Ο Κώστας Σερίφης και η Στέλλα Κατσαρού στην παράσταση "Τέσσερις εικόνες αγάπης" το βράδυ της περασμένης Παρασκευής
Απόψεις

Το καλό θέατρο θέλει τη στήριξή μας

Η σημερινή Τσιμπίδα είδε παραστάσεις, που ανέβαιναν στην πόλη, το Σαββατοκύριακο. Πέρασε, όμως, και μια βόλτα από το Γυαλί Καφενέ, όπου τα κλαδιά ενός δέντρου έχουν χαμηλώσει επικίνδυνα.

Πήγαινα σαν έτοιμη από καιρό να δω τη θεατρική παράσταση της Θεατρικής συμπαιγνίας στο Καμπέρειο την Παρασκευή το βράδυ. Η Γιολάντα Καπέρδα σκηνοθέτησε το έργο του ελβετού δραματουργού Lukas Barfuss, «Τέσσερις εικόνες αγάπης». Ήταν μια καλή παράσταση. Η ηθοποιός μας είχε εκπλήξει με την ερμηνεία της στον μονόλογό της για την Ευτυχία Πρίντζου. Πολλοί συμπολίτες ζητούν να επαναληφθεί η παράσταση. Δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη, γιατί θα έπρεπε η αίθουσα να γεμίζει κάθε φορά, που δικοί μας καλλιτέχνες κάνουν μια προσπάθεια και μάλιστα τόσο σοβαρή και αξιόλογη. Κι όμως αυτό δεν συμβαίνει, καθώς, όπως φαίνεται κι αποδεικνύεται, «ουδείς προφήτης στον τόπο του». Αντίθετα γεμίζει το Πνευματικό Κέντρο αρκετές φορές σε αμφιβόλου ποιότητας θεάματα από Αθήνα με ηχηρά ονόματα.

Να τον αξιοποιήσουν

Το δεύτερο όνομα-εγγύηση που με τράβηξε για να δω την παράσταση της Θεατρικής Συμπαιγνίας ήταν αυτό του ηθοποιού Κώστα Σερίφη. Όταν τον είδαμε -δυο φορές μάλιστα- στο «Μάθημα» του Ιονέσκο να έχει ιδρώσει πάνω στη σκηνή του Καμπέρειου τον πρώτο χρόνο και στης Έκφρασης τον δεύτερο, δεν τολμούσαμε στο τέλος της παράστασης να πάμε να του σφίξουμε το χέρι, αναλογιζόμενοι την έντασή του στον ρόλο του δασκάλου, που με τόση επιτυχία ερμήνευε στο θέατρο του παραλόγου. Αυτή τη φορά ο καλός ηθοποιός «έπαιζε» με τις ελλειπτικές προτάσεις του συγγραφέα και μόνο τις εκφράσεις του προσώπου του, να παρατηρούσε ο θεατής, δεν ήθελε άλλο, για να αντιληφθεί ότι «η αγάπη που δεν περνά μέσα από την αποδοχή, είναι σαν να μην υπάρχει». Θα πρέπει αυτόν τον καλλιτέχνη, που σταθερά «ποιεί ήθος πάνω στη σκηνή», να τον αξιοποιήσει το δημοτικό μας θέατρο.

Επαινετή προσπάθεια

Το Σάββατο το βράδυ η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου είχε την τιμητική της, αν κρίνουμε από τον συνωστισμό, που επικράτησε στην είσοδο. Μικροί μεγάλοι πήγαν να απολαύσουν την παράσταση  «Λατρεμένη μου οικογένεια» της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας «Σύνθεση», που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Κατσάνος. Το ενθαρρυντικό ήταν ότι στην παράσταση του Σαββάτου το κοινό το αποτελούσαν νέοι άνθρωποι και μάλιστα μικρά παιδιά. Το αδιαχώρητο έγινε στο τέλος, καθώς οι θεατές έψαχναν στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου να βρουν ανάμεσα από τον κόσμο τους πρωταγωνιστές της ξεκαρδιστικής κωμωδίας. Ήταν μια προσπάθεια, και μάλιστα από ερασιτέχνες, που άρεσε, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα.

Από τον Άννα στον Καϊάφα

Ένα καλώδιο της ΔΕΗ μπερδεύτηκε στα κλαδιά δέντρου στο Γυαλί Καφενέ. Κάτοικος ζήτησε από συνεργείο του δήμου, που κλάδευε επί τόπου, να κλαδέψει και το συγκεκριμένο δέντρο, πριν δημιουργηθεί πρόβλημα. Οι υπάλληλοι τον παρέπεμψαν στη ΔΕΗ, όπως και η υπηρεσία του δήμου που αποτάθηκε. Αντίστοιχα η άλλη υπηρεσία τον παρέπεμψε στον δήμο. Φαύλος κύκλος…