ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

«Μπόνους» κονδυλίων για την περιφέρεια

Πρωτοπόρος και όχι ουραγός είναι η περιφέρεια Ηπείρου στην αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα.

Αυτό υποστήριξε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, παρουσιάζοντας στοιχεία, που ουσιαστικά αποτελούν απάντηση στις καταγγελίες του επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρη Δημητρίου σχετικά με τον μικρό αριθμό έγκρισης προτάσεων στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», λόγω της μη συμμετοχής της περιφέρειας Ηπείρου στην αύξηση της χρηματοδότησης του έργου.
Ο κ. Καχριμάνης εξήγησε πως όχι μόνο δεν υπήρξε ολιγωρία, αλλά αντίθετα ήταν επιλογή της περιφέρειας να μη διαθέσει κονδύλια από το δικό της επιχειρησιακό πρόγραμμα στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου, αξιοποιώντας τα για την υλοποίηση ενός δικού της τοπικού προγράμματος, περίπου 40 εκ. ευρώ, για όλες τις δράσεις έρευνας και επιχειρηματικότητας. Μάλιστα, εκτός των προσκλήσεων που έχουν ήδη δημοσιευθεί (προϋπολογισμού 28, 5 εκ. ευρώ), αναμένεται εντός του 2019 να προκηρυχθούν και άλλες δράσεις προς ΜΜΕ για το σύνολο του διαθέσιμου προϋπολογισμού, και ήδη έχουν ενταχθεί 170 επενδυτικά σχέδια με δημόσια δαπάνη 13,1 εκ. ευρώ, διατέθηκαν 7,3 εκ. ευρώ στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ και είναι υπό αξιολόγηση 55 αιτήματα με δημόσια δαπάνη 13 εκ. ευρώ.
Ως προς την ένταξη προτάσεων στη δράση «Ενίσχυση της ίδρυσης & λειτουργίας νέων τουριστικών ΜΜΕ» του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» του υπουργείου Οικονομίας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου ανέφερε πως η Ήπειρος κατάφερε να εξασφαλίσει ένα μεγάλο ποσοστό κονδυλίων, από τα οποία χρηματοδοτήθηκαν όσες προτάσεις είχαν τα απαιτούμενα, αφήνοντας να εννοηθεί πως όσες δεν εγκρίθηκαν, δεν ήταν λόγω ανεπάρκειας κονδυλίων, αλλά χαμηλής βαθμολόγησής τους.
«Το ΕΠΑΝΕΚ διέθεσε 411 εκ. ευρώ (εκ των οποίων τα 100 εκ ευρώ από πόρους 11 ΠΕΠ), ενισχύοντας 2.527 ΜΜΕ. Από τα χρήματα αυτά, στις λιγότερες ανεπτυγμένες περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδος) διέθεσε 108 εκ. ευρώ εντάσσοντας 660 επενδυτικά σχέδια, εκ των οποίων στην περιφέρεια Ηπείρου διατέθηκαν 48,7 εκ. ευρώ για 291 επενδυτικά σχέδια (45%)», ανέφερε, δίνοντας και πίνακες με τις προτάσεις που εγκρίθηκαν ανά νομό. Κατά συνέπεια, όπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, η περιφέρεια Ηπείρου ήταν η μοναδική, που κατάφερε να κρατήσει στο σύνολό τους τα κονδύλια για δράσεις έρευνας και επιχειρηματικότητας, εξασφαλίζοντας επιπλέον κονδύλια από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας, όταν οι υπόλοιπες περιφέρειες (πλην Δυτικής Μακεδονίας) ουσιαστικά έδωσαν τα κονδύλια που τους αντιστοιχούσαν στο υπουργείο, για να τα διαθέσει αυτό. Όπως υπογράμμισε, η περιφέρεια Ηπείρου, στο τέλος του 2018, είχε καλύψει απόλυτα τον στόχο των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ένας εκ των οποίων είναι «ο αριθμός των ενταγμένων επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται», γεγονός που δεν την «υποχρέωσε» να αναζητήσει συνδρομή από άλλα επιχειρησιακά προγράμματα ή υπηρεσίες των υπουργείων. «Αυτό οφείλεται στον έγκαιρο σχεδιασμό και τις ενέργειες των υπηρεσιών της περιφέρειας και ειδικότερα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης», ανέφερε.
Κληθείς να σχολιάσει αν υπήρξε πολιτική σκοπιμότητα στην καταγγελία του Δ. Δημητρίου, ο κ. Καχριμάνης απέφυγε να εντάξει το ζήτημα στην όποια αντιπαράθεση ενόψει των εκλογών του Μαΐου, αποδίδοντας ελλιπή γνώση στον ανθυποψήφιό του,
«Κάθε ανακοίνωση που γίνεται, πρέπει πρώτα να ψάχνεται, να ξέρουμε τι μας γίνεται, γιατί εκτιθέμεθα και επαγγελματικά, όταν δεν ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται στην Ήπειρο, είτε ως Επιμελητήριο, είτε ως επαγγελματίες που ασχολούμαστε με τέτοια προγράμματα. Η Ήπειρος είναι πρωτοπόρα, όταν παίρνει αυτά τα χρήματα επιπλέον από το κρατικό ταμείο, ως ανταμοιβή αν θέλετε, γιατί ήταν η μόνη από τις 13 περιφέρειες που έκανε και δικό της πρόγραμμα, το προκήρυξε, έκανε προσκλήσεις και ενέταξε έργα. Αν δεν είχε εντάξει, θα ήταν κι αυτή υποχρεωμένη να δώσει χρήματα στο πρόγραμμα του υπουργείου», κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Σχετικά άρθρα

Έκλεισε και η εκκρεμότητα της χρηματοδότησης

Αποστόλης Τζελέτας

ΕΣΠΑ on the road με ενημερωτικές δράσεις και μουσική

Ηπειρωτικός Αγών

Βήμα σημειωτόν για το Ιωάννινα – Κακαβιά