ΟικονομίαΑίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Πριν το τέλος του 2023 το δάνειο από την ΕΤΕπ για το Πάρκο Έρευνας

Τα τυπικά απομένουν για τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο χρηματοδοτικό σχήμα για την κατασκευή του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, με την Περιφέρεια Ηπείρου να έχει εξασφαλίσει και τη δανειακή σύμβαση με εμπορική τράπεζα.

Σύμφωνα με έγγραφο, που υπογράφουν ο διευθυντής Χρηματοδοτήσεων Ελλάδος και Κύπρου της ΕΤΕπ Ιωάννης Καλτσάς και ο υπεύθυνος δανείων στην ΕΤΕπ Κώστας Καργάκος, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σκοπεύει να υποστηρίξει το έργο και να το χρηματοδοτήσει με ποσό περίπου 10 εκατ. ευρώ. «Είμαστε ήδη στη διαδικασία σύνταξης των εσωτερικών εγγράφων έγκρισης και αναμένουμε να υποβάλουμε το έργο στο διοικητικό μας συμβούλιο για έγκριση πριν από το τέλος του 2023», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Ο προϋπολογισμός του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας σε 49 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 19,7 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και 20 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από τραπεζικό δανεισμό. Το υπόλοιπο ποσό είναι ΦΠΑ, ο οποίος θα επιστρέφεται στην Περιφέρεια, όπως έχει εξηγήσει ο περιφερειάρχης.
Με απλά λόγια, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι κοντά στο να εξασφαλίσει και το 25% με δάνειο, που θα ληφθεί επ’ ονόματι του Ελληνικού Δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ για το υπόλοιπο 25% το πιθανότερο είναι να υπάρξει συμφωνία με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, με τα δάνεια να αποπληρώνονται από τα μελλοντικά έσοδα του Πάρκου από μισθώματα και άλλες χρήσεις, που θα έχει η Αναπτυξιακή «Ήπειρος Α.Ε.» ως φορέας λειτουργίας.
Όπως είναι γνωστό, το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας θα κατασκευαστεί σε έκταση 40 στρεμμάτων στο αγρόκτημα Πεδινής, απέναντι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που έχει παραχωρηθεί το 2021 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Ηπείρου για 25 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια.

Σχετικά άρθρα

«Show me the money» λέει η Περιφέρεια στη «ΓΕΡΑΞ ΙΚΕ»

Υπηρεσιακή διαβεβαίωση χωρίς πολιτική ισχυροποίηση

Αποστόλης Τζελέτας

Πάρκο Τεχνολογίας: Από το Ταμείο Ανάκαμψης σε αναζήτηση ιδιώτη