ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Ένα πιλοτικό εργαλείο για την υποστήριξη του τουρισμού εμπειρίας

Την ευκαιρία να περιηγηθούμε εικονικά στο ξακουστό γεφύρι της Κόνιτσας, να απολαύσουμε μια επαυξημένη εμπειρία στα μοναδικά αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία της Ηπείρου μέσω του κινητού μας τηλεφώνου και του tablet μας ή να ζήσουμε μια διαδραστική εμπειρία στο Μουσείο Τυπογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως… άλλοι μικροί Γουτεμβέργιοι, επιχειρεί να προσφέρει το έργο «Smart Tour – Ευφυής τουρισμός στις πολιτιστικές διαδρομές».

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια ολιστική ταξιδιωτική εμπειρία στη διασυνοριακή περιοχή της Ελλάδας και της Αλβανίας, μια περιοχή πλούσια σε πολιτιστική κληρονομιά, ιστορία, φυσική ομορφιά, μνημεία και ανεκμετάλλευτη κοινωνική αυθεντικότητα.
Στο πλαίσιο του έργου, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας IPA II «Ελλάδα – Αλβανία», με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταύρο Δ. Νικολόπουλο, διοργανώνεται ημερίδα, την Τρίτη 28 Μαρτίου, από τις 9.30 το πρωί έως τις 1.30 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής (ισόγειο). Στόχος της ημερίδας είναι η πληροφόρηση του κοινού για το έργο και η καλύτερη αξιοποίησή των αποτελεσμάτων του, με σκοπό την τουριστική ανάδειξη της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Αλβανίας.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, θα γίνει παρουσίαση του έργου Smart Tour και της ομώνυμης πλατφόρμας, των νέων τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος, καθώς και των πιλοτικών εφαρμογών του.
Η πλατφόρμα Smart Tour συνδυάζει το Immersive Reality με εργαλεία cloud, τεχνολογίες διαχείρισης περιεχομένου, ανοιχτά πρότυπα και πρόσβαση. Η τεχνολογία εμβύθισης, που βασίζεται σε cloud, θα συνδυαστεί με δράσεις δημιουργίας δεξιοτήτων, δημιουργικούς φορείς και δικτύωση ενδιαφερομένων, καθώς και βιωματικές μεθοδολογίες και στρατηγικές διαχείρισης προορισμού. Η πλατφόρμα θα προσφερθεί στους διαχειριστές πολιτιστικών διαδρομών ως μια εργαλειοθήκη μέσω της υποδομής cloud των δημόσιων ακαδημαϊκών δικτύων και δικτύων τεχνολογικών υποδομών και έρευνας της Ελλάδας και της Αλβανίας.
Η καινοτόμος ιδέα του Smart Tour θα επιδειχθεί σε τρεις πιλότους της μοναδικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής: «UNESCO Roots Experiential Identity» εστιάζοντας στην μοναδική πολιτιστική και φυσική κληρονομιά των περιοχών των διασυνοριακών περιοχών, «Επαυξημένη ταξιδιωτική εμπειρία μέσω διαδρομών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος» με επίκεντρο τις αρχαίες πόλεις και τα θέατρα, και «Μουσεία στην εποχή της εμπειρίας» με επίκεντρο το Μουσείο Τυπογραφίας Ιωαννίνων και τα Μουσεία Αργυρόκαστρου/Μπεράτ.
Το έργο θα διαδώσει τον «Βιωματικό Τουρισμό» στη διασυνοριακή περιοχή και θα αναδείξει τις νέες δυνατότητες της αγοράς μέσω της δημιουργίας ενός «Διασυνοριακού Δικτύου Δημιουργικών Εμπειρογνωμόνων», περιλαμβάνοντας τη διεθνή επιστημονική κοινότητα μέσω της διοργάνωσης στα Γιάννενα του τελικού επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο «Η τεχνολογία ως κινητήριος δύναμη για βελτιωμένες πολιτιστικές εμπειρίες».
Εταίροι του έργου είναι το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Αλβανικό Ακαδημαϊκό Δίκτυο RASH και το Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Μπαρλέτι. Το έργο Smart Tour θα δημιουργήσει βασικές υποδομές διαχείρισης και αυτοματοποιημένης προβολής περιεχομένου 3D και ουσιαστικά θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό πιλοτικό εργαλείο για την υποστήριξη της ιδέας του τουρισμού της εμπειρίας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ημερίδα θα ξεκινήσει με την παρουσίαση του έργου από τον καθηγητή Σταύρο Νικολόπουλο καιθα ακολουθήσουν επιμέρους παρουσιάσεις από τους επιστημονικούς συνεργάτες Αλκιβιάδη Πούλη, δρ. Ιωσήφ Πολενάκη και Κατερίνα – Μαρία Κοντούλη, καθώς και η παρουσίαση των πιλοτικών εφαρμογών.