Πολιτισμός

Το παράλογο στην καθημερινότητά μας

Να πάτε να το δείτε, σήμερα, αύριο στις 9 το βράδυ. Ακόμη και την Κυριακή προλαβαίνετε να πάτε πριν τις τζαμάλες, γιατί η παράσταση αρχίζει στις 7 και είναι μόνο 80 ουσιαστικά και ανεπανάληπτα λεπτά απόλαυσης, σκέψης και προβληματισμού.  

«Από τη στιγμή που το κωμικό είναι διαίσθηση του παραλόγου, τότε το κωμικό είναι πολύ πιο κοντά στην απελπισία, παρά στο τραγικό».

Ευγένιος Ιονέσκο

Όσοι πήγαν την Τετάρτη το βράδυ στο Καμπέρειο στην πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, που είναι συμπαραγωγή με τη Β΄ Σκηνή του θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας, «Η φαλακρή τραγουδίστρια» του Ιονέσκο, ήξεραν πολύ καλά τι θα δουν. Αλλά κι κείνοι που δεν γνώριζαν από θέατρο του παραλόγου, την απόλαυσαν την παράσταση, καθώς  ακούσαμε να λένε κάποιοι στο τέλος ότι στα πρόσωπα-μαριονέτες, με τα λόγια χωρίς νόημα, με τις απομονωμένες λέξεις, αναγνώρισαν πολιτικούς, αλλά ακόμη και τους εαυτούς τους. Εξάλλου η ίδια η κοινωνία μας είναι η επιτομή του παραλόγου. Οι ερμηνείες ήταν όλες πολύ καλές, οι ηθοποιοί καταχειροκροτήθηκαν.

Ογδόντα λεπτά απόλαυσης

Το περίφημο αυτό έργο, που εκφράζει το αίσθημα της αποξένωσης και τη ματαιότητα της επικοινωνίας, δεν είναι τυχαίο ότι παίζεται με τόση συχνότητα στην Ελλάδα ακόμη και από ερασιτεχνικές ομάδες. Με ασφαλή επιτυχία, πάντως ανεβαίνει από συντελεστές και πολύ καλούς ηθοποιούς σαν εκείνους που είχαμε μπροστά μας την Τετάρτη στην πρεμιέρα εδώ στα Γιάννενα. Από το 1950 παίζεται καθημερινά στο Παρίσι στο θέατρο που πρωτοάρχισε να δίνει τις παραστάσεις του, μετρώντας 17.000 παραστάσεις. Να πάτε να το δείτε, σήμερα, αύριο στις 9 το βράδυ. Ακόμη και την Κυριακή προλαβαίνετε να πάτε πριν τις τζαμάλες, γιατί η παράσταση αρχίζει στις 7 και είναι μόνο 80 ουσιαστικά και ανεπανάληπτα λεπτά απόλαυσης, σκέψης και προβληματισμού.

Σχετικά άρθρα

«Δούλες» για επτά ακόμη παραστάσεις και με μία συζήτηση

Συνέχεια παραστάσεων για τις «Δούλες»

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων τον Μάιο