ρυθμούς Αποκριάς ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων