Πολιτισμός

«Όλο σπίτι, κρεβάτι κι εκκλησία»

Το εμβληματικό έργο των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε «Όλο σπίτι, κρεβάτι κι εκκλησία» παρουσιάζει για δύο παραστάσεις στα Γιάννενα το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών.

Το έργο, το οποίο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, πραγματεύεται την κατάσταση της γυναίκας στον σύγχρονο «πολιτισμένο» κόσμο. H κατάσταση της γυναίκας είναι παντού και πάντα ίδια. Γυναίκες, αδελφές, μητέρες, φίλες, με ανάγκη για αγάπη και σεβασμό. Μια κραυγή απόγνωσης και σημαία επανάστασης. Σεξουαλική δουλεία και εξέργεση στην κοινωνική και οικογενειακή καταπίεση. Το ισχυροαδύναμο φύλο ανά τους αιώνες. Ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.
Ένα έργο με λόγο καθημερινό και υπερβατικό που ακουμπάει στην καρδιά, αλλά δίνει γροθιά στο στομάχι. Όλοι μας σε όλες τις φράσεις. Τόσο τρομακτικά οικείο. Ένα υπέροχο κράμα, με δραματικό γέλιο και κωμικό δάκρυ.
Το έργο πρωτοανέβηκε το 1977, με τη Φράνκα Ράμε να παίζει όλους τους ρόλους. Έκτοτε παίζεται συνεχώς σε όλο τον «πολιτισμένο» κόσμο.  Παίζουν η Τζένη Κόλλια (μια γυναίκα μόνη), Γιάννα Μαλακατέ (η μαμά-φρικιό) και Ράνια Παπαδάκου (έχουμε όλες την ίδια ιστορία).
Οι παραστάσεις θα δοθούν το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, στις 9 το βράδυ, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής». Τα εισιτήρια κοστίζουν 12 ευρώ και 10 ευρώ μειωμένο. Προπώληση από το ταμείο του Πνευματικού Κέντρου.

Σχετικά άρθρα

«Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ από το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν