Εκτός από τους συνδικαλιστικούς φορείς της Αστυνομίας, η κ. Χριστοφιλοπούλου συναντήθηκε με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου, υποστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα και τον Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων Θεόδωρο Αθανασόπουλο.
Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Το αεροδρόμιο θέλει την αστυνομία του

Στην ανάγκη ίδρυσης αστυνομικού τμήματος για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, ένα θέμα που «έβλεπε» θετικά η προηγούμενη αστυνομική ηγεσία, εμμένουν οι αστυνομικοί των Ιωαννίνων, καθώς η ανάπτυξη του αερολιμένα επιφέρει νέες προκλήσεις.

Με την αναβάθμιση του αεροδρομίου σε διεθνές, οι πτήσεις από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντός και εκτός της ζώνης Σένγκεν, αλλά και από χώρες εκτός Ευρώπης, όπως το Ισραήλ, έχουν ήδη αυξηθεί και αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Η ίδρυση και λειτουργία αστυνομικού Τμήματος ή Σταθμού στο αεροδρόμιο είχε συνδεθεί με την «αποδυνάμωση», που επρόκειτο να φέρει ο σχεδιασμός για την ίδρυση Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων, που θα μείωνε κατά 20 τις οργανικές θέσεις. Τελικά, μειώθηκαν κατά δέκα οι οργανικές θέσεις, όμως, ήδη, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων υπηρετούν καθημερινά στο αεροδρόμιο. Ο τέως αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας εξέταζε θετικά το αίτημα δημιουργία της υπηρεσίας στο αεροδρόμιο, με την μεταφορά οργανικών θέσεων από αστυνομικές σχολές, που έχουν κλείσει.

Πέρα, από το ζήτημα του αριθμού των αστυνομικών που απασχολούνται στο αεροδρόμιο, άρα «λείπουν» από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, σημαντικό για την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων είναι η εξειδίκευσή τους στο έλεγχο των διαβατηρίων και τους υπόλοιπους ελέγχους και υπηρεσίες που απαιτεί ένα αεροδρόμιο, όπου πλέον οι επιβάτες προέρχονται από διάφορες περιοχές του κόσμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αστυνομικοί των Ιωαννίνων έχουν ιδιαίτερη εξειδίκευση στην αναγνώριση αλβανικών εγγράφων, ταυτοτήτων κλπ., όχι όμως εγγράφων από άλλες ευρωπαϊκές ή τρίτες χώρες. «Γι’ αυτό ζητάμε να δημιουργηθεί Α.Τ. και να εκπαιδευθούν οι συνάδελφοι, που θα το στελεχώσουν», σημείωσε στον Η.Α. ο πρόεδρος της ΕΑΥΝΙ Κώστας Κίτσιος.

Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια, αν και ελάχιστα, υπήρξαν περιστατικά προσφύγων και μεταναστών που επιχείρησαν να φύγουν από τη χώρα μέσω του αεροδρομίου Ιωαννίνων.

Το αίτημα είχε μεταφερθεί μέσω της Ομοσπονδίας και στην πρώην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ εκκρεμεί συνάντηση και με την νυν υπουργό Όλγα Γεροβασίλη.

Το θέμα του αεροδρομίου ήταν ένα από τα θέματα που έθεσαν τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού Ιωαννίνων στην τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής Εύη Χριστοφιλοπούλου και τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Ιωαννίνων Άλκη Λάνταβο.

Κατά την συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε θετικό κλίμα, παρουσία της τοπικής ηγεσίας και συνδικαλιστικών φορέων, οι αστυνομικοί παρέδωσαν υπόμνημα που αφορά τις θέσεις της Ομοσπονδίας για την θωράκιση αστυνομικού και πολίτη, ενώ τέθηκαν και γενικότερα ζητήματα που αφορούν το αστυνομικό προσωπικό της Δ.Α Ιωαννίνων και την ανάγκη στήριξης της αποστολής του.
Με αφορμή πρόσφατο περιστατικό που έλαβε χώρα στη Βήσσανη Πωγωνίου, αναδείχθηκε το ζήτημα της επικινδυνότητας του επαγγέλματος του αστυνομικού, ο οποίος δίνει καθημερινό αγώνα προκειμένου να διασφαλίσει το έννομο αγαθό της ασφάλειας του πολίτη και, για τον λόγο αυτό, η πολιτεία οφείλει να τον εξοπλίσει με κάθε αναγκαίο μέσο για να επιτελεί ακόμα καλύτερα την αποστολή του.

Παράλληλα, τέθηκε το ζήτημα της μη εφαρμογής της νομοθεσίας που τιμωρεί τα διαπραττόμενα αδικήματα εις βάρος των Αστυνομικών, ενώ καταγγέλθηκε η «επιχειρούμενη προσπάθεια φίμωσης» του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς, όπως σημειώνει η ΕΑΥΝΙ, με αποφάσεις της φυσικής ηγεσίας κλήθηκαν σε απολογία για δημόσιες δηλώσεις τους τόσο ο πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ όσο και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών Ενώσεων και Ομοσπονδιών.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου, από την πλευρά της, δεσμεύτηκε ότι τα ζητήματα που τέθηκαν θα συζητηθούν στο κεντρικό όργανο του Κινήματος, δηλώνοντας παράλληλα πως «το ΚΙΝΑΛ έχει ψηλά στην ατζέντα του, τόσο την ασφάλεια των πολιτών όσο και την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών για τους εργαζόμενους στην Ελληνική Αστυνομία».