Το πιο ορεινό αιολικό πάρκο της Ευρώπης, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.500m στην λίμνη Griessee, Ελβετία. Πηγή: https://www.swisswinds.com
Τρίτη άποψη

Απαγόρευση αιολικών πάρκων σε υψόμετρα πάνω από 1200m; Ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα χωρίς καμία επιστημονική βάση

«Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, αναζητούν νέους τρόπους να εμποδίσουν την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, αγνοώντας πλήρως τα οφέλη που υπάρχουν στο περιβάλλον και την κοινωνία, λαμβάνοντας αποφάσεις χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Ένας τέτοιος τρόπος είναι η εφεύρεση ενός αυθαιρέτου ορίου των 1200m (άλλοι επιθυμούν 1000m) θέτοντας γενικόλογα επιχειρήματα για ανάπτυξη άλλου τύπου (ορειβατικός τουρισμός κτλ). Το άρθρο αυτό θέλει να θέσει σε πραγματική βάση και με επιχειρήματα, την απόρριψη αυτού του αιτήματος και να αναδείξει τα προβλήματα που δημιουργεί». Γράφει ο Κωνσταντίνος Γκαράκης, Ενεργειακός Μηχανικός, MSc, MA, MBA, Eπισκέπτης Καθηγητής Τμήματος Μηχ/γων Μηχανικών Παν. Δυτ. Αττικής.

Στο πλαίσιο εισαγωγής οριζόντων a priori αποκλεισμών, διακινείται έντονα τον τελευταίο καιρό η ιδέα να αποκλειστεί η εγκατάσταση Α.Π.Ε. σε μεγάλα υψόμετρα.

Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, αναζητούν νέους τρόπους να εμποδίσουν την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, αγνοώντας πλήρως τα οφέλη που υπάρχουν στο περιβάλλον και την κοινωνία, λαμβάνοντας αποφάσεις χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση.

Ένας τέτοιος τρόπος είναι η εφεύρεση ενός αυθαιρέτου ορίου των 1200m (άλλοι επιθυμούν 1000m) θέτοντας γενικόλογα επιχειρήματα για ανάπτυξη άλλου τύπου (ορειβατικός τουρισμός κτλ).

Το άρθρο αυτό θέλει να θέσει σε πραγματική βάση και με επιχειρήματα, την απόρριψη αυτού του αιτήματος και να αναδείξει τα προβλήματα που δημιουργεί.

Αρχικά σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν αποκλείεται εντός περιοχών με μεγάλο υψόμετρο (>1.000 – 1.200m) συλλήβδην η οικονομική δραστηριότητα, αλλά αντίθετα το Κράτος-Μέλος οφείλει να μεριμνά για την ανάπτυξή της με συγκεκριμένους όρους και κανόνες.

Περαιτέρω, το υψόμετρο από μόνο του δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο αποκλεισμού για τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων, ούτε όλες οι εκτάσεις πάνω από ένα υψόμετρο αποτελούν εξ ορισμού περιοχές περιβαλλοντικής προστασίας ή οικότοποι προτεραιότητας ή ζώνες αποκλεισμού.

Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υφίσταται τέτοιου τύπου οριζόντιος περιορισμός, ούτε καν στις αλπικές περιοχές με το «βαρύ» ορεινό τουρισμό όπως η Ελβετία.

Μια τέτοια γενική απαγόρευση χωροθέτησης έργων ΑΠΕ σε περιοχές της χώρας μας με υψόμετρο άνω των 1.200 μέτρων (1.000 μέτρων σύμφωνα με άλλους), θα είχε σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στα νέα έργα ΑΠΕ, αλλά και για τα ήδη λειτουργούντα στις περιοχές αυτές, τα οποία δεν θα μπορούν να ανανεώσουν, στη λήξη της, την άδεια λειτουργίας τους.

Είναι ελάχιστα τα έργα σε περιοχές της χώρας με υψόμετρο μικρότερο των 1.200m, στις οποίες να ικανοποιούνται ταυτόχρονα τα ακόλουθα αναγκαία κριτήρια:

  • να υπάρχει επαρκές αιολικό δυναμικό, ικανό να δώσει ανηγμένο κόστος παραγωγής αιολικής (ηλεκτρικής) ενέργειας το οποίο να είναι ανταγωνιστικό με τις τιμές-στόχους που ισχύουν στους τρέχοντες διαγωνισμούς/δημοπρασίες των ΑΠΕ.
  • να ικανοποιούνται όλα τα κριτήρια του ισχύοντος Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Α.Π.Ε. (επιτρεπόμενες αποστάσεις από πολυπληθή σημεία ενδιαφέροντος, φέρουσα ικανότητα περιοχής, οπτική επίπτωση, απαιτήσεις αρχαιολογικής υπηρεσίας, κλπ.).

Η οριζόντια απαγόρευση εγκατάστασης Α.Π.Ε., σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 1.200 μέτρων:

  1. θα μειώσει σε κρίσιμο βαθμό το τεχνικά και οικονομικά εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό
  2. θα υπονομεύσει τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους της χώρας
  3. θα αυξήσει το κόστος ενέργειας
  4. θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στα ήδη λειτουργούντα έργα.
  5. θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε πολλά ώριμα έργα, που αναπτύσσονται σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 1.200m, και τα οποία ύστερα από πολυετείς προσπάθειες, έχουν φθάσει σε αδειοδοτική ωριμότητα, έχουν συμμετάσχει επιτυχώς σε διαγωνιστικές διαδικασίες, έχουν καταθέσει εγγυητικές επιστολές και ευρίσκονται ήδη σε στάδιο κατασκευής, έχοντας αναλάβει οικονομικές υποχρεώσεις με ανέκκλητες παραγγελίες εξοπλισμού.

Η άμεση και οριζόντια απαγόρευση, ουσιαστικά θα αποτελέσει αναδρομική ανατροπή του περιβάλλοντος στο οποίο αναπτύσσονται οι επενδύσεις και θα κλονίσει την επενδυτική εμπιστοσύνη. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν ληφθεί υπόψη ότι οι επενδύσεις αυτές έχουν ήδη διέλθει μια μακρά διαδικασία ανάπτυξης και περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Ανεμογεννήτρια του αιολικού πάρκου στο όρος Κιθαιρώνα (Στέρνιζα), Βοιωτία με υψόμετρο 1000-1300m.

Σχετικά άρθρα

«Όχι» στα mega-αιολικά με πρόσθετα επιχειρήματα

Δεν πείθεται από τη φραστική αντίθεση στα αιολικά πάρκα

Αποστόλης Τζελέτας

Να μπει φρένο στα «φαραωνικά» αιολικά πάρκα