Απόψεις

Ο κοινωνικός ιός του πληκτρολογίου

Αν κάτι συνιστά τον μέγιστο κίνδυνο σήμερα, απέναντι στην πανδημία, είναι αυτό το δίπολο. Από τη μια οι διακινητές του τρόμου και από την άλλη οι οικειοθελείς αποδέκτες αυτού. Ένα δίπολο τραγικό και καταστροφικό.

Για άλλη μια φορά. Ναι, για άλλη μια φορά η παραπληροφόρηση χτυπά κόκκινο και η διασπορά ψευδών ειδήσεων ξεπερνά τη διασπορά του ιού.

«Ο ιός είναι κατασκευασμένος σε εργαστήριο κάπου στη Νεβάδα και σκοπό έχει να καταστρέψει την Κίνα», ορίστε, διαβάστε την αναφορά του δόκτορος Χ. «Ο ιός προκαλεί ένα απλό κρυολόγημα και τίποτα περισσότερο. Λάθος τα μέτρα», εδώ η έρευνα του δόκτορος Ψ. Αυτά και άλλα πολλά γράφονται και διακινούνται στο διαδίκτυο, σ’ αυτή τη «θάλασσα» που έχει απ’ όλα τα καλούδια.

Και δεν είναι μόνο η γέννηση και η διασπορά των ψευδών ειδήσεων. Είναι και το φιλτράρισμα, η μίξη και ο εμπλουτισμός, που ακολουθεί στα μυαλά των ξεχασμένων μεν, εξαφανισμένων όχι, παλιών «ψεκασμένων» και αθεράπευτα συνωμοσιολόγων. Πρέπει κάπως να υπάρξουν κι αυτοί. Να βγουν από το καβούκι τους και να διασπείρουν ό,τι έχει κατακρατήσει και ό,τι έχει προσθέσει το σύνολο των μύθων με τους οποίους ζουν. Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Δε ζουν αλλιώς. Η ύπαρξή τους ορίζεται από την ικανότητά τους στην τρομο-σπορά. Και την ικανότητα αυτή την έχουν, ξέρουν τις δυνατότητές τους, ξέρουν πως θα βρουν τους κατάλληλους αποδέκτες. Όλους αυτούς, δηλαδή, που ελπίζουν πως τα πράγματα δεν είναι όπως περιγράφονται από τους ειδικούς, αλλά όπως εκείνοι θέλουν να είναι. Απλά, απλοϊκά, ακίνδυνα, ώστε να ξορκίζουν το κακό, όπως το ξορκίζει κάποιος που πιστεύει την καφετζού.

Αν κάτι συνιστά τον μέγιστο κίνδυνο σήμερα, απέναντι στην πανδημία, είναι αυτό το δίπολο. Από τη μια οι διακινητές του τρόμου και από την άλλη οι οικειοθελείς αποδέκτες αυτού. Ένα δίπολο τραγικό και καταστροφικό. Ένα δίπολο που δεν υπακούει σε κανόνες λογικής, που αρνείται κάθε επιστημονική θέση, που ερμηνεύει τα μέτρα, που λαμβάνονται, ως κίνηση περιορισμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Κυρίως των δικών του δικαιωμάτων και ομιλεί εν ονόματι όλων.

Δεν απομονώνονται εύκολα. Είναι σαν τον ιό. Είναι ο κοινωνικός ιός, που μας απειλεί περισσότερο από τον ιό που μας προσβάλλει σωματικά. Γιατί προσπαθεί να αλλοιώσει τη σκέψη μας και τη στάση μας. Και εδώ χρειάζεται να επιστρατεύσουμε τα ισχυρά κοινωνικά μας αντισώματα. Η μάχη αυτή είναι η πιο δύσκολη.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

Σύλληψη στα Γιάννενα για fake news περί νεκρών στην Θεσσαλία

Ηπειρωτικός Αγών

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός