Πολιτισμός

Ran στην Εξαύδα και… ό,τι προκύψει

Στο ζενίθ των εορταστικών εκδηλώσεων, ενόψει Χριστουγέννων, το καλλιτεχνικό σωματείο «Εξαύδα» για άλλη μια φορά πρωτοτυπεί. Εκτάκτως σήμερα στις 6 μ.μ. προβάλλει την επική ταινία του Ακίρα Κουροσάβα, Ran, βασισμένη στο κλασικό έργο του Σαίξπηρ, Βασιλιάς Ληρ.

Το Ran, που σημαίνει χάος, είναι μία από τις ταινίες – σταθμούς του ιαπωνικού κινηματογράφου. Αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που είχε τα πάντα και τα έχασε, ενός παντοδύναμου φεουδάρχη, που έμαθε να κερδίζει μόνο πολεμώντας, με αποτέλεσμα να οδηγείται στην τρέλα και το βασίλειό του να βυθίζεται στο χάος.

Η πλοκή του έργου

Ο Χιντετόρα είναι ένας παντοδύναμος φεουδάρχης, που μέσα από ασταμάτητους πολέμους έχει κατακτήσει γη και εξουσία πέρα από κάθε φαντασία. Γερασμένος πλέον αποφασίζει να παραχωρήσει την εξουσία και τα εδάφη στους τρεις γιους του, Τάρο, Τζίρο και Σαμπούρο. Ο Τάρο, που είναι ο μεγαλύτερος γιος, θα κληρονομήσει το πρώτο κάστρο και θα είναι ο αρχηγός της επικράτειας των Ιτσιμόνι, ενώ ο Τζίρο κι ο Σαμπούρο θα λάβουν το δεύτερο και τρίτο αντίστοιχα, ώστε να υποστηρίζουν τον αδερφό τους. Ο γέρος φεουδάρχης τους λέει πως η μοναδική του επιθυμία είναι να τον φιλοξενούν διαδοχικά στα κάστρα που τους παραχώρησε, όμως ο Σαμπούρο είναι αντίθετος με την απόφαση του πατέρα του και του διδάσκει πως ακόμα και τρία βέλη μπορούν να σπάσουν με τον κατάλληλο τρόπο.

Ο Χιντετόρα θα θεωρήσει τον Σαμπούρο ασεβή και θα τον εξορίσει μαζί με τον Τάνγκο, έναν από τους πιο πιστούς στρατιώτες του. Πιστεύοντας ότι οι άλλοι δύο γιοι του είναι πιστοί σε αυτόν, πηγαίνει να φιλοξενηθεί στα κάστρα τους. Ωστόσο, δεν αργεί να καταλάβει το μεγάλο λάθος που έκανε.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.