Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Ανάλυση: Όλοι νικητές πλην Χρυσής Αυγής

Το αποτέλεσμα των εκλογών συνιστά μία μεγάλη νίκη για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η αυτοδυναμία όχι μόνο δεν ήταν προεξοφλημένη, αντιθέτως εμφανίστηκε ως ενδεχόμενο σχετικά πρόσφατα. Το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό γιατί επιτυγχάνεται από έναν πολιτικό ο οποίος το 2016 ψηφίστηκε ανέλπιστα από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς ουσιαστικά να έχει τη στήριξη της κοινοβουλευτικής της ομάδας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το αποτέλεσμα είναι ανέλπιστα καλό και εδραιώνει το κόμμα ως τον δεύτερο πόλο του δικομματισμού. Ο Αλέξης Τσίπρας αύξησε τα ποσοστά του κόμματος σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Ήδη το κόμμα αφηγείται το αποτέλεσμα ως εκλογική επιτυχία της ευρωπαϊκής αριστεράς. «Ο Σάντσες στην Ισπανία ετοιμάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση με 28%, εμείς έχουμε πάνω από 31%» είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης πριν από λίγο.

Η επίδοση αφήνει πικρή γεύση σε όσους περίμεναν τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα αποκτά μία επιπλέον δυσάρεστη διάσταση για τους αντιπάλους του λαϊκισμού, αφού ο Γιάνης Βαρουφάκης θα μπορεί να επικαλείται την είσοδο του στη Βουλή ως «δικαίωση» των καταστροφικών του επιλογών το 2015.

Η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν το Κίνημα Αλλαγής κατάφερνε να πάρει πίσω μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που έχουν στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και η Φώφη Γεννηματά δεν το πέτυχε, επιβιώνει, αφού φαίνεται πως θα καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Είναι ένα καλό αποτέλεσμα για ένα κόμμα που εξακολουθεί όμως να βρίσκεται πολύ μακριά από τον στόχο της ανάκαμψης ως μεγάλης πολιτικής δύναμης.

Η Χρυσή Αυγή μένει εκτός Βουλής. Είναι μία εξαιρετική εξέλιξη που προκαλεί ανακούφιση στους ψηφοφόρους των δημοκρατικών κομμάτων και δημιουργεί την προσμονή ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω μία από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης πολιτικής της ιστορίας. Η είσοδος του Βελόπουλου όμως ρίχνει βαριά σκιά και υπενθυμίζει ότι ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος στρέφεται στην ακροδεξιά ως λύση.

Σχετικά άρθρα

Περί του «Κούλη»

Γιώργος Απηλιώτης

Ευχαριστίες από τους μη εκλεγέντες

Ανατροπές και ισχυρό άρωμα γυναίκας- Οι τελικοί σταυροί των υποψηφίων