Πώς ένα δρομάκι της πόλης μπορεί να θυμίσει παλιά γειτονιά ή πώς μπορεί να συνυπάρξει ένα εσπεριδο- ειδές δέντρο με ένα κωνοφόρο. Σε έναν στενό δρόμο, προέκταση της οδού Νεοφύτου Δούκα, μια πορτο- καλιά ομορφαίνει την πρόσοψη ενός σπιτιού σε μια αυλή-διάδρομο. Οι καρποί της δείχνουν να αντέχουν στην παγωνιά του χειμώνα σε μια πόλη σαν τα Γιάννενα. Δίπλα της μεγαλώνει ένα πεύκο και στέκεται αγέρωχο κι ανθεκτικό στον βοριά.
Απόψεις

Χάνεται το στοιχείο της έκπληξης

Η σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα ασχολείται με τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον Καλαμά, τα μέρη των Τσιλικαίων, την παιδική χαρά στην οδό Εφύρας και με μια επίθεση, που δέχτηκε συμπολίτης, από αγέλη σκύλων. Τη συνοδεύει η φωτογραφία ημέρας.

Είτε με πρωτοβουλία των επικεφαλής των παρατάξεων, είτε με πρωτοβουλία των ίδιων των υποψήφιων, είμαστε σε θέση λίγο-πολύ να ξέρουμε πλέον σε μεγάλο βαθμό τη σύνθεση των ψηφοδελτίων των δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων. Αντιλαμβανόμαστε τη σπουδή τους, καθώς άλλο είναι να λες στη γειτονιά και στην καφετέρια πως θα είσαι υποψήφιος, άλλο είναι να υπάρχει και ένα τεκμήριο, για να μπορείς να μπεις στη διεκδίκηση του σταυρού. Με τόσες ανακοινωμένες υποψηφιότητες ήδη, όμως, έχει χαθεί κάθε ενδιαφέρον για τις εκδηλώσεις επίσημης παρουσίασης των υποψηφίων, που σιγά-σιγά έχουν αρχίσει να προγραμματίζονται. Και μάλλον οι επικεφαλής θα πρέπει να κρατήσουν και κανένα κρυφό χαρτί, διαφορετικά θα πρέπει να τους βάλουν να κατεβαίνουν με συρματόσχοινο από το ταβάνι, μήπως και προκαλέσουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και του κοινού.

Α.Τ.

Οι κίνδυνοι της έκθεσης

Η έκθεση, βέβαια, μέσω των κοινωνικών δικτύων, εκτός από τα καλά της, έχει και τους κινδύνους της. Έτσι, διαπιστώνεις πως υποψήφια δημοτική σύμβουλος της νέας γενιάς, απόφοιτη Νομικής Σχολής, δεν ξέρει πως το επικεφαλής είναι άκλιτο και μας δηλώνει πως συμπαρατάσσεται στο πλευρό της υποψήφιας δημάρχου και επικεφαλή του συνδυασμού… Ενώ έτερη υποψήφια δηλώνει πως «μετά από χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά μέσα από εθελοντικές οργανώσεις και φορείς του τόπου, πάντα με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων της», αποφάσισε να κατέβει στις δημοτικές εκλογές, λες και είναι πρωτόπειρη, αποσιωπώντας ότι είχε θέσει ξανά υποψηφιότητα το 2010.

Α.Τ.

Εξελίξεις για τον Καλαμά

Εξελίξεις υπάρχουν την τελευταία εβδομάδα σχετικά με την αναφορά-καταγγελία της Κίνησης «Καθαρός Καλαμάς», που είχε κατατεθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος και την Επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ είχε κοινοποιηθεί στον Συνήγορο του Πολίτη, τον αντιεισαγγελέα Περιβάλλοντος και το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Ο πρόεδρος της Κίνησης, την περασμένη εβδομάδα, κλήθηκε και κατέθεσε στοιχεία, στο πλαίσιο προανάκρισης που ξεκίνησε από τον αντιεισαγγελέα Περιβάλλοντος στην Αθήνα και η υπόθεση αναμένεται να έρθει στον εισαγγελέα, στα Γιάννενα. Επίσης, έγινε συνάντηση με δικηγόρο από τον Συνήγορο του Πολίτη, που ξεκινά τις δικές του ενέργειες, σε θέματα της δικαιοδοσίας του. Τέλος -και ίσως πιο σημαντικό- η αναφορά θεωρήθηκε παραδεκτή από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας, ενώ παράλληλα, η Κίνηση ενημερώθηκε πως η αναφορά διαβιβάστηκε και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων για ενημέρωση.

Γ.Χ.

Στων Τσιλικαίων τα μέρη

Περπατώντας το πεζοδρόμιο απέναντι από το παλιό πανεπιστήμιο στην οδό Δομπόλη, μας έρχονται μνήμες από τα παλιά Γιάννενα και τους ανθρώπους τους. Σκεφτόμαστε τα οικόπεδα των Τσιλικαίων και πώς ήταν ο τόπος εδώ πάνω. Ούτε ξέρουμε πια πού ανήκουν, ξέρουμε μόνο πως βρίσκονται τώρα μέσα στην πρασινάδα, στην υγρασία, αλλά και στη βρωμιά. Καθώς οι εποχές αλλάζουν, αλλάζει και το τοπίο. Στεγνώνει το καλοκαίρι, οργιάζει η βλάστηση την άνοιξη. Εκείνο που μένει ίδιο και απαράλλαχτο είναι το σκουπιδομάνι. Αν ρίξεις μια ματιά κάτω από το πεζοδρόμιο, σε καταλαμβάνει αγανάκτηση. Ό,τι θέλεις μπορείς να δεις. Από σακούλες έως άχρηστα ρούχα, πεταμένα παπούτσια, αλλά και διαφημιστικά φυλλάδια, που ή ο αέρας τα σκόρπισε ως εκεί, ή ίσως και κάποια χέρια που τα κρατούσαν.

Λ.Τ.

Παιδική χαρά Εφύρας

Δεν είναι ότι μας τα καταγγέλλουν αναγνώστες, είναι που μας πληγώνει αφάνταστα το ότι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι χώροι για να μπορούν να παίζουν τα παιδιά μας. Υπάρχει εκείνη η περιβόητη παιδική χαρά, που φέρνει το όνομα του δρόμου στον οποίο ανήκει κι έχει σαραβαλιασμένα τα παιχνίδια της. Δυο κούνιες χωρίς τα καρεκλάκια τους κι άλλα κακά συμβαίνουν στον χώρο ετούτο, που κάποτε φτιάχτηκε για τα παιδιά. Μήπως τώρα, λένε οι περίοικοι, που σε πολλά σημεία ανασκάπτονται οι χώροι, λόγω προεκλογικής μανίας, θα φτάσουν τα μηχανήματα και ως την παιδική χαρά Εφύρας.
Λ.Τ.

Του επιτέθηκαν σκυλιά

Συνέβη την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Μαβίλη. Ο γνωστός συμπολίτης Γιάννης Δημητρούλας ανυποψίαστος έκανε τον περίπατό του στον παραλίμνιο, όπως το συνηθίζει συχνά. Και τότε ήταν που του επιτέθηκαν σκυλιά-θηρία και τον ξέσκισαν, όπως χαρακτηριστικά μας το περιέγραψε η γυναίκα του. Πήγε σπίτι του με σκισμένα ρούχα και αιμόφυρτος, αφού δέχθηκε τη βοήθεια περαστικού, που τον μετέφερε με το Ι.Χ. αυτοκίνητό του. Να σκεφτούμε πως ένας δυνατός άνδρας, όπως είναι ο ίδιος, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη μανία τους και να τονίσουμε πως εκείνη την ώρα υπήρχαν παιδιά που έπαιζαν ακόμη στη συγκεκριμένη πλατεία. Είναι μια κατάσταση που καταντά πλέον ανεξέλεγκτη για την πόλη και τίποτα δεν γίνεται γύρω από αυτή. Οι παθόντες τα βάζουν με τον δήμο και τις φιλοζωικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα Γιάννενα.
Λ.Τ.

Σχετικά άρθρα

Χρόνια πολλά, βρε

Γ. Τσίλης- Δεν αφήνει το κουπί για τις κάλπες

Τι θα μας πουλήσει πάλι ο έμπορος;