ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Τρομάζει τους εμπόρους ο κορωνοϊός

Έως και 50% έχει μειωθεί ο τζίρος στα εμπορικά καταστήματα της πόλης τα τελευταία 24ωρα, γεγονός που αποδίδεται στο ότι ο κόσμος αποφεύγει να βγει στην αγορά, λόγω του φόβου για πιθανή προσβολή του από τον κορωνοϊό.

«Οι συνάδελφοι μου λένε ότι υπάρχει νέκρα στην αγορά», σχολίασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Γιώργος Πραμαντιώτης, κάτι, βέβαια, που είναι εύκολο να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε κάνοντας μια βόλτα στην αγορά. Ακόμη και σε αλυσίδες πολυκαταστημάτων, όπου παρατηρούνταν κοσμοσυρροή, πλέον ο κόσμος είναι λίγος, είτε λόγω του φόβου του συνωστισμού, είτε λόγω του ότι έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες στις αγορές του.
Οι έμποροι και ιδιαίτερα οι αυτοπασχολούμενοι δεν ανησυχούν, ωστόσο, μόνο για τη μείωση του τζίρου, αλλά και για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που νοσήσουν ή χρειαστεί να μπουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να κλείσουν τα ρολά των καταστημάτων τους.
Ο κ. Πραμαντιώτης επισήμανε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα και για τον σοβαρό αντίκτυπο, που θα έχει η πιθανή εξάπλωση του ιού σε εμπόρους και αυτοπασχολούμενους, καθώς για πολλές μέρες, είτε για προληπτικούς λόγους είτε για λόγους ανάρρωσης, μπορεί να χρειαστεί να μείνουν εκτός εργασίας οι ίδιοι ή άλλα μέλη της οικογένειάς τους που είναι εργαζόμενοι.
«Στην παρούσα φάση δε φτάνουν μόνο τα μέτρα εντατικοποίησης της ατομικής υγιεινής, όπως ζητείται από το υπουργείο Υγείας και την περιφέρεια. Επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα μέτρα ενημέρωσης και προστασίας του πληθυσμού με ευθύνη της κυβέρνησης και ταυτόχρονα μέτρα οικονομικής στήριξης», σημείωσε και πρόσθεσε πως ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων ζητά:
– Να λειτουργήσουν άμεσα σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας.
– Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλες οι υπηρεσίες, τα νοσοκομεία να εξοπλιστούν με σύγχρονα μηχανήματα, ιατρικό υλικό και να διαθέτουν όλες τις ειδικότητες γιατρών, αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
– Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) και ιδιαίτερα στους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός.
Ειδικότερα για τους αυτοπασχολούμενους με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, οι οποίοι μπορεί να βρεθούν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους σε καθεστώς προφύλαξης ή ακόμη και να νοσήσουν, ο Εμπορικός Σύλλογος διεκδικεί:
– Την απαλλαγή τους από τις τρέχουσες εισφορές για την προσωπική τους ασφάλιση για τους επόμενους τέσσερις μήνες, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
– Την άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για τους επόμενους 4τέσσερις μήνες. Να μη χαθεί καμία ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων για το 4μηνο σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς.
– Τη διαγραφή τόκων, προστίμων και μέρος του κεφαλαίου για χρέη σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.
– Την άμεση άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων κλπ εις βάρους τους.
– Την άμεση επιβολή αφορολόγητου ορίου, για εισοδήματα έως και 12.000 τον χρόνο.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

Κατεβάζουν ρολά τα εμπορικά καταστήματα για το φορολογικό

Ολίγων λεπτών λόγω βροχής η διαμαρτυρία