Σιδηρόκαστρο Σερρών
Τρίτη άποψη

Αιολικά Πάρκα: Επιπτώσεις στα επιφανειακά και υπόγεια νερά

«Μια από τις κατηγορίες που εκτοξεύονται συστηματικά είναι ότι τα αιολικά πάρκα ευθύνονται για αλλαγή στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, αλλαγή του υδροφόρου ορίζοντα, για πλημμύρες και άλλες φορές για ξηρασία Αυτές οι απόψεις δυστυχώς έχουν υιοθετηθεί και από Δημοτικά Συμβούλια κάποιων Δήμων της Ηπείρου. Σε αυτό το άρθρο θα αποδείξουμε ότι όλα αυτά είναι μυθεύματα χωρίς ίχνος αλήθειας». Γράφει ο Κωνσταντίνος Χ. Γκαράκης, Ενεργειακός Μηχανικός, MSc, MA, MBA, Eπισκέπτης Καθηγητής Τμήματος Μηχ/γων Μηχανικών Παν. Δυτ. Αττικής.

Μια από τις κατηγορίες που εκτοξεύονται συστηματικά από «Επιτροπές Αγώνα», από αυτοανακηρυγμένους «ειδικούς» είναι ότι τα αιολικά πάρκα ευθύνονται για αλλαγή στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, αλλαγή του υδροφόρου ορίζοντα, για πλημμύρες και άλλες φορές για ξηρασία! Αυτές οι απόψεις δυστυχώς έχουν υιοθετηθεί και από Δημοτικά Συμβούλια κάποιων Δήμων της Ηπείρου.

Σε αυτό το άρθρο θα αποδείξουμε ότι όλα αυτά είναι μυθεύματα χωρίς ίχνος αλήθειας.

Ένα αιολικό πάρκο, λόγω της ήπιας μορφής του έργου, σπανίως προκαλεί διαταράξεις στην υδρολογική κατάσταση της ευρύτερης περιοχής. Όσον αφορά στην πορεία ροής του νερού, τον ρυθμό απορρόφησής του, τις οδούς αποστράγγισής του και τον ρυθμό απόπλυσης του εδάφους, δεν δημιουργείται καμία επίπτωση δεδομένου του ελάχιστου πραγματικού χώρου τον οποίον καλύπτει κάθε ανεμογεννήτρια συνολικά, της μεγάλης απόστασης που τοποθετούνται μεταξύ τους (400-500 m περίπου για τις σύγχρονες ανεμογεννήτριες) και του ότι αυτές συνήθως τοποθετούνται σε κορυφογραμμή (υδροκρίτης που οριοθετεί διαφορετικές υδρολογικές λεκάνες και δεν συγκεντρώνει ύδατα).

Παράλληλα, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ανεμώδεις περιοχές χαρακτηρίζονται από έλλειψη υψηλής βλάστησης και δασών. Έτσι η μορφολογία του εδάφους και η παρουσία φυτών και δέντρων δεν αλλοιώνεται από την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου, ώστε να δημιουργούνται ανησυχίες για την επίδραση του στη ροή των επιφανειακών υδάτων σε περίπτωση βροχών.

Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει επίσης στην περίπτωση πλημμύρων δεδομένου ότι η ροή των νερών δεν αλλάζει ενώ η θεμελίωση των ανεμογεννητριών εν γένει είναι τέτοια που δεν τίθεται θέμα καταστροφής τους σε πλημμύρα.

Στις κατηγορίες που είχαν διατυπωθεί για τα αιολικά πάρκα στη Κεφαλονιά με τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν απο τον Ιανό τον Δεκέμβριο του 2020, το Πανεπιστήμιο Αθηνών (O Καθ. Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών), συνέταξε τεχνική έκθεση με την οποία τεκμηριώνεται, μεταξύ άλλων, ότι τα αιολικά πάρκα δεν σχετίζονται με τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις του Ιανού στην Κεφαλονιά.

Η έκθεση έχει τίτλο «Επιπτώσεις του Κυκλώνα “Ιανός” στην Κεφαλονιά – Διερεύνηση αιτιών πρόκλησης των καταστροφών» και ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

  • «Στα κορυφαία τμήματα των ορεινών όγκων έχουν κατασκευασθεί αιολικά πάρκα, αποτελούμενα από οδούς πρόσβασης και διαμορφώσεις μικρών εκτάσεων για τις ανάγκες των εγκαταστάσεων, σχεδόν μηδενικής συμμετοχής στην συνολική έκταση των λεκανών απορροής και κατ΄ επέκταση χωρίς να συμμετέχουν στα αίτια των πλημμυρικών φαινομένων» (παρ. 5.στ, σελ. 4).
  • «Η κατασκευή και η λειτουργία των Αιολικών Πάρκων στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει συμβάλλει σε καμία φάση στην εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων του Σεπτεμβρίου του 2020» (παρ. 7.ε, σελ. 5).
  • «Η συμμετοχή των αδρομερών υλικών από τις διανοίξεις οδών προσπέλασης και εγκατάστασης των Αιολικών Πάρκων στην στερεομεταφορά, ήταν ανύπαρκτη, με τα αδρανή υλικά να παραμένουν στις επιφάνειες της οδοποιίας και των πλατειών των Αιολικών Πάρκων. Σε ορισμένα μόνο σημεία παρατηρήθηκαν φυσιολογικές μικρές μετακινήσεις της τάξεως των μερικών δεκάδων μέτρων χωρίς να συμμετέχουν στην γενικότερη διαδικασία διαμόρφωσης του πλημμυρικού ρεύματος. Από τις αυτοψίες προκύπτει ότι τα φερτά υλικά που κατέκλυσαν τις πληγείσες περιοχές της Αγίας Ευφημίας, του Φισκάρδου και της Άσσου δεν συσχετίζονται λιθοφασικά με τα αδρανή υλικά που χρησιμοποιούνται στα αιολικά πάρκα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στην αντίστοιχη περίπτωση της Άσσου, η οποία επίσης υπέστη σημαντικές καταστροφές, στην υδρολογική λεκάνη της περιοχής δεν υφίσταται εγκατεστημένο Αιολικό Πάρκο» (παρ. 7.ε, σελ. 5).
  • «Ειδικότερα, σχετικά με το πιο πρόσφατα κατασκευασμένο Αιολικό πάρκο, του «Ξερακιά» το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί προ της επέλασης του «Ιανού», η συμμετοχή του είναι μηδενική στα πλημμυρικά φαινόμενα του νησιού» (παρ. 7.στ, σελ. 6).

Η τεχνική έκθεση βρίσκεται εδώ.

Στη φάση λειτουργίας ενός αιολικού πάρκου οι επιπτώσεις στους υδατικούς πόρους μπορούν να θεωρηθούν πρακτικά ανύπαρκτες.

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι ειδικά για τη λειτουργία των μετασχηματιστών των ανεμογεννητριών δεν απαιτείται αλλαγή λαδιών αφού αυτοί είναι ξηρού τύπου.

Βιβλιογραφία:

  1. Η έκθεση συνοδεύεται από το 20ο τεύχος της έκδοσης “NEWSLETTER OF ENVIRONMENTAL, DISASTER, AND CRISIS MANAGEMENT STRATEGIES” Version 2 του ΠΜΣ “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων” του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο ‘’Επιπτώσεις του Kυκλώνα “ΙΑΝΟΣ” στην Κεφαλονιά (Σεπτέμβριος 2020), Διερεύνηση Αιτιών Πρόκλησης των Καταστροφών’’ (ISSN 2653-9454)

Σχετικά άρθρα

«Όχι» στα mega-αιολικά με πρόσθετα επιχειρήματα

Δεν πείθεται από τη φραστική αντίθεση στα αιολικά πάρκα

Αποστόλης Τζελέτας

Να μπει φρένο στα «φαραωνικά» αιολικά πάρκα