Παλιά Γιάννενα

11 Δεκεμβρίου 1974

Στον θριαμβευτικό απόηχο του δημοψηφίσματος, στο οποίο δύο στους τρεις Έλληνες ψήφισαν υπέρ της Δημοκρατίας, η χώρα γενικότερα και η πόλη ειδικότερα επιστρέφουν στους καθημερινούς ρυθμούς τους. 

Έτσι, το δημοτικό συμβούλιο, σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις, ασχολείται με την ύδρευση-αποχέτευση, αλλά και το επίμαχο (από τότε) θέμα του Ρίου-Αντιρρίου. Τέσσερις μαθήτριες του Γυμνάσιου Θηλέων παραδίδουν στη γυμνασιάρχη τους χρηματικό ποσό, που βρήκαν στον δρόμο. Το ΠΑΣΟΚ ζητά δικαίωμα ψήφου από τα 18, η Ολυμπιακή καταγγέλλει αναίτια τη σύμβασή της με το ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι Ρώσοι ανακαλύπτουν το χάπι, που κόβει το… κάπνισμα

 

Κινητοποίησι για την λύσι ζωτικών προβλημάτων

Σήμερα συνέρχεται το Δημοτικό Συμβούλιο και θα ασχοληθή με θέματα διάφορα, και κυρίως με το θέμα της αποχετεύσεως και της υδρεύσεως. Ως γνωστόν, τα θέματα αυτά χρονίζουν, και η λύση τους είναι επιτακτική για την πόλι μας.

Το αποχετευτικό μας σύστημα μπορεί να πη κανείς ότι βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, και έγινε επανειλημμένως αιτία πολλών συζητήσεων και κρίσεων ή επικρίσεων, χωρίς όμως ακόμη να ληφθή σχετική μέριμνα, ή να επιτευχθή κάτι το θετικό. Εξ άλλου, το ίδιο περίπου ισχύει και για το θέμα της υδρεύσεως, που πολλάκις ταλαιπώρησε τους κατοίκους των Ιωαννίνων.

Επί πλέον, αύριο, διεξάγεται ανοικτή συζήτησι γύρω από το επίμαχο θέμα του Ρίου-Αντιρρίου, που τώρα τελευταία βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας. Το θέμα –όπως τονίζουν αρμόδιοι κύκλοι- είναι ζωτικότατης σημασίας και χρήζει αμέσου λύσεως, ώστε να αποφευχθή η περαιτέρω ταλαιπωρία αυτών, που ταξιδεύουν δι’ Αθήνας ή για άλλες πόλεις, που απαιτείται διέλευσις εκ του Ρίου-Αντιρρίου.

Σχετική εισήγησι επί του θέματος έγινε εκ μέρους του προέδρου του Τεχνικού επιμελητηρίου Ιωαννίνων, κ. Παπαβρανούση, που υποστηρίζει την κατασκευή γέφυρας, που θα συνδέει το Αντίρριον με το Ρίον.

Εκ παραλλήλου, όμως, υπάρχουν και οι αντίθετες γνώμες διαφόρων παραγόντων της πόλεως, οι οποίοι απορρίπτουν το θέμα γέφυρας και προτείνουν άλλες λύσεις, ήτοι την χερσαίαν οδόν από της Ναυπάκτου μέχρι Αθηνών μέσω Ιτέας – Πόρτο Γερμανό – Ελευσίνας.

 

Αξιέπαινη πράξη μαθητριών

Αι μαθήτριαι Βας τάξεως Αου Γυμνασίου Θηλέων Ιωαννίνων Γ. Σταύρου, Αικατερίνη Μητρογιώργου, Αικατερίνη Κωστούλα και Χριστίνα Κολιούση ανεύρον εις τον δρόμον 500 δραχ. τις οποίες παρέδωσαν εις την Γυμνασιάρχην κ. Αθηνά Ρεπετά και εν συνεχεία εις την Ασφάλειαν.

Η πράξις των είναι αξία συγχαρητηρίων και αποτελεί παράδειγμα προς μίμησιν.

 

Πρότασι του ΠΑΣΟΚ για ψήφο από τα 18

ΑΘΗΝΑΙ, 10.- Υποβλήθησαν άλλες δύο προτάσεις νόμων σήμερα στην Βουλή. Η μία από το ΠΑΣΟΚ και η άλλη από την Ενωμένη Αριστερά.

Το ΠΑΣΟΚ, με την πρόταση νόμου, προτείνει όπως οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ψηφίζουν από το 18ο έτος της ηλικίας τους, ενώ η Ενωμένη Αριστερά προτείνει μειωμένη στρατιωτική θητεία για τους φοιτητάς που προφυλακίσθηκαν ή φυλακίσθηκαν κατά την 7ετία.

Συγκεκριμένα, η αιτιολογική έκθεση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής: «Οι νέοι και οι νέες της χώρας μας απέδειξαν, κατά το διάστημα της στυγνής δικτατορίας, ότι είναι ώριμοι και εύψυχοι πολίτες. Και χρέος της Βουλής του δημοκρατικού μας πολιτεύματος είναι να τους αναγνωρίσει την ιδιότητα αυτή, δίνοντάς τους την ευχέρεια πληρέστερης συμμετοχής στα κοινά. Γι’ αυτό και προτείνουμε την τροποποίηση της ακόλουθης παραγράφου του άρθρου του κωδικοποιημένου Π.Δ. 650/1974: «Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουσι οι υπήκοοι Έλληνες και οι Ελληνίδες, οι συμπληρώσαντες το 21ον έτος της ηλικίας των».

 

Η Ολυμπιακή κατήγγειλε την σύμβασι με το Δημόσιο

ΑΘΗΝΑΙ, 10 – Η ολυμπιακή αεροπορία κατήγγειλε σήμερα το πρωί την σύμβασή της με το Δημόσιο κοινοποιώντας με δικαστικό επιμελητή την σχετική απόφασή της στους υπουργούς Συντονισμού, Οικονομικών και Μεταφορών.

Αναφερόμενος στο όλο θέμα, ο υπουργός Μεταφορών κ. Γ. Βογιατζής προέβη χθες το απόγευμα στις εξής δηλώσεις: «Η Ο.Α. κατήγγειλε σήμερα την σύμβαση χωρίς να αναφέρεται αιτίαση κατά του κράτους. Σήμερα ήδη από πλευράς κράτους λαμβάνονται όλα τα μέτρα, που προβλέπονται από τη σύμβαση, για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου. Το πρώτο μέτρο, είναι η τοποθέτηση σε «θέσεις-κλειδιά» της Ο.Α. πέντε κρατικών υπαλλήλων. Το δεύτερο η σύσταση επιτροπής για την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας. Σύμφωνα προ την σύμβαση, η Ολυμπιακή Αεροπορία υποχρεούται να λειτουργήση σε πλήρη ανάπτυξη επί έξι μήνες, ανεξαρτήτως οικονομικού αποτελέσματος».

 

Ο ξένος Τύπος επιδοκιμάζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

ΠΑΡΙΣΙ, 10 – Το χθεσινό κοινοβουλευτικό ξεκίνημα της ελληνικής Δημοκρατίας, κατά τον τρίστηλο τίτλο της «Φιγκαρό», αποτελεί κορυφαία είδηση για πολλές γαλλικές εφημερίδες, ενώ, παράλληλα, συνεχίζονται τα σχόλια για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η έγκυρη γαλλική εφημερίδα «Λες Εξχός» αφιερώνει σ’ αυτό κύριο άρθρο της, υπό τον τίτλο «το αντίο του βασιλιά». Διαπιστώνει ότι στους τρεις Έλληνες οι δύο ψήφισαν υπέρ της Δημοκρατίας. Γιατί «παρά τις αξιόλογες προσπάθειές του στην τηλεόραση, ο νέος νομάρχης δεν κατώρθωσε να κάνη να λησμονηθούν ούτε οι πολυάριθμες επεμβάσεις του στην πολιτική ζωή της χώρας, ούτε το γεγονός ότι με πολλή έλλειψη συναινέσεως εξακολουθούσε στην εξορία να δέχεται την χορηγία από την  στρατιωτικήν χούντα των Αθηνών.

Αμερικανική εφημερίδα σε κύριο άρθρο της γράφει ότι «το ελληνικό δημοψήφισμα, το οποίο απεφάνθηκε κατά τρόπο συντριπτικό υπέρ της Δημοκρατίας, φαίνεται να ετερμάτισε την μοναρχία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια».

 

Χάπι που κόβει το κάπνισμα

ΜΟΣΧΑ, 10. Σοβιετικοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν ένα χάπι, που μπορεί να κόψη το κάπνισμα μέσα σε τρεις εβδομάδες ακόμη και στους πιο μεγάλους καπνιστάς, γράφει σήμερα η εφημερίδα «Τρουντ», όργανο των εργατικών οργανώσεων.

Εκτεταμένες δοκιμές έδειξαν –προσθέτει η εφημερίδα- ότι το χάπι, που επινοήθηκε από μία ομάδα επιστημόνων της Ακαδημίας Επιστημών του Ουμπζέκ, στην Τασκένδη, θεραπεύει τους οκτώ στους δέκα καπνιστάς σε διάστημα είκοσι ημερών θεραπευτικής αγωγής.

Ήδη έχει δοθή κρατική έγκριση για την βιομηχανική παραγωγή του χαπίου.