ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Τράπεζα Ηπείρου- Δηλώνει έτοιμη για τις νέες προκλήσεις

Με αισιοδοξία και προοπτική, ώστε να αποτελέσει περαιτέρω μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και να γίνει πρότυπο συνεταιριστικής τράπεζας σε όλη την Ελλάδα, η Τράπεζα Ηπείρου συνεχίζει τον στρατηγικό της σχεδιασμό.

Καταφέρνοντας να ξεπεράσει της δυσκολίες των τελευταίων ετών, η Τράπεζα διατηρεί θετικούς δείκτες, τους οποίους στοχεύει να ενισχύσει περισσότερο, προσφέροντας νέες υπηρεσίες και τραπεζικά προϊόντα στους πελάτες της και αναβαθμίζοντας τη λειτουργία της.
Αυτό αποτυπώθηκε στη γενική συνέλευση, το βράδυ της Τετάρτης, με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Κώστας Ζωνίδη να εκφράζει τη βούληση της Τράπεζας να στηρίξει την τοπική οικονομία, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη όλων των Ηπειρωτών.
«Θεωρώ ότι η τράπεζα την τελευταία οκταετία, μέσα από Συμπληγάδες, αντιμετώπισε όλες τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, με απόλυτη επιτυχία. Το γεγονός αυτό οπλίζει τη διοίκηση με δύναμη και αισιοδοξία για το μέλλον. Εγώ προσωπικά και όλο το Δ.Σ. θεωρούμε ότι, στο άμεσο μέλλον, η Τράπεζα Ηπείρου θα αποτελεί πρότυπο συνεταιριστικής τράπεζας και μοχλό ανάπτυξης, όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις γι’ αυτό και είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε, έχοντας δίπλα μας τον στρατηγικό μας επενδύτη και όλους τους Ηπειρώτες. Σας καλούμε λοιπόν να ενισχύσετε αυτή την προσπάθεια και μέσα από την παράταση διάθεσης της συνεταιριστικής μερίδας, σε προνομιακή τιμή», σημείωσε.
Παράλληλα, ο κ. Ζωνίδης αναφέρθηκε στο πενταετές σχέδιο που έχει καταρτιστεί και υλοποιείται με τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και ευελιξία στις μεταβολές της αγοράς, για την επίτευξη των στόχων της Τράπεζας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα στοχεύει άμεσα στην περαιτέρω βελτίωση των δεικτών, και της κερδοφορίας της, μέσα από τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους και την αύξηση εσόδων από προμήθειες, η οποία θα επιτευχθεί με ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, όπως η συμβουλευτική τραπεζική, η ανάπτυξη του δικτύου pos και τα τραπεζοασφαλιστικά και χρηματιστηριακά προϊόντα, με διεύρυνση της καταθετικής βάσης μέσω της δημιουργίας τριών προϊόντων και ταυτόχρονη μείωση του κόστους καταθέσεων. Επίσης, σχεδιάζεται η αναβάθμιση των μηχανογραφικών συστημάτων, η ψηφιοποίηση εγγράφων, η αναδιοργάνωση της εσωτερικής λειτουργία και η διεύρυνσης της συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως αυτό που ήδη υλοποιείται και αφορά την υποστήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Ζωνίδης, το κατάστημα στη Φιλιππιάδα θα δίνει έμφαση στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ενώ στόχος παραμένει η περαιτέρω επέκταση του δικτύου καταστημάτων, με προτεραιότητα την παρουσία της Τράπεζας στην Αθήνα.

Κατά τη γενική συνέλευση, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Ηπείρου Ιωάννης Βουγιούκας σημείωσε πως στόχος του είναι, μαζί με όλα τα στελέχη και τους εργαζόμενους, να οδηγηθεί η Τράπεζα Ηπείρου σε μια νέα πορεία προς όφελος όλων των μετόχων, των εργαζομένων και της οικονομίας της Ηπείρου. Για τον στόχο αυτό, όπως είπε, θα δουλέψει με πάθος και ζήλο, στηριζόμενους στους ανθρώπους της Τράπεζας, προκειμένου να δημιουργήσουν μια νέα στρατηγική ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
«Η Τράπεζα Ηπείρου, παρά την κρίση, κατάφερε να διατηρήσει τη θέση της στην τοπική αγορά, και τώρα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την αναμενόμενη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, είναι η ώρα να προετοιμαστεί για τη νέα πραγματικότητα. Τώρα θα πρέπει να τοποθετηθεί η Τράπεζα στο νέο περιβάλλον και αυτό πρέπει να γίνει σύντομα. Αυτό σημαίνει επανεξέταση της στρατηγικής και διάγνωση της όποιας νέας στόχευσης αποφασίσει να υιοθετήσει, σε νέα προϊόντα, υπηρεσίες και αγορές που την ενδιαφέρουν. Να δημιουργήσει τη νέα της ταυτότητα, να έρθει πιο κοντά στις ανάγκες των πελατών της, να στείλει δυνατό μήνυμα αυτοπεποίθησης. Βασικοί στόχοι μου είναι ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ανάληψη πρωτοβουλιών από την Τράπεζα, για να μπει η περιφέρεια Ηπείρου στο επίκεντρο της οικονομικής εξέλιξης», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ Χρήστος Παπαδογιάννης, τέλος, τόνισε ότι ο στρατηγικός επενδυτής απέδειξε έμπρακτα, αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής του στο κεφάλαιο της Τράπεζας με την καταβολή επιπλέον 6,5 εκατ. ευρώ, ότι στηρίζει το όραμα για μια ισχυρή, ευέλικτη, με πανελλαδική εμβέλεια Συνεταιριστική Τράπεζα και κάλεσε όλους τους Ηπειρώτες να συμμετάσχουν στη νέα προσπάθεια αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας, στηρίζοντας τη «δική τους Τράπεζα».

Τα οικονομικά μεγέθη

Στο κλείσιμο του 2018 η Τράπεζα Ηπείρου παρουσίασε ισχυρή συνεταιριστική και κεφαλαιακή βάση, καθώς και αυξημένη ρευστότητα με τη συμμετοχή και την καθοριστική στήριξη του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ, αύξηση του αριθμού των συνεταίρων σε περισσότερους από 17.000, αύξηση του ενεργητικού στα 251,12 εκατ. ευρώ, αύξηση των ιδίων κεφαλαίων στα 18,71 εκατ. ευρώ, αύξηση των καταθέσεων σε 221 εκατ. ευρώ και των χορηγήσεων σε 241 εκατ. ευρώ, μείωση των δανείων σε καθυστέρηση, αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, αύξηση των διαθέσιμων σε 52 εκατ. ευρώ και εμφάνιση σημαντικής οργανικής κερδοφορίας 3,4 εκατ. ευρώ προ προβλέψεων.

Σχετικά άρθρα

Με αναφορές στο έλλειμμα τραπεζικής εξυπηρέτησης

Με δύο ομιλητές στο TechFuse η Τράπεζα Ηπείρου

Ενεργοποίηση της δυνατότητας πληρωμών μέσω IRIS Payments από την Τράπεζα Ηπείρου