Η διπλή όψη της καθημερινότητας. Στη μια άκρη της φωτογραφίας ένα ποδήλατο ξαποσταίνει στο αρχοντικό Πυρσινέλλα. Στην άλλη, μια κυρία μαζεύει τις ακαθαρσίες του μικρού σκύλου της. Δίπλα της ακριβώς μία ακαθαρσία πάνω στον τοίχο μουντζουρώνει την εικόνα. Το ίδιο και το δίκυκλο, που διέσχισε προφανώς τους πεζόδρομους, και στάθμευσε όπου εξυπηρετούσε τον οδηγό του.
Απόψεις

Μεταγραφή αεροδρομίου

Με τις δημοτικές εκλογές ασχολήθηκε ως επί το πλείστον η σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα, με δύο μικρές αναφορές και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Μοναδική εξαίρεση το σχόλιο που αφορά στον αντίκτυπο του πρόσφατου σεισμού στους πολίτες και τη φωτογραφία ημέρας, που τη συνοδεύει.

Μπορεί οι δημοτικές παρατάξεις –πλην των «Γιάννενα Τώρα»- να μην έχουν προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση υποψηφίων, ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό, πλέον γνωρίζουμε αρκετούς. Άλλους επειδή το ανακοίνωσαν σε γνωστούς και φίλους, άλλους επειδή το έγραψαν στα κοινωνικά δίκτυα, άλλους επειδή βρέθηκαν και φωτογραφήθηκαν σε κάποια εκδήλωση. Βέβαια, όρκο μην παίρνετε για κανέναν, καθώς υπάρχουν και οι μετακινήσεις. Που σε κάποιες φορές έχουν χαρακτήρα… μεταγραφής αεροδρομίου. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο Στέφανος Ζούμπας. Μέχρι πριν λίγες ημέρες, γνωρίζαμε πως θα ήταν υποψήφιος με τον Μ. Ελισάφ, αφού είχε παραστεί σε εκδήλωση της παράταξής του. Το ότι δεν είχε φωτογραφηθεί μαζί με τους υπολοίπους, αποδιδόταν σε καθυστερημένη προσέλευση. Τελικά, ίσως και να ήταν σκόπιμο, αν κρίνουμε ότι κατέληξε στο να είναι υποψήφιος με την παράταξη του Θ. Μπέγκα. Και ως προς αυτό, πέρα από τη φημολογία των προηγούμενων ημερών, επιβεβαιώθηκε και με φωτογραφία και με σχετικό καλωσόρισμα του δημάρχου.

Α.Τ.

Περί πιθανοτήτων

Σε… πολύφερνη νύφη ενδέχεται να εξελιχθεί η παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή», καθώς μπορεί να ελήφθη απόφαση για αυτόνομη κάθοδο, αλλά εμπεριέχει αστερίσκους. Με δεδομένο, πάντως, πως το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μια άκομψη βουλευτική πίεση για να απορροφηθεί από την παράταξη Ελισάφ, πιο πιθανή θα πρέπει να θεωρείται μια προεκλογική συνεργασία με την παράταξη Μπέγκα. Αυτό φανέρωσε τόσο η ενημέρωση του Λάζαρου Νάτση στη διαδικασία της Δευτέρας ότι επίκειται συνάντηση με τον δήμαρχο, αυτό φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του Θ. Μπέγκα, ο οποίος χαρακτήρισε καλοδεχούμενες τις απόψεις που στη βάση τους εμπεριέχουν την έννοια της συνεργασίας. Έτσι, αν βρεθούν προγραμματικές συγκλίσεις (εύκολο) και απορροφηθούν οι όποιες πιθανές αντιδράσεις, μπορεί να δούμε ένα μοντέλο συνεργασίας σαν αυτό των Μπέγκα-Κολόκα στις προηγούμενες εκλογές. Εν αναμονή λοιπόν.

Α.Τ.

Όλα στο facebook

Σημαντική είναι η διείσδυση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητα και των υποψηφίων περιφερειαρχών, δημάρχων, συμβούλων κ.ο.κ., όπως αναδεικνύεται ιδιαίτερα αυτή την προεκλογική περίοδο. Και αν στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ψάχναμε τα κοινωνικά δίκτυα για να δούμε ποιοι διαθέτουν προφίλ, σήμερα αμφιβάλλουμε αν υπάρχει κανένας που δε διαθέτει. Βέβαια, κοντεύουμε να φτάσουμε στο άλλο άκρο, όλα δηλαδή να ανακοινώνονται στο facebook. Από τις ανακοινώσεις υποψηφιότητας και παραιτήσεις μέχρι την παραμικρή επίσκεψη ή συνάντηση. Σε μια χώρα που ενημερώνεται σχεδόν αποκλειστικά από το facebook πλέον, αυτό είναι σημαντικό.

Θα πρέπει να υπενθυμίζουμε, όμως, σε ψηφοφόρους και υποψηφίους, ότι τα «like» δε μετράνε ως ψήφοι και ότι η επικοινωνία χωρίς ουσία, κερδίζει τις εντυπώσεις αλλά για λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Μέχρι την ανάρτηση που ακολουθεί στην οθόνη του κινητού.

Γ.Χ.

Κύριε Διευθυντά

Μήπως, μέσω της έγκριτης εφημερίδας σας, μπορεί κάποιος του ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνος τοπικά για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο σ. Μαντάς ίσως, να ενημερώσει έστω τους ψηφοφόρους του, που μάλλον θα ενδιαφέρονται να μάθουν, γιατί έπρεπε να γίνει η κομματική παράταξη για τον δήμο της πόλης πρώτα ρόμπα ξεκούμπωτη και μετά να αποφασίσουν αυτόνομη κάθοδο;

Σ.Κ.

Ύπουλος εχθρός

Δεν είναι καθόλου εύκολο για τους εργαζόμενους σε τράπεζες να ακούνε του κόσμου τις συζητήσεις και μάλιστα μεγαλόφωνα μπροστά στα ταμεία τους. Κάνουν λογαριασμούς οι άνθρωποι, με χρήμα ασχολούνται. Κάτι  παρόμοιο βιώσαμε την Τρίτη το πρωί. Ο σεισμός και τα επακόλουθα ήταν το θέμα συζήτησης δυο πελατών, που περίμεναν τη σειρά τους, σε κεντρικό κατάστημα τράπεζας. «Ένας ύπουλος εχθρός που δεν μπορείς να τον αντιμετωπίσεις», έλεγε ο ένας και  περιέγραφε ο άλλος τον τρόπο με τον οποίο πετάχτηκε η γυναίκα του στον δρόμο, όταν αντιλήφθηκε το σεισμό τα χαράματα. Αλλά συνέβηκαν και ευτράπελα αυτό το πρωί. Ηλικιωμένος κύριος καθόταν σε  μια καρέκλα μπροστά από το τραπέζι, όπου εργαζόταν υπάλληλος και κουνιόνταν συνεχώς επί ώρα. Η  υπάλληλος τρόμαξε για μια στιγμή και του έκανε παρατήρηση, καθώς πίστεψε πως ήταν καινούρια σεισμική δόνηση. Εκείνος τον χαβά του.

Λ.Τ.

Επίσημες κι οι γάτες

Βλέποντας χθες στην ΕΡΤ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ξεναγείται στους ιερούς χώρους της Αγίας Σοφίας και αμέσως να κάνει την εμφάνισή της μια μαύρη γάτα, θυμήθηκα μια άλλη επίσκεψη εδώ και έναν μήνα περίπου. Ο γοητευτικός ηθοποιός του Χόλιγουντ Ρίτσαρντ Γκιρ  πήγε να καθαγιαστεί στο Πατριαρχείο. Πίσω του εμφανίστηκε μια μαύρη γάτα. Ο ηθοποιός έσκυψε τη χάιδεψε, λέγοντας ότι μπορεί να είναι γούρι, προφανώς θέλοντας να ξεφύγει από τους θρύλους που θέλουν τη μαύρη γάτα ως κακό σημάδι. Πάντως χθες κάποιος από τους συνοδούς σαν να δικαιολογήθηκε μπροστά στον φακό πως οι συγκεκριμένες γάτες δεν συνδέονται με την κακοτυχία, αλλά είναι, όπως είπε ακριβώς, «επίσημες γάτες».

Λ.Τ.

Το σόι

Από περιήγηση στα τηλεοπτικά κανάλια και στον τύπο αυτές τις ημέρες και κάθε ημέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε αυτό, τούτο, το άλλο, πήγε εκεί, πέρα και δώθε, αγρίεψε το κεντροδεξιό αλλά το δεξί κυρίως μάτι. Η αδερφή Ντόρα Μπακογιάννη –Μητσοτάκη φάντης μπαστούνι στο τάδε και δείνα κανάλι, αλλά και στον τάδε και δείνα ραδιοφωνικό σταθμό, στην τάδε και δείνα εφημερίδα, στην τάδε και δείνα ραχούλα. Ο υιός Κώστας Μπακογιάννης στην τάδε και δείνα γειτονιά της Αθήνας για περιοδεία ως υποψήφιος δήμαρχος, συνεντεύξεις και εμφανίσεις σε κανάλια και εφημερίδες. Απορία μας αμαρτία μας. Αυτό το σόι αλήθεια τι δουλειά κάνει στις… ελεύθερες ώρες του, στην πραγματική του ζωή δηλαδή. Όχι που μας ενδιαφέρει, αλλά έτσι από περιέργεια.

Σ.Κ.

Σχετικά άρθρα

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Τα Γιάννενα θα φωτίσει αύριο η Ολυμπιακή Φλόγα

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»