ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Μήνυμα σεβασμού της διαφορετικότητας και ένα βραβείο

Μήνυμα σεβασμού της διαφορετικότητας και των ατόμων με αναπηρία στέλνουν οι τέσσερις μαθητές της ΣΤ’ τάξης του δημοτικού σχολείου Κρανούλας, που κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Χαρτογραφώντας την προσβασιμότητα. Μπορεί ο συμμαθητής μου με αμαξίδιο να έρθει στο σχολείο;».

Οι μαθητές Μάριος Λιόντος, Ευάγγελος Μπέκας, Αγγελος Ντρίγιος και Λάμπρος Τζίμας με τις εκπαιδευτικούς Ανθή Παπαβασιλείου και Βασιλική Κατσάνου, στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων «Κοινωνία της συμπερίληψης: Η αναπηρία ως αφορμή», χαρτογράφησαν την προσβασιμότητα στο χωριό τους με τα τάμπλετ ανά χείρας, αποτύπωσαν σε ψηφιακούς χάρτες τα σημεία που είναι προσβάσιμα ή εμποδίζουν τα αμαξίδια και πραγματοποίησαν συνέντευξη στην παραολυμπιονίκη Ανθή Λιάγκου για να δουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στις μετακινήσεις της. Όλα τα συμπεράσματα καταγράφονται στην ιστοσελίδα του προγράμματος μαζί με τους σχετικούς χάρτες.

Τα ίδια τα παιδιά περιγράφουν τη διαδικασία αλλά και το συμπέρασμα πως όλοι θα πρέπει να δουλέψουμε για μια κοινωνία προσβάσιμη και φιλική, που θα στηρίζει την ισότητα και αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων. «Ο καθένας από εμάς οφείλει να σέβεται τον συνάνθρωπο και να φροντίζει να μην υπάρχουν εμπόδια για τα άτομα με διαφορετικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάριος Λιόντος.

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς απευθύνει η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» και ο επικεφαλής Θωμάς Μπέγκας. «Τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί τους απέδειξαν ότι τα δημόσια σχολεία, ακόμα και σε περιοχές με λίγα παιδιά, μπορούν να επιτελέσουν στο ακέραιο όχι μόνο τον παιδαγωγικό τους σκοπό αλλά και την κοινωνική ευαισθητοποίηση απέναντι σε ζητήματα της καθημερινότητας μας, όπως είναι οι μετακινήσεις συμπολιτών μας με αναπηρία. Από την πλευρά της, η αυτοδιοίκηση οφείλει να αγκαλιάζει με θέρμη και να ενισχύει τέτοιες συμμετοχικές – εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, δίνοντάς έτσι τη δυνατότητα στα παιδιά να ενστερνιστούν από μικρή ηλικία τη σημασία της έννοιας του “ενεργού πολίτη”», σημειώνει η παράταξη και δηλώνει πως θα είναι πάντα στο πλευρό τέτοιων πρωτοβουλιών με όλες τις της δυνάμεις.