ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Και ο Christopher King στο 10ο Συμπόσιο Γλυπτικής στο Ελληνικό

Αναβαθμισμένο, με πλούσιες εκδηλώσεις και ομιλίες, είναι το 10ο Συμπόσιο Γλυπτικής στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό Ιωαννίνων, που διοργανώνουν, για μια ακόμη χρονιά, ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» και ο Όμιλος Φίλων του Μουσείου, από 17 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Βασίλης Βασίλη, Altin Paceli, Luca Zuppelli, Fatos Shuli, Βασίλης Γκεσούλης, Θεόδωρος Παπαγιάννης και Ιορδάνης Ποιμενίδης.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 17 Αυγούστου, με λαϊκό αγώνα δρόμου, από το Μοναστήρι της Τσούκας ως το Μουσείο, με την επιμέλεια του προπονητή Γιάννη Οικονόμου, την ομιλία του Ελευθέριου Γείτονα, με θέμα «Προτάσεις για την ανάπτυξη της Ηπείρου» και τραγούδι με το πολυφωνικό συγκρότημα του Βαγγέλη Κώτσου. Ακολούθησε την Κυριακή ρεσιτάλ πιάνου και βιολιού από την Δήμητρα Μαντζουράτου, τον Δημ. Σέντση και την Καλλιόπη Ρήγου.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται την Τετάρτη 21 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, με την προβολή σε βίντεο της παράστασης του θεατρικού έργου «Ταρτούφος» του Μολιέρου, (σκηνοθεσία: Αγαμέμνων Χαρίτων), με την επιμέλεια του Ναπολέοντα Ροντογιάννη.
Την Πέμπτη 22 Αυγούστου, επίσης στις 8.30 το βράδυ, θα γίνει αφήγηση παραμυθιών από τον Δημήτρη Αβούρη και παράσταση Καραγκιόζη από τον Απόστολο Δομτζίδη του θιάσου σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη».
Το Σάββατο 24 Αυγούστου, την ίδια ώρα, θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Νίκου Παπακώστα «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων», ενώ την επόμενη ημέρα, Κυριακή, θα γίνει συναυλία «Μουσικές από τον κινηματογράφο», με τους Κώστα Λεοντάρη (βιολί), Σοφία Πατσιούρα (ακορντεόν) και Φένια Τσαρσιρλή (πιάνο).
Την Τετάρτη 28 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, θα γίνει ομιλία του φιλολόγου Σπύρου Εργολάβου και προβολή ντοκιμαντέρ για τους Ηπειρώτες Εθνικούς Ευεργέτες και το Σάββατο 31 Αυγούστου, την ίδια ώρα, παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Οβιδιάνα», από τον καθηγητή Διοικ. Επιστήμης του ΕΚΠΑ Αντώνη Μακρυδημήτρη και τον γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη. Θα ακολουθήσει στις 9.30 το βράδυ ένα αφιέρωμα στην εφημερίδα «Η Φωνή του Ελληνικού», παρουσίαση της μελέτης της Εβίτας Θεοχάρη και βράβευση του Βασίλη Παπαϊωάννου για τη συμβολή του στην έκδοση της εφημερίδας.
Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου για το Ηπειρώτικο Μοιρολόι από τον μουσικολόγο Christopher King και την επόμενη ημέρα παραδοσιακό γλέντι με την νεανική ορχήστρα του τραγουδιστή Γιώργου Πατσούρα, που κατάγεται από το Ελληνικό.
Το ρεσιτάλ κιθάρας από τον Κωνσταντίνο Βρέλλη με έργα κλασικού ρεπερτορίου, θα γίνει την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου, επίσης στις 8:30 το βράδυ.
Οι εκδηλώσεις κλείνουν το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, με την παρουσίαση βιβλίου και ομιλία του καθηγητή Λαογραφίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλη Νιτσιάκου με θέμα «Κοινωνικές οικονομίες μικρής κλίμακας στην Ήπειρο».
Το πρόγραμμα των παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων συνδιοργανώνεται από τον δήμο Βορείων Τζουμέρκων, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», τον Όμιλο φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελληνικού, την Αδελφότητα συγχωριανών Ελληνικού «Η Τσούκα», τον ΠΑΣ Αναγέννηση Ελληνικού.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις.

Σχετικά άρθρα

«Minima Moralia» του Θ. Παπαγιάννη στην Αθήνα

Με πέντε γλύπτες και παράλληλες εκδηλώσεις

Ηπειρωτικός Αγών

Στα 2.785.412 ευρώ ο λογαριασμός έως τώρα