Αίθουσα ΣύνταξηςΤρίτη άποψη

Δήμος Αρριανών Ροδόπης: Ένας Δήμος παράδειγμα για όλους!

Το παράδειγμα του δήμου Αρριανών της Π.Ε. Ροδόπης επικαλείται ο Κων/νος Χ. Γκαράκης, Ενεργειακός Μηχανικός, MSc, MA, MBA, Eπισκέπτης Καθηγητής Τμήματος Μηχ/γων Μηχανικών Παν. Δυτ. Αττικής, για να αναδείξει τα οφέλη μιας τοπικής κοινωνίας από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Συνεχώς ακούγονται από άρχοντες της Τοπικής αυτοδιοίκησης, από «Επιτροπές Αγώνα» ότι «τα αιολικά πάρκα, δεν προσφέρουν τίποτα, στον τόπο, την τοπική κοινωνία και οικονομία, μόνο ζημιά στο περιβάλλον» ενώ επαναλαμβάνονται στείρα, μυθοπλασίες και δοξασίες πέρα από κάθε επιστημονική βάση και λογική, δαιμονοποιώντας την αιολική ενέργεια.

Αναμεταδίδονται μύθοι  που ανακυκλώνονται από την δεκαετία του 1990 στην Ελλάδα και ποτέ μέχρι σήμερα δεν επιβεβαιώθηκαν. Οι μύθοι αυτοί για την αιολική ενέργεια έχουν ως σκοπό να δημιουργήσουν φόβο, επιφύλαξη και αμφιβολία στον μη ενημερωμένο πολίτη.

Επιπλέον, αποκρύπτουν εσκεμμένα την επιστημονική αλήθεια αλλά και τα οφέλη που προσφέρει.

Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιαστεί ο Δήμος Αρριανών στην Π.Ε. Ροδόπης ο οποίος φιλοξενεί στην επικράτειά του αιολικά πάρκα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και συνεχίζει να επιθυμεί την εγκατάσταση και νέων.

 Θα παρουσιαστούν τα οφέλη που έχει μέσα από επίσημα στοιχεία.

  1. Γενικά στοιχεία του Δήμου Αρριανών

 Ο Δήμος Αρριανών είναι δήμος της  Π.Ε. Ροδόπης, της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στα σύνορα με την Βουλγαρία. Συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αρριανών, Φιλλύρας και των κοινοτήτων Οργάνης και Κέχρου. Η έκταση του Δήμου είναι 771,2 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του 16.577 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έδρα του δήμου είναι ο οικισμός Φιλλύρα.

Ο Δήμος καλύπτει σε έκταση το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου της Π.Ε. Ροδόπης και σχεδόν το σύνολο του μόνιμου πληθυσμού που κατοικεί σε αυτόν καθώς οι άλλοι ορεινοί δήμοι έχουν ελάχιστο πληθυσμό στα ορεινά. Σχεδόν το σύνολο του Δήμου είναι εντός περιοχών περιβαλλοντικής προστασίας Natura 2000.

Διατηρεί μια φυσιογνωμία αναλλοίωτη στον χρόνο με φυσικό κάλος και καταπράσινα τοπία γεμάτα βλάστηση.

Το 92,9% των απασχολούμενων του Δήμου Αρριανών δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα. Η κτηνοτροφία αποτελεί παραδοσιακή δραστηριότητα για τον Δήμο Αρριανών και το μεγαλύτερο μέρος του ζωικού κεφαλαίου του Δήμου το αποτελούν αιγοπρόβατα και βοοειδή που μάλιστα ξεπερνά τις 100.000. Στην γεωργία κυρίαρχη θέση έχει η καλλιέργεια καπνού και συγκεκριμένα της ποικιλίας «μπασμά».

Στον Δήμο είναι εγκατεστημένες περί τις 300 ανεμογεννήτριες και προβλέπεται και η εγκατάσταση και νέων. 

Σχ. 1. Η θέση του Δ. Αρριανών στη Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
  1. Οφέλη από την αιολική ενέργεια

 Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο (ν. 3468/2006, αρ. 25) το 3% του τζίρου των αιολικών πάρκων παρακρατείται αυτόματα και αποδίδεται κατά προτεραιότητα υπέρ των κατοίκων των χωριών που φιλοξενούν τα αιολικά πάρκα.

Το ειδικό αυτό τέλος 3% κατανέμεται ως εξής:

1,7% στους ΟΤΑ εντός των οποίων λειτουργούν οι σταθμοί. Οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να το χρησιμοποιούν για περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης

– 1% στους οικιακούς καταναλωτές των τοπικών κοινοτήτων που φιλοξενούν τους σταθμούς για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος

– 0,3% στο Πράσινο Ταμείο

 2.1. Το 1,7% για τον Δήμο

 Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Δήμου (2019) που υπάρχει στην ιστοσελίδα του, το ποσό αυτό ανέρχεται σε 578.000 ευρώ [1].

Σύμφωνα με το Ν. 3468/2006 (αρ. 25, παρ. Α4), τα ποσά αυτά που καταβάλλονται στους Δήμους πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά 80% για έργα εντός των ορίων της πρώην κοινότητας όπου λειτουργεί ο σταθμός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Σε αυτά τα έργα που κατασκευάζει ο Δήμος πρέπει να υπάρχει ειδική σήμανση για την προέλευση των σχετικών πόρων (από τις ΑΠΕ). Οι Δήμοι επίσης υποχρεούνται να υποβάλλουν έκθεση με τον απολογισμό της αξιοποίησης των εσόδων που προέρχονται από το ειδικό τέλος.

2.2. Το 1% για τους κατοίκους

 Το  1% των ακαθάριστων εσόδων των αιολικών πάρκων, χρησιμοποιείται για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος των οικιακών καταναλωτών στις περιοχές όπου λειτουργούν τα έργα (Ν.3851/2010).

Επειδή υπάρχει μεγάλη δυσπιστία στο αν αυτά τα ποσά τελικά δίνονται παρακαλώ να συμβουλεύεστε το site του ΔΕΔΔΗΕ [2] όπου δημιουργήθηκε ειδική ιστοσελίδα για την πλήρη ενημέρωση και διαφάνεια με αποτέλεσμα να πείσει και τους πλέον δύσπιστους.

 Σύμφωνα με ανακοινωμένα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ [3], το ποσό αυτό ανερχόταν σε 1.046.361 ευρώ για τη χρονική περίοδο 6/2010-12/2014, εκ των οποίων 773.123 ευρώ για τους κατοίκους της Κοινότητας Κέχρου.

Βάσει πιο πρόσφατων εκτιμήσεων το ποσό που θα χρησιμοποιείται για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος των οικιακών καταναλωτών στο Δ. Αρριανών  κυμαίνεται πλέον στις 340.000 ευρώ/έτος.

 2.3. Τα αιολικά πάρκα ως αξιοθέατα

Ο Δήμος έχει εντάξει τις ανεμογεννήτριες στο έμβλημα του κατανοώντας τα οφέλη που έχει από την αιολική ενέργεια και την ομαλή συνύπαρξη τους με το φυσικό περιβάλλον του τόπου, αλλά και τις υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες (κτηνοτροφία, γεωργία).

Επιπλέον προβάλλει τα αιολικά πάρκα στην ιστοσελίδα του Δήμου ως αξιοθέατα [4]. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

Αξιοθέατα

“Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ελλάδος και των Βαλκανίων”

Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν σε απόσταση 28 χλμ από την έδρα του Δήμου και σε υψόμετρο 1000 μέτρων, το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ελλάδος και των Βαλκανίων αποτελούμενο από περίπου 140 και πλέον Ανεμογεννήτριες. Επίσης κατά την διαδρομή θα απολαύσουν παραδοσιακό φαγητό και την φιλοξενία των κατοίκων και όσοι είναι λάτρεις του κυνηγιού τους δίνεται η ευκαιρία να έχουν μοναδική εμπειρία σε ένα ξεχωριστό τοπίο με σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Συνεχίζοντας την διαδρομή και διασχίζοντας τον ορεινό όγκο της Ροδόπης, υπάρχουν τα ορεινά χωριά του Κέχρου όπου συναντάται μια σπάνια αρχιτεκτονική στους οικισμούς με κυρίαρχο δομικό υλικό την πέτρα.

Σχ. 2. Από την αρχική σελίδα του Δ. Αρριανών.

2.4. Οι θέσεις εργασίας στην περιοχή

Τα αιολικά πάρκα στη περιοχή έχουν προσφέρει θέσεις εργασίας σε περίπου 100 άτομα που ασχολούνται με την συντήρηση και λειτουργία των αιολικών πάρκων, συμβάλλοντας στην τοπική οικονομική ανάπτυξη.

Τέτοια παραδείγματα Δήμων υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως οι Δήμοι Σητείας, Καρύστου, Κύμης- Αλιβερίου, Κεφαλλονιάς, Αλεξανδρούπολης, Τρίπολης, Τανάγρας κα.

Οι άρχοντες της τοπικής Αυτοδιοίκησης, καλό θα ήταν να λαμβάνουν υπόψιν παραδείγματα Δήμων που ήδη φιλοξενούν αιολικά πάρκα, να γνωρίσουν τις ωφέλειες που έχουν και όχι εύκολα και εν κρυπτώ να γνωμοδοτούν αρνητικά με ομόφωνες αποφάσεις, χωρίς καμία αντικειμενική ενημέρωση, παρά μόνο υιοθετώντας μυθοπλασίες και δοξασίες πέρα από κάθε λογική και επιστημονική τεκμηρίωση.

Βιβλιογραφία: 

  1. https://www.arriana.gr/images/dimos/proypologismos_2019/Proypologismos_2019.pdf
  2. https://apps.deddie.gr/OnePerCentReturnsRES/pages/index.html
  3. https://eletaen.gr/wp-content/uploads/2018/03/2017-10-25-synimmeno-dt.pdf
  4. https://www.arriana.gr/index.php/el/episkepti/aksiotheata

Σχετικά άρθρα

«Όχι» στα mega-αιολικά με πρόσθετα επιχειρήματα

Δεν πείθεται από τη φραστική αντίθεση στα αιολικά πάρκα

Αποστόλης Τζελέτας

Να μπει φρένο στα «φαραωνικά» αιολικά πάρκα