ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Επιμελητήριο Ιωαννίνων- Στρατηγική διείσδυσης σε ξένες αγορές με ξεκίνημα από την Αυστρία

Σε μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις της Κεντρικής Ευρώπης, τη «Ferien-Messe» στη Βιέννη, συμμετείχε από τις 16 έως τις 19 Ιανουαρίου το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, από κοινού με τα άλλα τρία Επιμελητήρια της Ηπείρου, με τη συνδρομή της περιφέρειας Ηπείρου.

Η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού «Ferien-Messe» προσελκύει ετησίως περισσότερους από 150.000 επισκέπτες και αποτελεί βαρόμετρο για τον τουρισμό, καθώς δίνει το στίγμα και τις τάσεις που θα χαρακτηρίσουν την πορεία της νέας τουριστικής περιόδου.
Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γραμματέα Βασίλη Βασιλείου, τον οικονομικό επόπτη Μάκη Χρυσοστόμου, την υπεύθυνη πληροφόρησης του Enterprise Europe Network στα Γιάννενα Άννα Ζέρβα και τον σύμβουλο και εμπειρογνώμονα τουρισμού και επιχειρηματικότητας Στέφανο Ζέρβα, στον οποίο είχε αναθέσει να παρουσιάσει και να προβάλει το τουριστικό – εμπορικό προϊόν του προορισμού Ιωάννινα- Ήπειρος στην αγορά της Αυστρίας, αναπτύσσοντας δεσμούς και συνεργασίες με επαγγελματίες, φορείς και ΜΜΕ του κλάδου.
Οι κ.κ. Βασιλείου και Χρυσοστόμου, σε συνεργασία με τον Στ. Ζέρβα, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν προγραμματισμένες συναντήσεις τόσο εντός έκθεσης όσο και εκτός, όπως με την πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστρία Α. Κόικα, την πρόεδρο του ΕΟΤ Α. Γκερέκου, τον γενικό εμπορικό ακόλουθο της πρεσβείας Μ. Βρεττάκη, την προϊσταμένη του ΕΟΤ Αυστρίας Ε.Μελιτά, με μεγάλους τουριστικούς πράκτορες της Αυστρίας (RUEFA, Mondial-Standorf, Tour Radar κ.ά.), εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας της Αυστρίας (Σ.Ε.Φ.Ε.Β.), καθώς και με ανώτερα διοικητικά στελέχη της Austrian Airlines και της Lauda Air Group, με τους οποίους συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την τουριστική και επιχειρηματική ανάπτυξη της περιοχής στην αυστριακή αγορά. Στο περίπτερο του Επιμελητηρίου συμμετείχαν, επίσης, επιχειρηματίες του τουρισμού από το Ζαγόρι, τα Τζουμέρκα και τα Γιάννενα.
«Ήταν η πρώτη φορά που η περιοχή μας συμμετείχε επίσημα και οργανωμένα στη διεθνή αυτή έκθεση της Βιέννης. Είχαμε σημαντικές και εποικοδομητικές συναντήσεις, που κατάφεραν να “ξεκλειδώσουν” ευκαιρίες και δυνατότητες προώθησης του τουριστικού και εμπορικού προϊόντος των Ιωαννίνων και της Ηπείρου ευρύτερα. Το προϊόν μας πραγματικά εντυπωσίασε με την απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου, των προσφερομένων εναλλακτικών προορισμών και δραστηριοτήτων, τις εξαιρετικές υποδομές αλλά και την υψηλή ποιότητα που διαθέτει. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να αποκομίσουμε μια σειρά από ενδιαφέρουσες προτάσεις, που αποσκοπούν στο χτίσιμο περαιτέρω συνεργασιών με την αυστριακή αγορά», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Βασιλείου και πρόσθεσε: «Τις προτάσεις αυτές θα συζητήσουμε άμεσα τόσο με την περιφέρεια Ηπείρου, τους δήμους, τα προεδρεία των υπόλοιπων Επιμελητηριακών Ενώσεων και τα μέλη του Επιμελητηρίου, όσο και με τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς του κλάδου. Είναι μια σειρά από ενέργειες και δράσεις που πρέπει να γίνουν, με κοινή στόχευση, συνέργεια και συμμετοχή όλων, με στόχο να υπάρχουν επωφελή και πετυχημένα μελλοντικά αποτελέσματα για τη περιοχή μας».
Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοστόμου δήλωσε: «Η προσπάθεια εξωστρέφειας του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων στην αγορά της Αυστρίας ήταν μια πετυχημένη δράση που οδήγησε στη υλοποίηση μιας στρατηγικής πολιτικής του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για τη διείσδυση και προώθηση του τοπικού μας προϊόντος σε επιλεγμένες ξένες αγορές με ιδιαίτερα υψηλό ενδιαφέρον. Τέτοιες ενέργειες πρέπει να ενταθούν και να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται, ώστε η περιοχή μας να προβάλλεται επαγγελματικά, ώστε να ανοίξουν νέες αγορές και να δημιουργηθούν ευκαιρίες ανάπτυξης. Έχουμε ένα εξαιρετικό προϊόν και πρέπει να συνεχίσουμε να το προωθούμε οργανωμένα και συστηματικά, για να το κάνουμε ευρύτερα γνωστό και ελκυστικό στις αγορές στόχους».

Σχετικά άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην έκθεση Ferien Messe στη Βιέννη

Μόνη λύση η μαζική εγκατάσταση αντλιών θερμότητας

Πλατφόρμα προβολής και διασύνδεσης από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων