Πολιτισμός

Ελληνοκροατικός έρωτας κάπου στα Βαλκάνια

Ένα από τα κλασικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, το Ρομέο και Ιουλιέτα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε μία βαλκανική εκδοχή, παρουσιάζουν στα Γιάννενα το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης και το Istrian Εθνικό Θέατρο της Κροατίας, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων και με την υποστήριξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων.

Η πιο δυνατή ερωτική ιστορία που έχει ειπωθεί ποτέ, που εδώ και 420 χρόνια από τη συγγραφή της εξακολουθεί να εμπνέει και να συγκινεί, θα παρουσιαστεί για μία μόνο παράσταση αύριο Τετάρτη, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα «Βασ. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου.
Στην παράσταση «Romeo + Ιουλιέτα», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, ο Κροάτης Romeo συναντά και ερωτεύεται την Ελληνίδα Ιουλιέτα. Ζουν σε μια πόλη κάπου στα Βαλκάνια, όπου υπάρχουν άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, κουλτούρας και θρησκείας. Οι δυο οικογένειες, η μία ελληνική και η άλλη κροατική, είναι αναγκασμένες να ζουν μαζί. Τους χωρίζουν πολλά. Η εγκληματικότητα βρίσκεται σε έξαρση. Ο ήχος των χάλκινων οργάνων αλλά και η θρησκεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής αυτών των ανθρώπων. Γλεντάνε άγρια, ζούνε άγρια. Η βία είναι μέσα στην καθημερινότητά τους. Οι ήρωες είναι όλοι στα όριά τους, βουτηγμένοι στην παρακμή τους. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα του φόβου και της παρακμής γεννιέται ο έρωτας του Κροάτη Romeo με την Ελληνίδα Ιουλιέτα. Μια αλληλουχία αρνητικών συγκυριών θα φέρει την καταστροφή σαν η μοίρα να μας κλείνει για μια ακόμη φορά το μάτι.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Χρύσα Ρώπα (Παραμάνα), Petar Cvirn (Ρωμαίος), Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη (Ιουλιέτα), Τάκης Μόσχος (Πατέρας Λαυρέντιος), Παναγιώτης Κλίνης (Καπουλέτος), Πηνελόπη Μαρκοπούλου (Λαίδη Καπουλέτου), Dominik Bajo (Μερκούτιο), Deni Sankovic (Μπενβόλιο), Ευθύμης Χαλκίδης (Τυβάλδος), Πέτρος Σκαρμέας (Πάρης) και Δημήτρης Συνδουκάς (Σαμψών/Υπηρέτης), ενώ στον ρόλο του Πρίγκιπα ακούγεται η φωνή του Γιώργου Κιμούλη.
Η παράσταση είναι ακατάλληλη για παιδιά κάτω των 16 ετών. Έχει προβλεφθεί η χρήση υπέρτιτλων.
Τα εισιτήρια κοστίζουν 12 ευρώ το κανονικό και 10 ευρώ το εκπτωτικό, (φοιτητές, άνεργοι, πολύτεκνοι, Α.Μ.Ε.Α με την επίδειξη της σχετικής κάρτας). Για μέλη Συλλόγων, με συμμετοχή 10 ατόμων και άνω, 10 ευρώ. Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ. Προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο του Πνευματικού Κέντρου (11:00-13:00 και 18:00-21:00), στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας Wind, στα Seven Spots, στο viva.gr και στο 11876.