Απόψεις

Γιορτάζοντας τη λευτεριά μας

Αλλά οι Γιαννιώτες καταθέτουν τις ενστάσεις τους για το πρόγραμμα των Ελευθερίων. Το κατακρίνουν ως ακαλαίσθητο -και πρόχειρο κυρίως- και ύστερα κρίνουν τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται σ' αυτό, όπως η παραπάνω.

Το δημοτικό μας τραγούδι, όπως αυτό άνθησε στην όμορφη ελληνική περιφέρεια, όπου το τραγούδησαν ο τσοπάνης με τη φλογέρα, ο αγρότης στο χωράφι, η κόρη στον αργαλειό. Τραγουδήθηκε το Πάσχα στα πανηγύρια, στον αρραβώνα, στον γάμο, σε κάθε χαρά της ζωής. Νανούρισαν τα παιδιά τους, θρήνησαν τον θάνατο και με πόνο μεγάλο τραγούδησαν τον ζωντανό τον χωρισμό. Κρατώ στα χέρια μου και διαβάζω ένα κείμενο της Μαίρης Κωστή για το δημοτικό τραγούδι και υποκλίνομαι σε όλους τους μουσικούς που το υπηρετούν, αλλά και σε κείνους τους απλούς ανθρώπους που το τραγουδούν. Οι ήχοι του οργανικού «ο σκάρος» που είναι γιαννιώτικο, το «Γκιουλ Μπαξέ», «Τα πήραμε τα Γιάννενα» ακούστηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο από τη χορωδία γιαννιωτισσών κυριών «Η Αγία Μαρίνα». Όσοι βρέθηκαν αυτή τη βραδιά κοντά τους, έφευγαν γεμάτοι. Αυτή τη φορά η εκδήλωση διανθίστηκε με την παρουσία της Δήμητρας Ηγουμενίδη στο πιάνο, αλλά και της Ασπασίας Ζέρβα. Τα σχόλια ανάμεσα στα τραγούδια ήταν της Μαίρης Κωστή, της Γιαννιώτισσας που εμπνεύστηκε και ίδρυσε τη χορωδία, η οποία επί δέκα χρόνια αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις στις εμφανίσεις της. Ήταν μια ανάσα στην καθημερινότητα, αλλά και τιμή στη μεγάλη επέτειο που γιορτάζουμε αυτές τις μέρες. Γιορτάζουμε τη λευτεριά μας και δεν ξέρουμε πόσοι από μας το νιώθουν.

Έγκμοντ και… ma non troppo

Ας επιχειρήσουμε και κάτι μοντέρνο, καινοτόμο για να γιορτάσουμε τα Ελευθέρια των Ιωαννίνων. Και γιατί όχι; Εισαγωγή Έγκμοντ σε φα ελάσσονα έργο 84 sostenuto ma non tropo και Μπετόβεν και λοιπά. Πρόκειται για τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου που τόσες επιτυχημένες εμφανίσεις μας έχει δώσει. Αλλά οι Γιαννιώτες καταθέτουν τις ενστάσεις τους για το πρόγραμμα των Ελευθερίων. Το κατακρίνουν ως ακαλαίσθητο -και πρόχειρο κυρίως- και ύστερα κρίνουν τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται σ’ αυτό, όπως η παραπάνω. Όχι βέβαια πως θα περίμεναν τον Σάββα Σιάτρα σε μια εμφάνιση με δημοτικά άσματα, αλλά υπάρχουν και άλλες μουσικές και τραγούδια ν’ ακουστούν αυτή την ημέρα, εκτός από κλασική μουσική. Εμείς αυτές τις ενστάσεις μεταφέρουμε, καθώς θεωρούμε ότι οι συμπολίτες έχουν εν μέρει δίκιο. Και μια άλλη καινοτομία επιχειρούν δήμος και περιφέρεια. Την πανηγυρική ομιλία θα εκφωνήσει η συγγραφέας Νεκταρία Ζαγοριανάκου. Τη Νεκταρία την εκτιμάμε ως άνθρωπο, ως γυναίκα που ασχολείται με τα κοινά, ως συγγραφέα. Μπορεί να μην είναι βέρα Γιαννιώτισσα, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αγάπησε την πόλη σαν δεύτερη πατρίδα της. Επομένως δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί ότι δεν είναι Γιαννιώτισσα. Κι ούτε έχει σχέση η καταγωγή με μια πανηγυρική ομιλία. Οι ιθύνοντες έκριναν ότι πρέπει να δώσουν τόπο στα νιάτα, με το να αναθέσουν την ομιλία σε μια νέα γυναίκα, να μιλήσει για την «Ελευθερία» με την ευκαιρία των 106 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης. Ας ακούσουμε και ας κρίνουμε.

Σχετικά άρθρα

Fake News από το 1913!

Αλέξανδρος Μωυσής

1913: Τουρίστες στο Μπιζάνι αμέσως μετά την Απελευθέρωση

Αλέξανδρος Μωυσής

Η Δεύτερη Υποδοχή του Διαδόχου στα Ιωάννινα το 1913

Αλέξανδρος Μωυσής