ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

«Ναι» στα έργα υποδομών από τις επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ

Στον δρόμο της συνεργασίας με την διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ κινούνται, μετά από μια εποικοδομητική συνάντηση, οι εγκατεστημένες στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων Επιχειρήσεις, προσδοκώντας ομαλότητα, συνέργειες αλλά και την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των υποδομών, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κατά τη συνάντηση με την διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ τέθηκε φυσικά και το θέμα των κοινοχρήστων, καθώς υπάρχει προς το παρόν μια «διπλή» χρέωση από την ΕΤΒΑ και από τον Δήμο Ζίτσας, με τον δεύτερο να μην αναγνωρίζει ότι η πρώτη ανέλαβε τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.
Ο Σύνδεσμος Εγκατεστημένων στην Βιομηχανική Περιοχή Επιχειρήσεων, αναγνωρίζοντας την αναβάθμιση των υπηρεσιών σε ό,τι αφορά την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό, και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα καταβαλλόμενα τέλη, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις, θα διατηρηθούν στα επίπεδα των προηγούμενων ετών ή και θα μειωθούν, καλεί τον Δήμο Ζίτσας να μη χρεώνει πλέον δημοτικά τέλη, κάτι που θα συζητηθεί σε συνάντηση που προγραμματίζεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Σε ό,τι αφορά τα έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν προϋπολογισμό ύψους 2 εκ. ευρώ, με επιχορήγηση και δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους, δηλαδή επιχορήγηση του ενός εκατομμυρίου και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 20 χρόνια.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πρόκειται για σημαντικά έργα σε όλες τις ΒΙΠΕ ευθύνης της ΕΤΒΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ περίπου. Με βάση πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Θάνου Ψαθά, ο φάκελος που κατατέθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνει έργα στις ΒΙ.ΠΕ. στη Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Λαμία, Καρδίτσα, Πάτρα, Μελιγαλά και Ηράκλειο, που θα αναβαθμίζουν τις γηρασμένες υποδομές και θα συντελέσουν στην ψηφιακή ανάπτυξή τους, συμβάλλοντας στη συνολική εξοικονόμηση των πόρων και στη βελτίωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Οι δράσεις του σχεδίου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έργα βελτίωσης οδών ύψους 7,9 εκατ. ευρώ σε 12 βιομηχανικές περιοχές, επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σε έξι ΒΙΠΕ, έργα ύδρευσης σε 13 ΒΙΠΕ και ψηφιακής ανάπτυξης σε έξι ΒΙ.ΠΕ.
Η ΕΤΒΑ θα βρίσκεται σε επαφή και συνεννόηση με τις επιχειρήσεις για τα έργα που θα προχωρήσουν, ενώ η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒΙΠΕ στηρίζει την προώθηση του σχεδιασμού, με δεδομένο πως το 2028, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες θα πρέπει να εναρμονιστεί και η χώρα μας, τα υπάρχοντα δίκτυα δε θα πληρούν τις προϋποθέσεις για εξασφάλιση περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Τέλος, για τον νέο Κανονισμό Λειτουργίας της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ αναμένεται να υπάρξει διαβούλευση το επόμενο διάστημα, αφού κατατεθούν οι προτάσεις των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει στα τέλη Ιουνίου, έπειτα από νομική επεξεργασία.
Στο πλαίσιο της συνεννόησης και συνεργασίας, «παγώνουν» οι δικαστικές και νομικές ενέργειες προς την ΕΤΒΑ από την πλευρά του Συνδέσμου, ενώ αναμένεται και η στάση που θα κρατήσει ο Δήμος Ζίτσας, προκειμένου να κλείσει και το «μέτωπο» αυτό.

Σχετικά άρθρα

Εξώδικο από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ αντί μιας απάντησης στον τοπικό Τύπο…

Ηπειρωτικός Αγών

Πυρά Μ. Πλιάκου κατά της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

«Αρμέγει» τις επιχειρήσεις η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

Γεωργία Χαλάτση