Αίθουσα Σύνταξης

Ποιο θα είναι φέτος το όριο παραμονής;

Αδυσώπητη μέχρι το τέλος προβλέπεται φέτος η μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού στη Β’ Εθνική

Καθώς απομένουν ακόμη έντεκα αγωνιστικές για το τέλος του πρωταθλήματος, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται περισσότερο στη μάχη της παραμονής, παρά στο ποια ομάδα θα κατακτήσει τον τίτλο.

Γιατί στην κορυφή, ο ΠΑΟΚ έχει ένα σαφέστατο προβάδισμα και μια διαφορά έξι βαθμών από τον Ολυμπιακό, που είναι στη 2η θέση. Το βράδυ της Κυριακής, υπάρχει το μεταξύ τους παιχνίδι στην Τούμπα, που θα κρίνει και τον πρωταθλητή. Με νίκη ή ακόμη και με ισοπαλία, ο ΠΑΟΚ εξασφαλίζει ουσιαστικά τον τίτλο, γιατί δεν έχει άλλο δύσκολο παιχνίδι και φαντάζει σχεδόν ακατόρθωτο ο Ολυμπιακός να καλύψει σε τόσο λίγα παιχνίδια διαφορά έξι βαθμών. Αν όμως ο Θρύλος κερδίσει τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, τότε η διαφορά από έξι θα μειωθεί στους τρεις βαθμούς και θα είναι μια απειλή για τον Δικέφαλο της Θεσσαλονίκης. Στο μεθαυριανό ντέρμπι κρίνονται τα πάντα για την υπόθεση τίτλος.

Το ενδιαφέρον είναι από τη μέση και κάτω, για το ποιες θα είναι οι τρεις ομάδες που θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Εθνική και ποια ομάδα θα είναι στην 13η θέση, που θα δώσει μπαράζ παραμονής με τη 2η ομάδα της Β’ Εθνικής. Η μάχη γίνεται μεταξύ έξι ομάδων, που δεν έχουν και μεγάλη διαφορά στη βαθμολογία. Στη ζώνη του υποβιβασμού είναι ΠΑΣ, Λεβαδειακός, Απόλλων Σμύρνης, στη θέση των μπαράζ ο ΟΦΗ και λίγο πιο πάνω είναι Λάρισα, Λαμία, Αστέρας Τρίπολης και Πανιώνιος. Ο Απόλλωνας Σμύρνης ουσιαστικά σήκωσε λευκή και με έξι βαθμούς στο ενεργητικό δεν μπορεί να πάει πουθενά. Ο Λεβαδειακός, με τη νίκη επί του Άρη και την ισοπαλία επί του Παναθηναϊκού, κάπως ζωντάνεψε, αλλά είναι σε πιο δύσκολη θέση σε σχέση με τις άλλες ομάδες. Από εκεί και μετά, ο ΠΑΣ θα δώσει τη μάχη της παραμονής πρωτίστως με ΟΦΗ, Λάρισα, Λαμία και κατά δεύτερο λόγο με Αστέρα Τρίπολης και Πανιώνιο. Θα γίνουν μεγάλες μάχες μέχρι το τέλος και οριακά θα κριθεί ποιες θα πέσουν και ποιες θα μείνουν. Θα εξαρτηθεί από τις αντοχές που θα έχουν οι ομάδες, τη διαιτησία, τον παράγοντα τύχη, τη συμπεριφορά που θα δείξουν οι αδιάφορες βαθμολογικά ομάδες, όταν θα παίξουν με ομάδες που κινδυνεύουν, όπως και τα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που κινδυνεύουν.

Ρωτούν πολλοί φίλαθλοι ποιο θα είναι το όριο παραμονής στην κατηγορία; Είναι δύσκολη μια τέτοια πρόβλεψη, γιατί μέχρι τις 5 Μαΐου που θα τελειώσει το πρωτάθλημα, κανείς δεν ξέρει τι εξελίξεις ή τι ανατροπές μπορούν να γίνουν. Σίγουρα από 31 βαθμούς και πάνω θα φτάσει ο πήχης της παραμονής. Πέρσι υποβιβάστηκαν μόνο δύο ομάδες και το όριο παραμονής ήταν οι 29 βαθμοί, που είχε ο Απόλλων Σμύρνης. Αν ίσχυαν πέρσι τα φετινά δεδομένα, τότε θα υποβιβάζονταν στη Β’ Εθνική και ο Απόλλων Σμύρνης με τους 29 βαθμούς εκτός από τις δύο τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας Κέρκυρα (22 βαθμοί) και Πλατανιά (10 βαθμοί). Συγχρόνως, η Λαμία, που τερμάτισε με 30 βαθμούς, θα έπαιζε μπαράζ με τον 2ο της Β’ Εθνικής και το όριο παραμονής θα ήταν οι 31 βαθμοί με τους οποίους τερμάτισε η Λάρισα. Άρα, να μια πρώτη εκτίμηση για το όριο παραμονής, κάνοντας απεικόνιση των όσων ισχύουν φέτος πάνω στον τελικό βαθμολογικό πίνακα της περσινής αγωνιστικής σεζόν 2017-18. Πρόπερσι, σεζόν 2016-17, αν πάλι ίσχυαν τα φετινά, αρκούσαν και οι 29 βαθμοί παραμονής στη Σούπερ Λίγκα, αποφεύγοντας ακόμη και το μπαράζ.

Από χρονιά σε χρονιά αλλάζουν τα δεδομένα. Επειδή φέτος εμπλέκονται πολλές ομάδες στη μάχη παραμονής, λογικά όποια εξασφαλίσει από 31 βαθμούς και πάνω, μπορεί να γλιτώσει τις περιπέτειες, γιατί υπάρχουν αρκετά παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που κινδυνεύουν. Οι 31 βαθμοί είναι το σημείο αναφοράς. Το δε όριο παραμονής μπορεί να φτάσει λίγο πάνω ή λίγο κάτω. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το πρωτάθλημα στις επόμενες αγωνιστικές. Βέβαια η κάθε ομάδα θα προσπαθήσει μέχρι το τέλος να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς. Ο ΠΑΣ πέρσι τερμάτισε με 34 βαθμούς και τώρα που ανοίγει η 20η αγωνιστική, υποδεχόμενος τον Παναθηναϊκό στα Γιάννινα, έχει 17 βαθμούς. Είναι οριακά εντός της ζώνης υποβιβασμού και αυτό προκαλεί από μόνο του πίεση και ασφυξία. Όμως τώρα στα δύσκολα πρέπει να δείξει πυγμή, χαρακτήρα, δυνατό μέταλλο, έχοντας πάντα τη συμπαράσταση των φιλάθλων του. Υπάρχουν παιχνίδια εντός και εκτός έδρας, που μπορεί να πάρει βαθμούς. Ας κερδίσει εκεί που πρέπει και ας πάει όπου θέλει το όριο παραμονής.

Το πρόγραμμα των ομάδων

Ίσως είναι λίγο νωρίς για να πιάσουμε χαρτί και μολύβι και να κάνουμε υπολογισμούς, μέχρι που μπορεί να φτάσει βαθμολογικά το όριο παραμονής, με δεδομένο ότι θα υποβιβαστούν οι τρεις τελευταίες ομάδες και η 4η από το τέλος θα παίξει μπαράζ παραμονής με τον 2ο της Β’ Εθνικής. Σας παραθέτουμε τον πίνακα των αγώνων των ομάδων, που είναι κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού, για να έχετε μια εικόνα για τα παιχνίδια και τις μάχες που θα ακολουθήσουν.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (22 βαθμοί): Απόλλων Σμύρνης (εντός), Άρης (εκτός), Παναθηναϊκός (εντός), Ατρόμητος (εκτός), Παναιτωλικός (εκτός), Ξάνθη (εντός), Λαμία (εκτός), Λάρισα (εντός), Λεβαδειακός (εκτός), ΠΑΣ Γιάννινα (εντός), Αστέρας Τρίπολης (εκτός).

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (21 βαθμοί): Άρης (εντός), Παναθηναϊκός (εκτός), Ατρόμητος (εντός), Παναιτωλικός (εντός), Ξάνθη (εκτός), Λαμία (εντός), Λάρισα (εκτός), Λεβαδειακός (εντός), ΠΑΣ Γιάννινα (εκτός), ΟΦΗ (εκτός), Πανιώνιος (εντός).

ΛΑΜΙΑ (20 βαθμοί): Ξάνθη (εκτός), ΟΦΗ (εκτός), Λάρισα (εντός), Λεβαδειακός (εκτός), ΠΑΣ Γιάννινα (εντός), Αστέρας Τρίπολης (εκτός), Πανιώνιος (εντός), ΠΑΟΚ (εκτός), ΑΕΚ (εντός), Ολυμπιακός (εντός), Απόλλων Σμύρνης (εκτός).

ΛΑΡΙΣΑ (20 βαθμοί): Παναιτωλικός (εκτός), Ξάνθη (εντός), Λαμία (εκτός), ΟΦΗ (εκτός), Λεβαδειακός (εντός), ΠΑΣ Γιάννινα (εκτός), Αστέρας Τρίπολης (εντός), Πανιώνιος (εκτός), ΠΑΟΚ (εντός), ΑΕΚ (εκτός), Ολυμπιακός (εντός).

ΟΦΗ (17 βαθμοί): ΑΕΚ (εκτός), Λαμία (εντός), Ολυμπιακός (εκτός), Λάρισα (εντός), Απόλλων Σμύρνης (εκτός), Λεβαδειακός (εντός), Άρης (εκτός), ΠΑΣ Γιάννινα (εντός), Παναθηναϊκός (εκτός), Αστέρας Τρίπολης (εντός), Ατρόμητος (εκτός).

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (17 βαθμοί): Παναθηναϊκός (εντός), Ατρόμητος (εντός), Παναιτωλικός (εκτός), Ξάνθη (εντός), Λαμία (εκτός), Λάρισα (εντός), Λεβαδειακός (εκτός), ΟΦΗ (εκτός), Αστέρας Τρίπολης (εντός), Πανιώνιος (εκτός), ΠΑΟΚ (εντός).

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (13 βαθμοί): Ατρόμητος (εκτός), Παναιτωλικός (εντός), Ξάνθη (εκτός), Λαμία (εντός), Λάρισα (εκτός), ΟΦΗ (εκτός), ΠΑΣ Γιάννινα (εντός), Αστέρας Τρίπολης (εκτός), Πανιώνιος (εντός), ΠΑΟΚ (εκτός), ΑΕΚ (εντός).

ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (6 βαθμοί): Πανιώνιος (εκτός), ΠΑΟΚ (εντός), ΑΕΚ (εκτός), Ολυμπιακός (εντός), ΟΦΗ (εντός), Άρης (εκτός), Παναθηναϊκός (εντός), Ατρόμητος (εκτός), Παναιτωλικός (εντός), Ξάνθη (εκτός), Λαμία (εντός).

Σχετικά άρθρα

Συνεχίζει αήττητος ο Βίκος Ιωαννίνων

Εύκολη νίκη παρά τις απουσίες για τον Βίκο ΠΑΣ Γιάννινα

Αποστόλης Τζελέτας

Πέρασε και από τον Λαγκαδά ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα