Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012
|

«Γυναίκα και Χρώμα» με εικαστική ματιά

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η ημέρα της γυναίκας. Κάθε χρόνο γίνονται κάποιες επετειακές εκδηλώσεις και βγαίνουν ανακοινώσεις και μηνύματα. Είναι η πρώτη φορά που ένας φορέας, και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Επιτροπή Λόγου και Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πάει την ημέρα αυτή ένα βήμα πιο πέρα με τη διοργάνωση ενός εικαστικού κύκλου υπό τον τίτλο «Γυναίκα και Χρώμα» που θα διαρκέσει τρεις μήνες –από αρχές Μαρτίου μέχρι αρχές Ιουνίου.

Ο πυρήνας του κύκλου αυτού είναι η εναρκτήρια εκδήλωση που περιλαμβάνει έκθεση έργων καλλιτεχνών και θεατρικού ενδύματος, κυκλική προβολή και μουσική παράσταση με τίτλο «Η Σμύρνη και η Σμυρνιά» και η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» της πανεπιστημιούπολης.

«Η έκθεση ‘Γυναίκα και χρώμα’ που διοργανώνει η Επιτροπή Λόγου και Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στόχο έχει να τιμήσει τη γυναίκα με έναν τρόπο διαφορετικό, που να ξεπερνά τους ευκαιριακούς επετειακούς εορτασμούς. Μέσα από την ανοιχτή πρόσκληση στους δημιουργούς της πόλης όσο και στους φοιτητές του Πανεπιστημίου επιδιώχθηκε, υπό το πρίσμα του χρώματος, να αναδειχθούν οι ανεξάντλητες υποστάσεις και μορφές των γυναικών. Οι θεματικές αναζητήσεις της έκθεσης περιλαμβάνουν αναφορές στο χρώμα του δέρματος, το μακιγιάζ, την ένδυση, τοπικές και εθνοτικές ιδιαιτερότητες. Αντλούν αφορμές και έμπνευση από την κοινωνική θέση των γυναικών στο παρόν και το παρελθόν, την ανατροπή στερεοτύπων και προκαταλήψεων, την πρόσληψη της θηλυκότητας, αλλά και την πραγμάτευση ρόλων και ταυτοτήτων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το Πανεπιστήμιο εκφράζει δε την αισιοδοξία ότι μέσω της εικαστικής αυτής προσπάθειας θα ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη μιας ουσιαστικής επικοινωνίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο, τους φοιτητές, τους εικαστικούς δημιουργούς και κάθε ανήσυχο πνεύμα στην πόλη.

Η εκδήλωση της 8ης Μαρτίου θα ξεκινήσει με τα εγκαίνια της έκθεσης «Γυναίκα και Χρώμα» από τον πρόεδρο της Επιτροπής Λόγου και Τέχνης, τον αντιπρύτανη Βενετσάνο Μαυρέα. Εισηγήσεις θα γίνουν από τη συντονίστρια της διοργάνωσης και καθηγήτρια Χημείας Μαριλένα Λέκκα και τη λέκτορα Μουσειολογίας Εσθήρ Σολομών. Στην έκθεση, η οποία θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 13 Μαρτίου (10.00-13.00 και 18.00-20.00) περιλαμβάνονται έργα καλλιτεχνών και θεατρικού ενδύματος από τη συλλογή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει μια κυκλική προβολή αυτοσχέδιας συρραφής από ready made ταινιάκια με επιμέλεια της καθηγήτριας Μαρία Ζουμπούλη και της αναπληρώτριας καθηγήτριας Μαρίκας Σύρρου. Στις 7.30 το απόγευμα θα γίνει η μουσική παράσταση του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου με τίτλο «Η Σμύρνη και η Σμυρνιά» με επιμέλεια των καθηγητών κ. Ζουμπούλη και Γιώργου Κοκκώνη.

 

Μέχρι τον Ιούνιο

Για τις 13 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί διάλεξη με τίτλο: «Ελληνίδες διανοούμενες στη Ρουμανία κατά τον 18ο και 19ο αιώνα» από την Έλενα Λαζάρ, επικεφαλής του εκδοτικού οίκου «Ομόνοια» στο Βουκουρέστι, ερευνήτρια και μεταφράστρια ελληνικής λογοτεχνίας. Η διάλεξη θα γίνει στις 8 το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας». Στις 21 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα λόγου και τέχνης «Δημ. Χατζής» θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη με προβολή διαφανειών, ποίηση και μουσική: «Εμμελής ιατρική πινακοθήκη». Η αρχή θα γίνει με  μια ανθολογία γυναικείας παθολογίας στην τέχνη από την Άννα Μπατιστάτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων. Θα ακολουθήσει η ομιλία της αναπληρώτριας καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής Μαρίκας Σύρρου με τίτλο: «Ανθρωποειδής, ανθρωπικός, ανθρωπισμός και γενετικό παράδοξο» και τέλος θα έρθει η σειρά του πιάνου και της απαγγελίας από την επιστημονική συνεργάτη του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Φωτεινής Ρεράκη.

Στις 4 Απριλίου, στις 8 το  βράδυ, στην αίθουσα λόγου και τέχνης «Δημ. Χατζής» θα γίνει διάλεξη με τίτλο: «Σύγχρονες εικαστικές δημιουργοί: ενδεικτικές μορφολογικές τάσεις και ιδιαιτερότητες γραφής» από την Αθηνά Σχινά, κριτικό και ιστορικό τέχνης, ενώ στις 25 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στο συνεδριακό κέντρο θα γίνει η προβολή της ταινίας «Ελένη Μπούκουρη Αλταμούρα - Η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος» της Κλεώνης Φλέσσα. Θα παρουσιάσει η σκηνοθέτης και θα προλογίσει η Αρετή Αδαμοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Για τις 2 Μαΐου έχει προγραμματιστεί άλλη μια διάλεξη που θα αφορά τη ζωγράφο Αρτεμησία Τζεντιλέσκι. Τη διάλεξη θα δώσει η Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα, ιστορικός τέχνης, με τη Βικτώρια Φερεντίνου, ιστορικό τέχνης και ειδική επιστήμονα του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να προλογίζει. Η τελευταία εκδήλωση θα γίνει στις 17 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νηλεύς» θα παρουσιάσει τη νυφική φορεσιά της Αγίας Άννας Ευβοίας με τη βοήθεια της επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Φιλολογίας Γεωργίας Λαδογιάννη.

ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΓΓΕΛΗ

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.07.18 | Ένα καλοκαίρι πλούσιο σε εκδηλώσεις

Ιδιαίτερα πλούσιο σε ποιοτικές εκδηλώσεις πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου, μαζί βέβαια με...

13.07.18 | 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Κρυστάλλη

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για τα 150...

12.07.18 | «Καλωσόρσαταν» στις γαλάζιες παραλίες

Με το «Καλωσόρσαταν» στις γαλάζιες παραλίες της Κοιλάδας του Αχελώου περιμένουν οι νέοι να...

11.07.18 | Ηθικό χρέος η διατήρηση της μνήμης

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα τελέστηκε χθες η...

10.07.18 | Θύματα πολλαπλής βίας οι γυναίκες πρόσφυγες

Χρήσιμα συμπεράσματα, που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην εν εξελίξει διαδικασία αναθεώρησης του...

07.07.18 | Συμβουλές και ενημέρωση για ένα ανέμελο...

Συμβουλές για την αντιμετώπιση απρόοπτων καταστάσεων παρείχε σε δεκάδες πολίτες των Ιωαννίνων η...

06.07.18 | Στα αγιασμένα βήματα του Αγίου Παϊσίου

Με λαμπρότητα θα γιορτάσει και φέτος η Κόνιτσα τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου, ο οποίος έζησε 31 χρόνια...

05.07.18 | Θετικές εντυπώσεις, έστω και εκτός Κάστρου

Με τη συμμετοχή 120 παιδιών συνεχίζεται έως το τέλος της εβδομάδας «Το Κάστρο των Παιδιών», το...