ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Το πρώτο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο στην Ελλάδα, που ανεβάζει παράσταση πλήρως προσβάσιμη για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής, γίνεται το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, με την παράσταση «Οι Δούλες», που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 28 Μαρτίου.

Το θεατρικό έργο του Ζαν Ζενέ ανεβαίνει για πέντε εβδομάδες στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ, στο Καμπέρειο Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κοντού, ο οποίος είναι ένας από τους ηθοποιούς της παράστασης και μοιράζεται τη σκηνή με την Αφροδίτη Αναστασιάδου και την Κίκα Ζαχαριάδου.
Το έργο του γάλλου λογοτέχνη Ζαν Ζενέ είναι ένα μονόπρακτο δράμα. Ο συγγραφέας, ο οποίος εμπνεύστηκε το έργο από το διαβόητο έγκλημα των αδερφών Παπέν, που διαπράχθηκε το 1933, εξερευνά τις σχέσεις εξουσιαστή – εξουσιαζόμενου στους κοινωνικούς ρόλους των ανθρώπων.
Η παράσταση θα ανεβαίνει κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, στις 9 το βράδυ, και κάθε Κυριακή, στις 8 το βράδυ, με την παράσταση της Κυριακής να συνοδεύεται από ηχητική περιγραφή για άτομα με προβλήματα όρασης και υπέρτιτλους για άτομα με προβλήματα ακοής.
«Ως διοικητικό συμβούλιο επιθυμούμε το κοινό της πόλης να παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη εξαιρετική παράσταση, δίνοντας ώθηση και θετική αύρα στη συνολική προσπάθεια που καταβάλουμε για ένα καλύτερο αποτέλεσμα αναφορικά με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων», σημείωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γεώργιος Καψάλης, ευχαριστώντας τους συντελεστές.
Στη σκηνοθετική ματιά, που δεν ακολουθεί το δοκίμιο του Ζαν Ζενέ για το πώς ο ίδιος προτείνει το ανέβασμα του έργου, αλλά ακολουθεί περισσότερο την υπερβολή του Ιονέσκο, αναφέρθηκε ο Γιάννης Κοντός. «Ο Ζαν Ζενέ προτείνει ότι πρέπει να υπενθυμίζουμε συνεχώς στον θεατή ότι βλέπει μια θεατρική σύμβαση. Εμείς το προσεγγίσαμε μέσω του Ιονέσκο, ενός σύγχρονου του Ζενέ συγγραφέα, που υποστηρίζει ότι το θέατρο είναι η διόγκωση. Θέλαμε όλα να διογκωθούν και να πιέζουν όπως η εξουσία», σημείωσε και πρόσθεσε πως η πρωτοβουλία για την προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρίες παράσταση ήταν μια ιδέα του Χρήστου Τσιούρη, τον οποίο και ευχαρίστησε.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, μετέφερε απόσπασμα από το μήνυμα για την ημέρα αυτή του προσφάτως βραβευμένου με Νόμπελ Νορβηγού συγγραφέα, θεατρικού συγγραφέα και μεταφραστή Jon Fosse (Γιον Φόσε). «Η τέχνη καταφέρνει με τον υπέροχο τρόπο της να συνδυάζει το εντελώς μοναδικό με το καθολικό. Μας επιτρέπει να κατανοήσουμε το διαφορετικό, το ξένο, ως καθολικό. Το κάνει αυτό όχι ισοπεδώνοντας τις διαφορές και κάνοντας τα πάντα ίδια, αλλά αντίθετα δείχνοντας μας τις είναι διαφορετικό από εμάς ή ξένο. Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα, όπως ακριβώς ο πόλεμος και η ειρήνη είναι αντίθετα – είναι τόσο απλό. Η τέχνη είναι ειρήνη» κατέληξε ο κ. Κοντός.
Για την δυσκολία του έργου, από την πλευρά των ηθοποιών, ώστε να αντιληφθούν το μήνυμα του συγγραφέα, αλλά και αυτό που θέλουν οι ίδιοι να περάσουν στους θεατές, μίλησε η Αφροδίτη Αθανασιάδου. «Ο Ζενέ έχει γράψει ένα κείμενο που μας παίδεψε πάρα πολύ. Αυτό που κρατάμε σαν ομάδα είναι το “τέρας”. Η αγιοσύνη και ο εγκληματίας, πως και ο άγιος και ο εγκληματίας είναι τα δύο αντίθετα που τελικά ενώνονται και πώς αυτά τα δύο κορίτσια είναι και τα δύο», σημείωσε.
Τέλος, η Κίκα Ζαχαριάδου μετέφερε ένα απόσπασμα από το συνοδευτικό δοκίμιο του Ζαν Ζενέ, στο οποίο αναφέρεται: «Χωρίς να μπορώ να πω ακριβώς τι είναι το θέατρο, ξέρω πιο είναι αυτό που του αρνούμαι να είναι. Η περιγραφή καθημερινών χειρονομιών, όπως τις βλέπει κανείς από έξω. Στο θέατρο πηγαίνω προκειμένου να με δω επί σκηνής, αναπαρεστημένο σε ένα μόνο πρόσωπο ή με την βοήθεια ενός πολλαπλού προσώπου και υπό μορφή παραμυθιού. Τέτοιων που δε θα μπορούσα ή δε θα τολμούσα να με δω ή να με ονειρευτώ και ωστόσο τέτοιων που ξέρω ότι είμαι».
Η επίσημη πρεμιέρα θα γίνει το Σάββατο 30 Μαρτίου, παρουσία του δημάρχου Θωμά Μπέγκα. Η παράσταση θα ανεβαίνει μέχρι και τις 28 Απριλίου. Οι υπόλοιποι συντελεστές είναι στη σκηνογραφία η Ιωάννα Λισγάρα, στην πρωτότυπη μουσική ο Βασίλης Λαγδάς και στους φωτισμούς ο Ορέστης Τάτσης.
Εισιτήριο 10 ευρώ και κάθε Πέμπτη 5 ευρώ. Ισχύουν τα μειωμένα εισιτήρια άλλων κατηγοριών.

Σχετικά άρθρα

«Δούλες» για επτά ακόμη παραστάσεις και με μία συζήτηση

Συνέχεια παραστάσεων για τις «Δούλες»

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων τον Μάιο