Αίθουσα ΣύνταξηςΚαθημερινά

Συνεργασία για το «Ακριδάκι της Ηπείρου»

Για την επιβεβαίωση της παρουσίας της ακρίδας της Ηπείρου, γνωστό ως «Ακριδάκι της Ηπείρου» στην προστατευόμενη περιοχή Λιμνοπούλα Παραμυθιάς Θεσπρωτίας συνεργάστηκαν, για δεύτερη χρονιά, οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας και Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων.

Το είδος Chorthippus lacustris είναι στενά ενδημικό είδος της εντομοπανίδας της Ηπείρου, δηλαδή υπάρχει μόνο στην Ήπειρο και πουθενά αλλού στον κόσμο, και μάλιστα με πέντε μόνο γνωστούς πληθυσμούς. Είναι καταχωρισμένο ως «Κρισίμως κινδυνεύον» τόσο στο Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο όσο και παγκοσμίως (Critically Endagered) σύμφωνα με την IUCN (International Union for Conservation of Natura). Zει σε πλημμυρισμένες υγρολιβαδικές εκτάσεις.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα αυγά του παραμένουν μέσα στο λασπώδες υπόστρωμα κάτω από το νερό, για να εκκολαφθούν την άνοιξη όταν τη θέση των πλημμυρισμένων εκτάσεων καταλαμβάνουν σταδιακά υγρά λιβάδια με πλούσια βλάστηση, τα οποία αποτελούν και το ιδανικό ενδιαίτημα για την ακρίδα της Ηπείρου. Το καλοκαίρι εμφανίζονται τα ενήλικα άτομα και ξεκινάει η περίοδος της αναπαραγωγής, κατά την οποία το αρσενικό πραγματοποιεί έναν μοναδικό χορό για να προσελκύσει το θηλυκό, ενώ το φθινόπωρο πια τα ενήλικα άτομα έχουν εξαφανιστεί, έχοντας όμως αφήσει τα αυγά τους στη λάσπη για να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής τους.

Οι ομάδες πεδίου των δυο φορέων διαχείρισης εντόπισαν την ακρίδα της Ηπείρου σε αρκετά σημεία περιμετρικά του ταμιευτήρα, τα οποία πλημμυρίζουν περιοδικά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό για το είδος, καθώς λόγω των πρόσφατων αλλαγών στις χρήσεις γης και της μεταβολής υγρολιβαδικών εκτάσεων σε καλλιέργειες (με πιο πρόσφατη τη δημιουργία ορυζώνων), έχει δεχθεί έντονες πιέσεις τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

Φέτος, η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΡΑ όπου λόγω των έντονων πιέσεων που δέχεται το είδος και με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Ν. 3937/31-3-2011, 4014/21.2.2011), έχουν προγραμματιστεί και ενταχθεί δράσεις παρακολούθησης της κατανομής και του πληθυσμιακού μεγέθους του είδους, καθώς και λήψη ήπιων μέτρων αποκατάστασης για την ανάκαμψη και προστασία του και από τους δυο Φορείς Διαχείρισης.

Σχετικά άρθρα

Θολό το τοπίο γύρω από το κλειστό ξιφασκίας

Αποστόλης Τζελέτας

Με ευχαριστίες και μηνύματα ο τελευταίος απολογισμός

Ξεκίνησε η «μάχη» για το νέο ξενοδοχείο στον Βοτανικό