Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις το 6,8% των ελλήνων αγροτών έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος αγγίζει το 25%, ενώ δε λείπουν και χώρες όπως η Ολλανδία, όπου το ποσοστό ξεπερνά το 80%.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ελληνικός Οργανισμός «Δήμητρα», που έχει την εποπτεία της Γαλακτοκομικής Σχολής, συνδυάζει την εκπαίδευση με την έρευνα μέσω του Κέντρου Γάλακτος που ξεκίνησε τη λειτουργία του το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος Σέρκος Χαρουτουνιάν, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τη γνωριμία των ενδιαφερόμενων με την ειδικότητα Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος και την ειδική εκδήλωση με θέμα «Καλλιέργησε το μέλλον σου, γίνε Νέος Αγρότης», που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ Δήμητρα στον Κατσικά.
«Η Ελλάδα έχει ένα πολύ σημαντικό έλλειμμα ως προς την εκπαίδευση όσων θέλουν να γίνουν αγρότες», σημείωσε ο κ. Χαρουτουνιάν, τονίζοντας πως σκοπός του ΕΛΓΟ Δήμητρα είναι να παράγει εκπαίδευση, σε επίπεδο ΙΕΚ πλέον, σε όλα τα Ελληνόπουλα που θέλουν να ενταχθούν στον πρωτογενή τομέα. «Θέλουμε ο κόσμος να γνωρίσει τη Γαλακτοκομική Σχολή, που λειτουργεί στα Γιάννενα πάνω από 100 χρόνια. Είναι μια από τις καλύτερες στην Ευρώπη, έχουμε πάνω από 2000 αποφοίτους και θα θέλαμε αυτό να συνεχιστεί και να μεγαλώσει», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στη λειτουργία του Κέντρου Γάλακτος. «Είναι ένα ολιστικό πρόγραμμα, που θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε διαχρονικά», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ Παναγιώτης Χατζηνικολάου τόνισε πως η Γαλακτοκομική Σχολή είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός κρίκος στη διαδικασία βοήθειας προς παραγωγούς και μεταποιητές να παράξουν προϊόντα με προστιθέμενη αξία.
«Δεν υπάρχει απόφοιτος της Γαλακτοκομικής άνεργος, υπάρχει ζήτηση πολύ μεγάλη και δεν υπάρχει προσφορά. Καλούμε τους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την τυροκομία, να έλθουν και εμείς δεσμευόμαστε να τους δώσουμε τα εφόδια, με τα οποία θα είναι χρήσιμοι στην παραγωγική ζωή της χώρας», τόνισε.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Σχολής Αλεξάνδρα Μέγα, τα τελευταία χρόνια ενδιαφέρον υπάρχει όχι μόνο από νέους-μέλη αγροτικών και κτηνοτροφικών οικογενειών, αλλά από τον ευρύτερο πληθυσμό και διάφορες βαθμίδες εκπαίδευσης, που αναζητούν διέξοδο και έναν κλάδο που «αντέχει» σε περιόδους κρίσης, όπως ο τομέας των τροφίμων και του γάλακτος.
Στόχος η προσφορά επαγγελματικών εφοδίων
Να καλύψει το κενό στην εκπαίδευση αγροτών και κτηνοτρόφων φιλοδοξεί η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, μετά και τον μετασχηματισμό της από Επαγγελματική Σχολή σε Δημόσιο Αγροτικό ΙΕΚ, ένα από τα έξι που λειτουργούν στη χώρα.
									
																	