Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012
|

«Γυναίκα και Χρώμα» με εικαστική ματιά

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η ημέρα της γυναίκας. Κάθε χρόνο γίνονται κάποιες επετειακές εκδηλώσεις και βγαίνουν ανακοινώσεις και μηνύματα. Είναι η πρώτη φορά που ένας φορέας, και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Επιτροπή Λόγου και Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πάει την ημέρα αυτή ένα βήμα πιο πέρα με τη διοργάνωση ενός εικαστικού κύκλου υπό τον τίτλο «Γυναίκα και Χρώμα» που θα διαρκέσει τρεις μήνες –από αρχές Μαρτίου μέχρι αρχές Ιουνίου.

Ο πυρήνας του κύκλου αυτού είναι η εναρκτήρια εκδήλωση που περιλαμβάνει έκθεση έργων καλλιτεχνών και θεατρικού ενδύματος, κυκλική προβολή και μουσική παράσταση με τίτλο «Η Σμύρνη και η Σμυρνιά» και η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» της πανεπιστημιούπολης.

«Η έκθεση ‘Γυναίκα και χρώμα’ που διοργανώνει η Επιτροπή Λόγου και Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στόχο έχει να τιμήσει τη γυναίκα με έναν τρόπο διαφορετικό, που να ξεπερνά τους ευκαιριακούς επετειακούς εορτασμούς. Μέσα από την ανοιχτή πρόσκληση στους δημιουργούς της πόλης όσο και στους φοιτητές του Πανεπιστημίου επιδιώχθηκε, υπό το πρίσμα του χρώματος, να αναδειχθούν οι ανεξάντλητες υποστάσεις και μορφές των γυναικών. Οι θεματικές αναζητήσεις της έκθεσης περιλαμβάνουν αναφορές στο χρώμα του δέρματος, το μακιγιάζ, την ένδυση, τοπικές και εθνοτικές ιδιαιτερότητες. Αντλούν αφορμές και έμπνευση από την κοινωνική θέση των γυναικών στο παρόν και το παρελθόν, την ανατροπή στερεοτύπων και προκαταλήψεων, την πρόσληψη της θηλυκότητας, αλλά και την πραγμάτευση ρόλων και ταυτοτήτων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το Πανεπιστήμιο εκφράζει δε την αισιοδοξία ότι μέσω της εικαστικής αυτής προσπάθειας θα ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη μιας ουσιαστικής επικοινωνίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο, τους φοιτητές, τους εικαστικούς δημιουργούς και κάθε ανήσυχο πνεύμα στην πόλη.

Η εκδήλωση της 8ης Μαρτίου θα ξεκινήσει με τα εγκαίνια της έκθεσης «Γυναίκα και Χρώμα» από τον πρόεδρο της Επιτροπής Λόγου και Τέχνης, τον αντιπρύτανη Βενετσάνο Μαυρέα. Εισηγήσεις θα γίνουν από τη συντονίστρια της διοργάνωσης και καθηγήτρια Χημείας Μαριλένα Λέκκα και τη λέκτορα Μουσειολογίας Εσθήρ Σολομών. Στην έκθεση, η οποία θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 13 Μαρτίου (10.00-13.00 και 18.00-20.00) περιλαμβάνονται έργα καλλιτεχνών και θεατρικού ενδύματος από τη συλλογή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει μια κυκλική προβολή αυτοσχέδιας συρραφής από ready made ταινιάκια με επιμέλεια της καθηγήτριας Μαρία Ζουμπούλη και της αναπληρώτριας καθηγήτριας Μαρίκας Σύρρου. Στις 7.30 το απόγευμα θα γίνει η μουσική παράσταση του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου με τίτλο «Η Σμύρνη και η Σμυρνιά» με επιμέλεια των καθηγητών κ. Ζουμπούλη και Γιώργου Κοκκώνη.

 

Μέχρι τον Ιούνιο

Για τις 13 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί διάλεξη με τίτλο: «Ελληνίδες διανοούμενες στη Ρουμανία κατά τον 18ο και 19ο αιώνα» από την Έλενα Λαζάρ, επικεφαλής του εκδοτικού οίκου «Ομόνοια» στο Βουκουρέστι, ερευνήτρια και μεταφράστρια ελληνικής λογοτεχνίας. Η διάλεξη θα γίνει στις 8 το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας». Στις 21 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα λόγου και τέχνης «Δημ. Χατζής» θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη με προβολή διαφανειών, ποίηση και μουσική: «Εμμελής ιατρική πινακοθήκη». Η αρχή θα γίνει με  μια ανθολογία γυναικείας παθολογίας στην τέχνη από την Άννα Μπατιστάτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων. Θα ακολουθήσει η ομιλία της αναπληρώτριας καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής Μαρίκας Σύρρου με τίτλο: «Ανθρωποειδής, ανθρωπικός, ανθρωπισμός και γενετικό παράδοξο» και τέλος θα έρθει η σειρά του πιάνου και της απαγγελίας από την επιστημονική συνεργάτη του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Φωτεινής Ρεράκη.

Στις 4 Απριλίου, στις 8 το  βράδυ, στην αίθουσα λόγου και τέχνης «Δημ. Χατζής» θα γίνει διάλεξη με τίτλο: «Σύγχρονες εικαστικές δημιουργοί: ενδεικτικές μορφολογικές τάσεις και ιδιαιτερότητες γραφής» από την Αθηνά Σχινά, κριτικό και ιστορικό τέχνης, ενώ στις 25 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στο συνεδριακό κέντρο θα γίνει η προβολή της ταινίας «Ελένη Μπούκουρη Αλταμούρα - Η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος» της Κλεώνης Φλέσσα. Θα παρουσιάσει η σκηνοθέτης και θα προλογίσει η Αρετή Αδαμοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Για τις 2 Μαΐου έχει προγραμματιστεί άλλη μια διάλεξη που θα αφορά τη ζωγράφο Αρτεμησία Τζεντιλέσκι. Τη διάλεξη θα δώσει η Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα, ιστορικός τέχνης, με τη Βικτώρια Φερεντίνου, ιστορικό τέχνης και ειδική επιστήμονα του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να προλογίζει. Η τελευταία εκδήλωση θα γίνει στις 17 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νηλεύς» θα παρουσιάσει τη νυφική φορεσιά της Αγίας Άννας Ευβοίας με τη βοήθεια της επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Φιλολογίας Γεωργίας Λαδογιάννη.

ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΓΓΕΛΗ

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.01.18 | Προστάτης της Προεδρικής Φρουράς ο Νεομάρτυς...

Προστάτης Άγιος της Προεδρικής Φρουράς ανακηρύχθηκε ο πολιούχος των Ιωαννίνων, Άγιος Γεώργιος εξ...

17.01.18 | Παραδίδεται η συνεδριακή αίθουσα

Από τον επόμενο μήνα θα είναι διαθέσιμη για χρήση η νέα συνεδριακή αίθουσα στο Πανηπειρωτικό Εθνικό...

16.01.18 | Ένα… σπίτι γεμάτο δώρα για τα παιδιά της...

Πέρα από τις γιορτινές δράσεις, τα παιχνίδια, τα παραμύθια, τις παραστάσεις και το θέατρο, τα...

13.01.18 | Ζωντανεύει η ιστορική μνήμη στη Μεγαλόχαρη...

Εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης για την κήρυξη της επανάστασης του 1854 στη Μεγαλόχαρη Άρτας...

12.01.18 | Με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας

Σε λειτουργία τίθεται από τις 22 Ιανουαρίου το «μητρώο Πολιτών», το νέο πληροφοριακό σύστημα...

11.01.18 | «Μια οικογένεια, μια εποχή» μέσα από τα...

Οι καλλιτεχνικές φωτογραφίες του γιατρού Νισήμ Λεβή, που καλύπτουν την εποχή από τα τελευταία...

10.01.18 | Διήμερο δράσεων για την ελληνική μουσική...

Έναν νέο κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων στην περιφέρεια οργανώνει το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος...

09.01.18 | Van Gogh Alive

Ο τρόπος για να μάθεις τη ζωή είναι να έχεις αγάπη για πολλά πράγματα