ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Τέσσερις προτάσεις για να συγκρατηθούν οι τιμές

Μέτρα με στόχο τη συγκράτηση της ακρίβειας και την προστασία ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την κρίση ζητά η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, εκτιμώντας ότι οι επιπτώσεις της θα φανούν εντονότερα από τις αρχές του 2022.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ο οποίος βρέθηκε στα Γιάννενα με αφορμή την έκθεση «Πανηπειρωτική 2021», όπως και εκπρόσωποι πολλών Επιμελητήριων της χώρας, σε δηλώσεις του υπενθύμισε ότι οι επιχειρήσεις προέρχονται από μια δεκαετή κρίση μνημονίων και δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης, με το ιδιωτικό χρέος να ανέρχεται σε 265 δισεκατομμύρια ευρώ. Αποτέλεσμα είναι οι ανατιμήσεις να μην επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να έχουν τον απαραίτητο τζίρο για να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και να επιβιώνουν, με τον επιμελητηριακό κόσμο να θεωρεί πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι θετικά, αλλά δεν αρκούν.
Οι τέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις των επιμελητηρίων είναι η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς, από το 13% στο 6%, η μη επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στο προσαυξημένο ποσό που θα προκύψει από τις ανατιμήσεις, η κατάργηση των «μνημονιακών» ειδικών φόρων κατανάλωσης όπως του ΕΦΚ στον καφέ, και η υπαγωγή στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την επιδότηση ρεύματος και για τους καταναλωτές μεσαίας τάσης , καθώς και ειδική μέριμνα για τους καταναλωτές υψηλής τάσης.
Ο επιχειρηματικός κόσμος τρέφει μεγάλες προσδοκίες και από τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, καλεί την κυβέρνηση να υπάρξει διάλογος και συζήτηση για την κατανομή των πόρων αυτών.
«Αυτό που προτείνουμε είναι αυτό που και η Κομισιόν ζήτησε από τις κυβερνήσεις. Αν δεν πάρει μέτρα η κυβέρνηση, το όποιο όφελος στα νοικοκυριά θα εξανεμιστεί από τις ανατιμήσεις στα προϊόντα. Η Κομισιόν ζητά παρεμβατικές πολιτικές από τις κυβερνήσεις για να συγκρατηθούν οι τιμές», σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ενώ υπενθύμισε εμμέσως και τη θέση των Επιμελητηρίων για αύξηση του κατώτατου μισθού, με ταυτόχρονη μείωση του μισθολογικού κόστους.
«Το ποσό που δίνεται μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης είναι το μεγαλύτερο ποσό που δίνεται στη χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μπορούμε να το συγκρίνουμε μόνο με το σχέδιο Μάρσαλ. Ασφαλώς και μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και τη στήριξη των επιχειρήσεων. Εμείς πιστεύουμε πως θα πρέπει να δοθούν με ισότιμο τρόπο, να μην ευνοηθούν κάποιες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά να δοθούν στην αγορά. Ένα τέτοιο σχέδιο δεν έχουμε στα χέρια μας σήμερα και καλούμε την κυβέρνηση να συζητήσει μαζί μας για την κατανομή αυτών των πόρων για να στηρίξουμε και τις επιχειρήσεις και τον εκσυγχρονισμό τους και τη μετάβαση σε αυτό που ονομάζουμε 4η Βιομηχανική Επανάσταση», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ.

Σχετικά άρθρα

Καλά τα επιδόματα, αλλά δε λύνουν το πρόβλημα

Γεωργία Χαλάτση

Με προτάσεις για στήριξη των επιχειρήσεων η Γ.Σ. των Επιμελητηρίων

Στα Γιάννενα η διευρυμένη συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας